Urządzamy » Przepisy kulinarne » Przekąski, sosy » Oliwkowa tapenada do krakersów

Oliwkowa tapenada do krakersów

Oliwkowa tapenada do krakersów
Składniki
  • po 200 g zielonych i czarnych oliwek bez pestek
  • 150 g anchovis
  • 150 ml oliwy
  • 3 łyżki kaparów
  • sok z połowy cytryny
  • majonez do dekoracji
  • paczka krakersów
Tapenada, czyli pasta z oliwek. Tapenady to dania na szybkie imprezy. Wystarczy, że podasz ją na krakersach, a zaskoczysz gości znajomością kuchni świata.
Przeczytaj też

Sposób przygotowania

Oliwki miksujemy w blenderze z oliwą, anchovis i dwiema łyżkami kaparów. Pastą przekładamy małe krakersy, wierzch zdabiamy kleksem majonezu i kaparem. Pobudzający apetyt i wyobraźnię początek przyjęcia. Jest to również idealna, bo szybka do zrobienia, przekąska, gdy zjawią się niespodziewani goście.

Zobacz również
przekąski, sosy
Frużelina wiśniowa: jak zrobić. Prosty przepis
Frużelina to inaczej owoce w żelu. Podajemy prosty przepis na frużelinę z wiśni: domowe przetwory. Na frużelinę nadają się również inne sezonowe owoce: borówki, truskawki, ...
Szybkie śniadanie: smaczne i proste francuskie tosty
Tosty francuskie są jednym z najprostszych sposobów na przygotowanie szybkiego śniadania. Popularne tosty francuskie to kromki chleba namoczone w jajku i smażone na patelni. Możemy ...
Ryż jaśminowy z papryką i rozmarynem
Ryż z papryką i rozmarynem to szybkie i sycące danie, niezwykle aromatyczne. Idealne na lekki lunch lub kolację.
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 14554 osoby