Fora › » Gotowanie i przepisy » Porady BABUNI... (15 wpisów)
3 lata, 8 miesięcy temu przez 0sweetness0 Mówisz masz Babciny przepis na pyszny pszenny chlebek
6 lat, 2 miesiące temu przez lazurowa A może Babunia poradziłaby jak upiec dobry chleb? Na czym zrobić zakwas? W ciągu tygodnia dwa chleby z supermarketu spleśniały mi, więc stwierdziłam, że może warto samemu się zabrać za to, przynajmniej będę miała pewność, co do składników. Ktoś z Was piecze? lepiej piekarnik czy taki wypiekacz? Znalazłam tani za 185 zł Zelmera, w electro.pl i zastanawiam się czy się w to bawić.
6 lat, 9 miesięcy temu przez dorotka
A nie parzy cię w ręce jak wyrabiasz ciasto?

Moja kolejna rada Do obtaczania(panierowania) kotletów mielonych,schabowych itp.używam bułkę tartą wymieszaną z mąką kukurydzianą.Dodaje ona kruchości i kotlety się tak nie przypalają i nie są spieczone,polecam
6 lat, 10 miesięcy temu przez misiunia.52 świetnie się lepią pierogi mąka i wrzątek, nic więcej, ja tak robię
6 lat, 10 miesięcy temu przez dorotka

A to ciekawe,bo ja daję mąkę+ zimna woda i jest ok.Słyszałam też o jajku ale o oleju to nie.
6 lat, 10 miesięcy temu przez tagalog Podwiędniętą sałatę można uratować, jeśli wykąpie się ją w zimnej wodzie z dodatkiem dwóch łyżeczek soku z cytryny .
6 lat, 10 miesięcy temu przez annade No to z porad babuni, ja mogę dodać, że do ciasta na pierogi należy dać olej (niektórzy dają masło, albo w ogóle nic tłustego), żółtka i koniecznie(!) wrzątek. Nie wiem jak to działa, ale od dobrych paru lat w ten sposób robię pierogi i ciasto klei się idealnie
6 lat, 11 miesięcy temu przez dolly Porada dla miłośników pieczenia ciast zwłaszcza kruchych.
Jeśli pieczesz tartę na słodko, to jak już ciasto poleży w lodówce, rozwałkujesz je i wyłożysz do formy, to należy najpierw przykryć je folią, wysypać suchą fasolą i wstawić do pieca na 180stp na ok. 20 min. Potem wyjąć i wedle upodobania: wlać np. masę cytrynową i znów piec ok 20 min., albo podpiec jeszcze trochę a potem wyjąć i wyłożyć bitą śmietaną i owocami. Pycha!
Na wszelki wypadek poniżej przepis na ciasto

Ciasto:
200 g mąki (1,5 szklanki)
100 g masła
1 łyzka cukrupudru
1 roztrzepane jajko
Zagniatamy i do lodowóki na na 20-30 min do 24h! Potem jak wyżej
6 lat, 11 miesięcy temu przez misiunia.52 dorotka wino to wiem jak przechowywać, a nalewki ??
6 lat, 12 miesięcy temu przez dorotka No to może mała porada dla miłośników wina butelki z winem należy przechowywać w pozycji poziomej, jest to bardzo ważne, ponieważ korek powinien być stale zanurzony w winie, inaczej wysycha i przepuszcza powietrze.
6 lat, 12 miesięcy temu przez misiunia.52 również wstawiony garnuszek z wodą przy pieczeniu mięsa zapewnia, że mięso będzie soczyste
6 lat, 12 miesięcy temu przez dorotka Aby zapobiec sklejaniu się makaronu lub ryżu podczas gotowania należy dolać do osolonej wody trochę oleju, po ugotowaniu zawsze przelewać zimną wodą
I jeszcze coś:
Ogórki i kalafiory nigdy nie powinny być przechowywane razem z pomidorami, pomidory wydzielają gaz, który przyśpiesza gnicie innych jarzyn
7 lat temu przez dorotka Ciasto drożdżowe będzie miało pulchną konsystencję, jeśli na czas pieczenia wstawi się do piekarnika naczynie żaroodporne z wodą
7 lat, 1 miesiąc temu przez misiunia.52 umyć wodą z octem
7 lat, 1 miesiąc temu przez dorotka W tym wątku chciałabym abyście podzielili się swoimi pomysłami lub sposobami na różne rzeczy,np.czyszczenia,gotowania itp.wypróbowane przez Was,które ułatwiają życie dzięki
No to zacznę,czy wiecie,że aby zgubić nieprzyjemny zapach w lodówce powstały przez mix różnych potraw należy włożyć jabłko i po kłopocie.

Masz problem - nie wiesz jak urządzić mieszkanie, czy jak poradzić sobie z remontem? Zapytaj naszych specjalistów. Udzielamy bezpłatnych porad! Doradzimy Ci - fachowo, szybko i rzetelnie.

Odpowiedź

Very Happy Smile Sad Surprised
Shocked Confused Cool Laughing
Mad Razz Embarassed Crying or Very sad
Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink
Exclamation Question Idea Arrow

+ kolejne