Urządzamy » Przepisy kulinarne » Przekąski, sosy » Oliwkowa tapenada do krakersów

Oliwkowa tapenada do krakersów

Tapenada, czyli pasta z oliwek. Tapenady to dania na szybkie imprezy. Wystarczy, że podasz ją na krakersach, a zaskoczysz gości znajomością kuchni świata.
Oliwkowa tapenada do krakersów
Składniki
  • po 200 g zielonych i czarnych oliwek bez pestek
  • 150 g anchovis
  • 150 ml oliwy
  • 3 łyżki kaparów
  • sok z połowy cytryny
  • majonez do dekoracji
  • paczka krakersów

Sposób przygotowania

Oliwki miksujemy w blenderze z oliwą, anchovis i dwiema łyżkami kaparów. Pastą przekładamy małe krakersy, wierzch zdabiamy kleksem majonezu i kaparem. Pobudzający apetyt i wyobraźnię początek przyjęcia. Jest to również idealna, bo szybka do zrobienia, przekąska, gdy zjawią się niespodziewani goście.

Zobacz również
przekąski, sosy
Domowy smalec: jak zrobić. Łatwy przepis
Domowy smalec jest bardzo prosty do zrobienia. Oto przepis na smalec własnej roboty, który podany z kromką świeżego pieczywa i kiszonym ogórkiem smakuje wyśmienicie. Domowy ...
Tarta z brokułami i suszonymi pomidorami
Brokuły zawierają wiele składników odżywczych, a dzięki temu, że mają wyjątkowy, delikatny smak doskonale sprawdzają się jako element wielu dań. Brokuły można jeść w surowej ...
8 kuchennych trików, które powinna znać każda gospodyni domowa [WIDEO]
Kuchenne triki i sztuczki ułatwiają pracę w kuchni. Jeśli nie wiecie jak prosto i szybko otworzyć kokosa, co zrobić aby skorupki odchodziły od jajek i ...
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 12427 osób