Urządzamy » Przepisy kulinarne » Przekąski, sosy » Oliwkowa tapenada do krakersów

Oliwkowa tapenada do krakersów

Tapenada, czyli pasta z oliwek. Tapenady to dania na szybkie imprezy. Wystarczy, że podasz ją na krakersach, a zaskoczysz gości znajomością kuchni świata.
Oliwkowa tapenada do krakersów
Składniki
  • po 200 g zielonych i czarnych oliwek bez pestek
  • 150 g anchovis
  • 150 ml oliwy
  • 3 łyżki kaparów
  • sok z połowy cytryny
  • majonez do dekoracji
  • paczka krakersów

Sposób przygotowania

Oliwki miksujemy w blenderze z oliwą, anchovis i dwiema łyżkami kaparów. Pastą przekładamy małe krakersy, wierzch zdabiamy kleksem majonezu i kaparem. Pobudzający apetyt i wyobraźnię początek przyjęcia. Jest to również idealna, bo szybka do zrobienia, przekąska, gdy zjawią się niespodziewani goście.

Zobacz również
przekąski, sosy
WEGETARIAŃSKIE PRZEPISY NA GRILLA: Pieczarki z serową kołderką - PROSTE DAZIA Z GRILA
Faszerowane pieczarki z grilla są znakomitą alternatywą dla mięs.
Tosty francuskie ze świeżymi truskawkami – pyszne śniadanie dla Mam w dniu Ich święta
Mamy propozycję na smaczne i wyjątkowe śniadanie do zrobienia w Dniu Matki. Nawet „kucharz od święta” znakomicie poradzi sobie z tostami francuskimi, podanymi z wiosennymi ...
Kolacja walentynkowa. Guacamole Don Juana na walentynki
Co na walentynki, jakie przepisy sprawdzą się podczas walentynkowej kolacji? Guacamole meksykański sos przyrządzany na bazie awokado. Oto oryginalny sposób na podanie pysznego dipu z ...
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 12282 osoby