Pyszna cukinia faszerowana

 cukinia faszerowana

Fot. Sylwester Rejmer

Cukinia faszerowana będzie doskonałym obiadem lub kolacją w letnie dni. To sezonowe warzywo najlepiej smakuje właśnie latem, gdy jest świeże i dojrzałe. Wypróbuj nasz przepis na faszerowaną cukinię.

Cukinia faszerowana składniki:

3 niezbyt duże cukinie

1/2 kg mielonego mięsa (wieprzowego
lub indyczego)

2 pomidory bez skórki, cebula

przyprawy: oregano lub zioła prowansalskie, sól, pieprz

Sos tzatziki: opakowanie gęstego jogurtu, ogórek pokrojony w drobną kostkę, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz

Cukinia faszerowana: sposób przygotowania

Cukinie przekrój na połówki, obgotuj przez 5 minut w lekko osolonej wodzie. Wydrąż miąższ, zostawiając półcentymetrowe ścianki. Posiekaj go i uduś na patelni razem z pokrojonymi w kostkę pomidorami oraz  cebulą. Dodaj mięso, wymieszaj, podsmaż wszystko razem, dopraw ziołami. Cukinie napełnij farszem i włóż na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 180°C. W tym czasie przygotuj sos: do jogurtu dodaj ogórek, przecisnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz.
Zapieczone cukinie polej sosem.

Ocena: 0
Zdjęcia: Sylwester Rejmer

POLECANE ARTYKUŁY