Urządzamy » Przepisy kulinarne » Przekąski, sosy » Oliwkowa tapenada do krakersów

Oliwkowa tapenada do krakersów

Tapenada, czyli pasta z oliwek. Tapenady to dania na szybkie imprezy. Wystarczy, że podasz ją na krakersach, a zaskoczysz gości znajomością kuchni świata.
Oliwkowa tapenada do krakersów
Składniki
  • po 200 g zielonych i czarnych oliwek bez pestek
  • 150 g anchovis
  • 150 ml oliwy
  • 3 łyżki kaparów
  • sok z połowy cytryny
  • majonez do dekoracji
  • paczka krakersów

Sposób przygotowania

Oliwki miksujemy w blenderze z oliwą, anchovis i dwiema łyżkami kaparów. Pastą przekładamy małe krakersy, wierzch zdabiamy kleksem majonezu i kaparem. Pobudzający apetyt i wyobraźnię początek przyjęcia. Jest to również idealna, bo szybka do zrobienia, przekąska, gdy zjawią się niespodziewani goście.

Zobacz również
przekąski, sosy
Danie na Walentynki: figi z kozim serem
Szukasz pomysłu na prostą i szybką przekąskę na walentynkową kolację? Koniecznie wypróbujcie przepis na figi z kozim serem. To prosty sposób na wykwintną przystawkę!
Przekąski na KARNAWAŁ: proste i niebanalne przepisy [WIDEO]
Karnawał to doskonała okazja, aby zaprezentować swoje kulinarne umiejętności na domowej imprezie. Wypróbujcie proste i niebanalne przepisy na karnawałowe przepisy!
Sylwester w domu: przekąski na domową imprezę według Anny Starmach
Przekąski i drinki obowiązkowo muszą znaleźć się na każdej sylwestrowej imprezie. Jeśli nie wiecie jakie przekąski przyrządzić - mamy dla Was przepisy na szybkie, proste ...
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 12833 osoby