Urządzamy » Przepisy kulinarne » Przekąski, sosy » Oliwkowa tapenada do krakersów

Oliwkowa tapenada do krakersów

Tapenada, czyli pasta z oliwek. Tapenady to dania na szybkie imprezy. Wystarczy, że podasz ją na krakersach, a zaskoczysz gości znajomością kuchni świata.
Oliwkowa tapenada do krakersów
Składniki
  • po 200 g zielonych i czarnych oliwek bez pestek
  • 150 g anchovis
  • 150 ml oliwy
  • 3 łyżki kaparów
  • sok z połowy cytryny
  • majonez do dekoracji
  • paczka krakersów

Sposób przygotowania

Oliwki miksujemy w blenderze z oliwą, anchovis i dwiema łyżkami kaparów. Pastą przekładamy małe krakersy, wierzch zdabiamy kleksem majonezu i kaparem. Pobudzający apetyt i wyobraźnię początek przyjęcia. Jest to również idealna, bo szybka do zrobienia, przekąska, gdy zjawią się niespodziewani goście.

Zobacz również
przekąski, sosy
Verrine z łososiem: prosta i efektowna przekąska
Przekąski to must have na każdym przyjęciu. Jeśli chcecie zaskoczyć znajomych efektowną przekąską rodem z Francji - koniecznie przygotujcie verrine z łososiem. Mamy dla Was ...
Bruschetta z szynką parmeńską
Bruschetta jest jedną z najpopularniejszych włoskich przekąsek. Jest nie tylko smaczna i zdrowa, ale prezentuje się również bardzo efektownie. Wypróbujcie przepis na prawdziwą włoską bruschettę ...
Zapiekanka ze szpinakiem: prosty sposób na danie bez mięsa
Zapiekanki cieszą się coraz większą popularnością jako dania obiadowe. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, co więcej na talerzach prezentują się bardzo efektownie. Wypróbujcie przepis ...
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 13107 osób