Zupa marchwiowa

 Zupa marchwiowa

Zupa marchwiowa

Fot. Jacek Kucharczyk

Przepyszna zupa marchwiowa, pożywna i łatwa do przygotowania.

Składniki
  • 1 kg marchwi
  • sok z 2 dużych pomarańczy
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • tarta skórka z 3/4 pomarańczy
  • łyżka gęstego jogurtu lub śmietany
  • mięta

Sposób przygotowania

Pokrojoną na kawałki marchewkę ugotuj do miękkości w bulionie. W połowie gotowania dodaj sok z pomarańczy, obrany i pokrojony imbir, skórkę pomarańczową. Po odstawieniu z ognia całość dokładnie zmiksuj. Przed podaniem dodaj świeżo zmielony pieprz. Wlej zupę do talerza, na środku połóż białą wysepkę śmietany lub jogurtu. Udekoruj miętą.

Ocena: 0
Tekst: Jola Musiałowicz Zdjęcia: Jacek Kucharczyk

POLECANE ARTYKUŁY