Spiek czy konglomerat kwarcytowy? Porównujemy popularne materiały na blat kuchenny

2020-09-07 9:05 Barbara Ruppel
blat z konglomeratu kwarcytowego czy spieku
Autor: materiały prasowe TechniStone

Najpopularniejsze materiały, z których produkuje się blaty kuchenne to kamień, konglomerat i spiek. W szczególności dwa ostatnie są chętnie wykorzystywane w nowoczesnych polskich kuchniach. Który z nich jest lepszy? Czym się charakteryzują?

Konglomerat kwarcytowy czy spiek? Charakterystyka materiałów

Zanim odpowiemy na pytanie, który materiał sprawdzi się lepiej jako kuchenny blat, warto przybliżyć cechy każdego nich. Co to jest konglomerat kwarcytowy? Konglomerat kwarcytowy to nic innego jak zmielony kwarc z dodatkiem żywicy polimerowej oraz barwników. Co ciekawe, kwarc jest jednym z najtwardszych materiałów dostępnych w przyrodzie, z których produkuje się blaty kuchenne, płytki itd.

Z kolei spiek to wielkoformatowa płyta powstała w wyniku ugniatania pod ogromnym naciskiem (kilkunastu ton!) sproszkowanych materiałów pochodzenia naturalnego (np. skał granitowych, piasku kwarcowego czy pigmentu ceramicznego). Spiek następnie wypala się w bardzo wysokich temperaturach – zazwyczaj w 1200 stopniach. Jeśli chcemy uzyskać „kamienny” efekt na powierzchni spieku musimy nadrukować fakturę kamienia, pamiętając o krawędziach.

Blat ze spieku czy konglomeratu
Autor: materiały prasowe TechniStone

Mimo różnicy w produkcji danego materiału każdy z nich charakteryzuje się dużą trwałością i solidnością. W przeciwieństwie do blatów z litego kamienia konglomerat oraz spiek mogą przybierać różne kolory, dlatego łatwo dostosować je do stylu i wystroju wnętrza. Cena również może być korzystniejsza niż w przypadku blatów z litego kamienia. Blat granitowy i marmurowy oprócz swojej renomy jest także bardzo ciężki i wymaga fachowego montażu, co generuje dodatkowe koszty. Konglomerat jest prosty w montażu, lżejszy niż kamienny blok. Podobnie spiek, który jest bardzo lekki, choć niestety produkowany w wielkim formacie, co może nastręczać garść problemów z obróbką. Ponadto, spiek może być nawet o połowę droższy niż konglomerat.

Blat z konglomeratu i blat ze spieku. Wybieramy najlepszą opcję

Przyjrzyjmy się jednak zaletom dwóch materiałów i ich zastosowaniu w kuchni. Blat kuchenny musi być solidny, odporny na zarysowania, wysokie temperatury i wilgoć. Który materiał spełnia wszystkie te wymagania – konglomerat kwarcytowy czy spiek?

Konglomerat kwarcytowy jest odporny na plamy, wilgoć i działanie kwasów. Nie musimy się martwić, że po jakimś czasie użytkowania pojawią się nieestetyczne odbarwienia czy plamy. Dzięki gładkiej i bezporowej powierzchni konglomerat kwarcytowy nie tylko nie wchłania płynów, ale również w jego zakamarkach nie gromadzi się brud, jedzenia ani nie mnożą się bakterie. Niska nasiąkliwość wody i odporność na wysokie temperatury sprawiają, że materiał ten doskonale sprawdzi się jako blat kuchenny. Gdy dodamy do tego inne cechy konglomeratu kwarcowego takie jak solidność, wytrzymałość, odporność na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne otrzymamy materiał prawie idealny.

Blat ze spieku czy konglomeratu
Autor: materiały prasowe TechniStone

Pielęgnacja i utrzymywanie czystości konglomeratu są bardzo proste, wystarczy od czasu do czasu przetrzeć jego powierzchnię wilgotną szmatką, a w przypadku poważniejszych zabrudzeń użyć delikatnego detergentu. Konglomerat kwarcytowy daje duże możliwości aranżacyjne – możemy wybierać od czystych bieli, przez delikatne szarości aż po głęboką czerń. Jeśli zależy nam na nieco bardziej niekonwencjonalnych kolorach, w sklepach znajdziemy konglomeraty barwione na żółto, czerwono czy niebiesko. Ponadto, blaty z konglomeratu kwarcowego są łatwe w obróbce i można łączyć je bezspoinowo.

Spiek ze względu na sposób produkcji jest szczególnie odporny na wysokie temperatury. Nie straszne mu są także trudne warunki atmosferyczne, wilgotność, mróz czy promieniowanie UV. Dzięki temu chętnie wykorzystywany jest na zewnątrz, np. jako okładzina elewacji. Wysokiej jakości spiek ma prawie zerową chłonność wody, więc nie musimy martwić się o plamy, odbarwienia czy pleśń na jego powierzchni.

Blat ze spieku czy konglomeratu
Autor: materiały prasowe TechniStone

Spiek jest wytrzymałym materiałem odpornym na uderzenia i zarysowania, choć wielu znawców twierdzi, że pod tym względem nie może równać się z prawie niezniszczalnym konglomeratem kwarcytowym. Spiek charakteryzuje się jednolitą powierzchnią, która z łatwością daje się barwić. Jeśli chcemy uzyskać efekt kamienia na powierzchni spieku musimy nadrukować kamienną fakturę, choć trzeba przyznać, że nie będzie to wyglądało w 100% naturalnie. Mimo to spiek dostosujemy do każdego wnętrza niezależnie od wystroju i stylu w nim panującego.

Który z materiałów jest lepszy jako blat kuchenny? Konglomerat kwarcytowy zdecydowanie ma więcej zalet niż spiek, jednak wszystko zależy od naszych upodobań, potrzeb i budżetu. Zanim zdecydujemy się na konkretny materiał warto jest zobaczyć każdy z nich na żywo i ocenić, jak będzie prezentować się w naszej kuchni.

Blat ze spieku czy konglomeratu
Autor: materiały prasowe TechniStone