Urządzamy » Forum
Fora › » Gotowanie i przepisy » Porady BABUNI... (15 wpisów)
0sweetness0
1 rok, 8 miesięcy temu przez 0sweetness0
Mówisz masz Babciny przepis na pyszny pszenny chlebek
lazurowa
4 lata, 2 miesiące temu przez lazurowa
A może Babunia poradziłaby jak upiec dobry chleb? Na czym zrobić zakwas? W ciągu tygodnia dwa chleby z supermarketu spleśniały mi, więc stwierdziłam, że może warto samemu się zabrać za to, przynajmniej będę miała pewność, co do składników. Ktoś z Was piecze? lepiej piekarnik czy taki wypiekacz? Znalazłam tani za 185 zł Zelmera, w electro.pl i zastanawiam się czy się w to bawić.
dorotka
4 lata, 9 miesięcy temu przez dorotka

A nie parzy cię w ręce jak wyrabiasz ciasto?

Moja kolejna rada Do obtaczania(panierowania) kotletów mielonych,schabowych itp.używam bułkę tartą wymieszaną z mąką kukurydzianą.Dodaje ona kruchości i kotlety się tak nie przypalają i nie są spieczone,polecam
misiunia.52
4 lata, 10 miesięcy temu przez misiunia.52
świetnie się lepią pierogi mąka i wrzątek, nic więcej, ja tak robię
dorotka
4 lata, 10 miesięcy temu przez dorotka


A to ciekawe,bo ja daję mąkę+ zimna woda i jest ok.Słyszałam też o jajku ale o oleju to nie.
tagalog
4 lata, 10 miesięcy temu przez tagalog
Podwiędniętą sałatę można uratować, jeśli wykąpie się ją w zimnej wodzie z dodatkiem dwóch łyżeczek soku z cytryny .
annade
4 lata, 10 miesięcy temu przez annade
No to z porad babuni, ja mogę dodać, że do ciasta na pierogi należy dać olej (niektórzy dają masło, albo w ogóle nic tłustego), żółtka i koniecznie(!) wrzątek. Nie wiem jak to działa, ale od dobrych paru lat w ten sposób robię pierogi i ciasto klei się idealnie
dolly
4 lata, 11 miesięcy temu przez dolly
Porada dla miłośników pieczenia ciast zwłaszcza kruchych.
Jeśli pieczesz tartę na słodko, to jak już ciasto poleży w lodówce, rozwałkujesz je i wyłożysz do formy, to należy najpierw przykryć je folią, wysypać suchą fasolą i wstawić do pieca na 180stp na ok. 20 min. Potem wyjąć i wedle upodobania: wlać np. masę cytrynową i znów piec ok 20 min., albo podpiec jeszcze trochę a potem wyjąć i wyłożyć bitą śmietaną i owocami. Pycha!
Na wszelki wypadek poniżej przepis na ciasto

Ciasto:
200 g mąki (1,5 szklanki)
100 g masła
1 łyzka cukrupudru
1 roztrzepane jajko
Zagniatamy i do lodowóki na na 20-30 min do 24h! Potem jak wyżej
misiunia.52
4 lata, 11 miesięcy temu przez misiunia.52
dorotka wino to wiem jak przechowywać, a nalewki ??
dorotka
4 lata, 12 miesięcy temu przez dorotka
No to może mała porada dla miłośników wina butelki z winem należy przechowywać w pozycji poziomej, jest to bardzo ważne, ponieważ korek powinien być stale zanurzony w winie, inaczej wysycha i przepuszcza powietrze.
1 2

Odpowiedź

Przepraszamy, musisz się zalogować aby dodawać posty.

Mała garderoba i salon z kuchnią
Witam, bardzo proszę o pomoc w zmianie aranżacji mieszkania. Chcielibyśmy zmienić jego układ, a nie bardzo potrafimy sobie z tym poradzić....
Nina Korzec-Molenda Bezpłatne porady wnętrzarskie
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 12383 osoby
  • zobacz wszystkie wpisy
  • załóż bloga
Czy przesypiamy jedną trzecią życia?
Czy przesypiamy jedną trzecią życia?

Podobno spędzamy w łóżku jedną trzecią życia. Zgadzasz się z tym? Też lubisz długo sypiać? W magazynie "M jak mieszkanie" (nr 11/2013) podpowiadamy, jak ładnie urządzić sypialnię oraz znaleźć...