Blat marmurowy: właściwości, zalety, wady, użytkowanie

2020-02-12 13:55 Danuta Awolusi
Blat marmurowy: właściwości, zalety, wady, użytkowanie
Autor: GettyImages

Trudno o większy hit w nowoczesnych aranżacjach niż marmur. Kojarzony z luksusowymi wnętrzami w stylu glamour, zaczął być traktowany przez projektantów jako materiał uniwersalny, który sprawdzi się niemalże w każdym pomieszczeniu. Dzisiaj zastanowimy się, czy blaty marmurowe do kuchni i łazienki to dobre rozwiązanie, jakie mają zalety i wady oraz czy są wygodne w użytkowaniu.

Marmurowy blat kuchenny – właściwości i zalety

Czym właściwie jest marmur? To kamień szlachetny, występujący w różnych kolorach i wzorach. We wnętrzach największą popularnością cieszą się blaty białe lub szare, z wyraźnymi wzorami w postaci „żyłkowania”.

Marmur wykorzystywany jest jako materiał na blaty, parapety, schody, a nawet płyty ścienne. Może stać się subtelnym dodatkiem lub zdominować wnętrze. Ponieważ świetnie przewodzi ciepło, nadaje się również do zamontowania ogrzewania podłogowego. Jest dosyć wytrzymały na uszkodzenia, dlatego robi się z niego na przykład deski do krojenia lub moździerze. Rozważając jego zastosowanie w domu, warto mieć na uwadze, że blaty marmurowe do łazienki i kuchni na pewno okażą się trwałe, bo w przeciwieństwie do płyt MDF nie puchną od wilgoci i wody.

..  Blat granitowy – wady i zalety >>>

Blat marmurowy do kuchni – czy to dobry pomysł?

Blaty marmurowe mają szereg wad, które dla wielu dyskredytują je jako materiał do kuchni. Dlaczego? Przede wszystkim marmur jest nasiąkliwy, a więc z łatwością chłonie wszelkie przebarwienia. Plamy z kawy, wina czy keczupu mogą się okazać bardzo trudne do wywabienia, a przecież w kuchni o tego typu zabrudzenia nietrudno. Czy jest na to jakaś rada? Całe szczęście: tak! Impregnacja. To jedyny sposób, by uchronić blat marmurowy do kuchni przed przebarwieniami. Impregnat zostawia na kamieniu specjalną powłokę, ale uwaga: nie oznacza to, że możemy swobodnie zostawiać plamy z wina na blacie! Jeżeli coś się rozleje, należy jak najszybciej wytrzeć to miejsce do sucha – wówczas zabrudzenie nie zdąży przeżreć się przez powłokę. Wyjątek stanowi ketchup, któremu impregnat niestraszny.

Inną wadą materiału jest fakt, że marmurowe blaty w kuchni będą się z czasem wycierać – jak każdy naturalny kamień. Należy więc pogodzić się z faktem, że co kilkanaście lat blat trzeba będzie wymienić. Z drugiej strony żaden blat z płyty wiórowej nie przetrwa tak długo.

..  Blat z konglomeratu – co trzeba wiedzieć? >>>

Blat marmurowy do łazienki

W łazience blat marmurowy będzie przysparzał o wiele mniej problemów niż w kuchni. Nie musimy się tu martwić o przebarwienia i uszkodzenia mechaniczne, choć o blaty marmurowe do łazienki należy dbać równie mocno jak o te w kuchni. Uważajmy, aby nie brudzić ich kosmetykami na bazie olejów – plamy mogą z trudem schodzić. Marmur należy również regularnie czyścić i wycierać do sucha. Decydując się na blat z marmuru w łazience, pamiętajmy o jego zaimpregnowaniu. W przeciwnym razie kamień będzie wchłaniał nadmierną ilość wody i z czasem przestanie wyglądać estetycznie.

Blaty marmurowe – czym czyścić?

Zaimpregnowany marmur czyścimy wyłącznie wodą i miękką ściereczką. Jeżeli zależy nam na specjalnych preparatach, warto zaopatrzyć się w te przeznaczone właśnie do marmuru. Bez problemu zakupimy je w sklepach internetowych oraz w sklepach budowlanych. Są dosyć kosztowne (około 50 zł za 500 ml), ale wydajne. Tego typu preparaty nie zawierają w składzie kwasów ani alkoholu.

Blat marmurowy: cena

Szlachetny, a co za tym idzie, najdroższy marmur pochodzi z Hiszpanii oraz Włoch, ale można również znaleźć tańsze wersje z Chin, Indii, czy Turcji. Blat marmurowy w kuchni lub łazience nie będzie najtańszym rozwiązaniem, bo ceny zaczynają się od 400 zł/㎡. Z drugiej strony mamy do czynienia z kamieniem szlachetnym – a za tak ekskluzywny materiał zawsze trzeba zapłacić więcej.

Blaty imitacja marmuru

Jeżeli wydaje się nam, że marmur do kuchni lub łazienki to zbyt duży wydatek, na pewno zainteresuje nas inna opcja – blat imitacja marmuru. Najczęściej takie zamienniki mają wykończenie na wysoki połysk i wykonane są z laminowanej płyty wiórowej. Blaty kuchenne dostaniemy w różnych wymiarach i wielu wersjach kolorystycznych. Ich utrzymanie w czystości jest łatwe. Trzeba oczywiście uważać na uszkodzenia, bo płyta nie jest odporna na zarysowania i wilgoć, ale poza tym będą się ładnie prezentować zwłaszcza w jasnych, nowoczesnych wnętrzach.

..  Jak odnowić blat kuchenny? Poradnik DIY >>>