Łosoś na liściach szpinaku

 Łosoś na liściach szpinaku

Fot. Marcin Czechowicz

Prosty sposób na podanie łososia. Będzie delikatny i aromatyczny.

Składniki
  • ok. 70 g łososia
  • 2 garści liści szpinaku
  • 2 garści sałaty lodowej
  • garść kiełków lucerny i słonecznika
  • 3 łyżki mieszanki meksykańskiej
  • łyżka pokrojonej cebuli dymki
  • cytryna
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Przed przyrządzeniem łososia na parze marynujemy go przez mniej więcej godzinę w zalewie, składającej się z soku z cytryny oraz soli i pieprzu. Łososia i mieszankę meksykańską przygotować na parze w kuchence. Po wystudzeniu podzielić rybę na małe cząstki. Na talerzu ułożyć liście sałaty i szpinaku na przemian z mieszanką, kiełkami i dymką. Na wierzchu położyć łososia i skropić sosem (olejem sezamowym japońskim).

Ocena: 0
Tekst: Redakcja Zdjęcia: Marcin Czechowicz

POLECANE ARTYKUŁY