Urządzamy » Przepisy kulinarne » Przekąski, sosy » Oliwkowa tapenada do krakersów

Oliwkowa tapenada do krakersów

Oliwkowa tapenada do krakersów
Składniki
  • po 200 g zielonych i czarnych oliwek bez pestek
  • 150 g anchovis
  • 150 ml oliwy
  • 3 łyżki kaparów
  • sok z połowy cytryny
  • majonez do dekoracji
  • paczka krakersów
Tapenada, czyli pasta z oliwek. Tapenady to dania na szybkie imprezy. Wystarczy, że podasz ją na krakersach, a zaskoczysz gości znajomością kuchni świata.

Sposób przygotowania

Oliwki miksujemy w blenderze z oliwą, anchovis i dwiema łyżkami kaparów. Pastą przekładamy małe krakersy, wierzch zdabiamy kleksem majonezu i kaparem. Pobudzający apetyt i wyobraźnię początek przyjęcia. Jest to również idealna, bo szybka do zrobienia, przekąska, gdy zjawią się niespodziewani goście.

Zobacz również
przekąski, sosy
Szybkie śniadanie: smaczne i proste francuskie tosty [WIDEO]
Tosty francuskie są jednym z najprostszych sposobów na przygotowanie szybkiego śniadania. Popularne tosty francuskie to kromki chleba namoczone w jajku i smażone na patelni. Możemy ...
SUSHI: PRZEPIS na KASZI wędliniarskie - WIDEO
Przepis na sushi można modyfikować. Kaszi to pyszne koreczki z polskich kasz z nadzieniem z sera, warzyw, owoców morza albo wędlin owinięte w orni, czyli ...
Przekąski na KARNAWAŁ: proste i niebanalne przepisy
Karnawał to doskonała okazja, aby zaprezentować swoje kulinarne umiejętności na domowej imprezie. Wypróbujcie proste i niebanalne przepisy na karnawałowe przepisy!
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 13959 osób