Kapusta z winem

 Kapusta z winem

Fot. Konrad Kalbarczyk

Robiąc tradycyjny bigos, kapustę doprawiliśmy winem, zyskała subtelniejszy smak.

Składniki
  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina,
  • 2 cebule,
  • 4 łyżki masła,
  • 4 łyżki oleju,
  • 5 suszonych prawdziwków,
  • 15 suszonych śliwek

Sposób przygotowania

Kapustę odcisnąć. Grzyby umyć, zalać szklanką wody i gotować przez godzinę. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na maśle, zalać winem. Gdy odparuje jedna trzecia wina, dodać kapustę, śliwki, wywar z grzybów i doprowadzić do zagotowania. Gotować pod przykryciem, aż będzie miękka. Pod koniec wrzucić pokrojone w paski grzyby i gotować jeszcze 20 minut.

Ocena: 0
Tekst: Milena Łakomska Zdjęcia: Konrad Kalbarczyk

POLECANE ARTYKUŁY