W sezonie letnim królują ciasta z truskawkami. Jest mnóstwo przepisów na ciasta truskawkowe: ucierane, kruche, bezowe. My proponujemy wam prosty przepis na lekkie, kruche ciasto z truskawkami z pianką budyniową.

Ciasto z truskawkami składniki

  • 200g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 30g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 1/2 kg truskawek

Delikatna budyniowa pianka:

  • 5 białek
  • pół szklanki drobnego cukru - truskawki są słodkie
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego

Kruszonka:

  • 185 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 125 g masła
  • cukier waniliowy (1 opakowanie)

Ciasto z truskawkami sposób przygotowania

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Wyłożyć nim formę o średnicy 26 cm – część ciasta przeznaczyć na podwyższone brzegi. Formę wyłożoną ciastem włożyć na 30 minut do zamrażarki. Piekarnik nagrzać do 175 st. C. Ciasto podpiec, aby nie wchłaniało wilgoci. Przygotować piankę budyniową: ubijać białka na sztywno. Gdy piana jest już sztywna powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia. Piankę wyłożyć na podpieczony kruchy spód, ułożyć na niej truskawki. Kruszonkę przygotowujemy mieszając mąkę, cukier i cukier waniliowy. Całość polewamy roztopionym i wystudzonym masłem i mieszamy starannie. Tak przygotowaną kruszonką posypujemy ciasto i zapiekamy całość w temperaturze 180 st. C przez ok. 30-40 minut. Ciasto z truskawkami podajemy po wystudzeniu. Smacznego!