Ryż jaśminowy z papryką i rozmarynem

 Ryż jaśminowy z papryką i rozmarynem

Fot. Marcin Czechowicz

Ryż z papryką i rozmarynem to szybkie i sycące danie, niezwykle aromatyczne. Idealne na lekki lunch lub kolację.

Składniki
  • 200 g ryżu jaśminowego
  • papryka zielona i czerwona
  • pół filiżanki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Paprykę pokroić w szerokie paski, zgrillować. Z oliwy, czosnku i rozmarynu przygotować marynatę. Wrzucić do niej lekko podduszoną paprykę, dodać sól i pieprz. Ryż zalać zimną wodą (centymentr nad ryżem) i gotować bez mieszania, aż woda zostanie wchłonięta. Marynatę podgrzać razem z papryką. Położyć na ryżu, polać resztą marynaty, udekorować rozmarynem.

Ocena: 0
Tekst: Milena Łakomska Zdjęcia: Marcin Czechowicz

POLECANE ARTYKUŁY