Urządzamy » Przepisy kulinarne » Zupy » Zupa marchwiowa

Zupa marchwiowa

Przepyszna zupa marchwiowa, pożywna i łatwa do przygotowania.
Zupa marchwiowa
Składniki
  • 1 kg marchwi
  • sok z 2 dużych pomarańczy
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • tarta skórka z 3/4 pomarańczy
  • łyżka gęstego jogurtu lub śmietany
  • mięta

Sposób przygotowania

Pokrojoną na kawałki marchewkę ugotuj do miękkości w bulionie. W połowie gotowania dodaj sok z pomarańczy, obrany i pokrojony imbir, skórkę pomarańczową. Po odstawieniu z ognia całość dokładnie zmiksuj. Przed podaniem dodaj świeżo zmielony pieprz. Wlej zupę do talerza, na środku połóż białą wysepkę śmietany lub jogurtu. Udekoruj miętą.

Zobacz również
zupy
Gęsta zupa truskawkowa z nutą wanilii - truskawki przepisy
Przepis na krem z dyni. Zupa z dyni
Zupa z dyni to doskonała propozycja na jesienne dni. Zupa dyniowa jest pożywna i bardzo zdrowa z uwagi na bogactwo zawartego w niej karotenu. Dynia ...
Przepis na CHŁODNIK. Robimy chłodnik z ogórka
Gdy żar leje się z nieba, nikt nie ma ochoty na dania mięsne. Idealny będzie więc chłodnik – zimny, orzeźwiający i co ważne - niewymagający ...
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 12153 osoby