Urządzamy » Forum
Fora › » Gotowanie i przepisy » Porady BABUNI... (15 wpisów)
0sweetness0
3 lata, 5 miesięcy temu przez 0sweetness0
Mówisz masz Babciny przepis na pyszny pszenny chlebek
lazurowa
5 lat, 11 miesięcy temu przez lazurowa
A może Babunia poradziłaby jak upiec dobry chleb? Na czym zrobić zakwas? W ciągu tygodnia dwa chleby z supermarketu spleśniały mi, więc stwierdziłam, że może warto samemu się zabrać za to, przynajmniej będę miała pewność, co do składników. Ktoś z Was piecze? lepiej piekarnik czy taki wypiekacz? Znalazłam tani za 185 zł Zelmera, w electro.pl i zastanawiam się czy się w to bawić.
dorotka
6 lat, 6 miesięcy temu przez dorotka

A nie parzy cię w ręce jak wyrabiasz ciasto?

Moja kolejna rada Do obtaczania(panierowania) kotletów mielonych,schabowych itp.używam bułkę tartą wymieszaną z mąką kukurydzianą.Dodaje ona kruchości i kotlety się tak nie przypalają i nie są spieczone,polecam
misiunia.52
6 lat, 6 miesięcy temu przez misiunia.52
świetnie się lepią pierogi mąka i wrzątek, nic więcej, ja tak robię
dorotka
6 lat, 7 miesięcy temu przez dorotka


A to ciekawe,bo ja daję mąkę+ zimna woda i jest ok.Słyszałam też o jajku ale o oleju to nie.
tagalog
6 lat, 7 miesięcy temu przez tagalog
Podwiędniętą sałatę można uratować, jeśli wykąpie się ją w zimnej wodzie z dodatkiem dwóch łyżeczek soku z cytryny .
annade
6 lat, 7 miesięcy temu przez annade
No to z porad babuni, ja mogę dodać, że do ciasta na pierogi należy dać olej (niektórzy dają masło, albo w ogóle nic tłustego), żółtka i koniecznie(!) wrzątek. Nie wiem jak to działa, ale od dobrych paru lat w ten sposób robię pierogi i ciasto klei się idealnie
dolly
6 lat, 8 miesięcy temu przez dolly
Porada dla miłośników pieczenia ciast zwłaszcza kruchych.
Jeśli pieczesz tartę na słodko, to jak już ciasto poleży w lodówce, rozwałkujesz je i wyłożysz do formy, to należy najpierw przykryć je folią, wysypać suchą fasolą i wstawić do pieca na 180stp na ok. 20 min. Potem wyjąć i wedle upodobania: wlać np. masę cytrynową i znów piec ok 20 min., albo podpiec jeszcze trochę a potem wyjąć i wyłożyć bitą śmietaną i owocami. Pycha!
Na wszelki wypadek poniżej przepis na ciasto

Ciasto:
200 g mąki (1,5 szklanki)
100 g masła
1 łyzka cukrupudru
1 roztrzepane jajko
Zagniatamy i do lodowóki na na 20-30 min do 24h! Potem jak wyżej
misiunia.52
6 lat, 8 miesięcy temu przez misiunia.52
dorotka wino to wiem jak przechowywać, a nalewki ??
dorotka
6 lat, 8 miesięcy temu przez dorotka
No to może mała porada dla miłośników wina butelki z winem należy przechowywać w pozycji poziomej, jest to bardzo ważne, ponieważ korek powinien być stale zanurzony w winie, inaczej wysycha i przepuszcza powietrze.
1 2

Odpowiedź

Przepraszamy, musisz się zalogować aby dodawać posty.

Jaki kolor ścian do salonu z czerwoną sofą?
Witam, Mam kłopot z przemalowaniem ścian w salonie, gdyż marzy mi się jasny szary, jednak gres na podłodze + obudowa kominka jest w...
Aleksandra Bezpłatne porady wnętrzarskie
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 14378 osób
  • zobacz wszystkie wpisy
  • załóż bloga
  • Pomysł na doniczkę

    Tak wygląda moja doniczka"z odzysku" gospodyni domowej z kwiatuszkiem w środku.Myślę ,że niewielkim nakładem pracy można zrobić ładną doniczkę z czegoś ,co teraz ma w swym domu niemal każda kobieta...po co wyrzucać jak można wykorzystać .Takie wąskie doniczki...

  • Pomysł na doniczkę

    Można też w taki sposób udekorować...

  • Pomysł na doniczkę

    Dla lepszego efektu wizualnego można ozdobić materiał również guziczkami(małymi ,dużymi.jednokolorowymi lub kolorowymi)...

Czy drabina jest modnym akcentem do nowoczesnych wnętrz?
Czy drabina jest modnym akcentem do nowoczesnych wnętrz?

Czy staroświecka i techniczna drabina jest dobrym rozwiązaniem do współczesnego salonu? Czy dobrze wygląda w domowej biblioteczce? Co sądzicie o drabinie jako designerskiej półce i wieszaku w...