Urządzamy » Przepisy kulinarne » Przekąski, sosy » Oliwkowa tapenada do krakersów

Oliwkowa tapenada do krakersów

Tapenada, czyli pasta z oliwek. Tapenady to dania na szybkie imprezy. Wystarczy, że podasz ją na krakersach, a zaskoczysz gości znajomością kuchni świata.
Oliwkowa tapenada do krakersów
Składniki
  • po 200 g zielonych i czarnych oliwek bez pestek
  • 150 g anchovis
  • 150 ml oliwy
  • 3 łyżki kaparów
  • sok z połowy cytryny
  • majonez do dekoracji
  • paczka krakersów

Sposób przygotowania

Oliwki miksujemy w blenderze z oliwą, anchovis i dwiema łyżkami kaparów. Pastą przekładamy małe krakersy, wierzch zdabiamy kleksem majonezu i kaparem. Pobudzający apetyt i wyobraźnię początek przyjęcia. Jest to również idealna, bo szybka do zrobienia, przekąska, gdy zjawią się niespodziewani goście.

Zobacz również
przekąski, sosy
Sylwester w domu: przekąski na domową imprezę według Anny Starmach
Przekąski i drinki obowiązkowo muszą znaleźć się na każdej sylwestrowej imprezie. Jeśli nie wiecie jakie przekąski przyrządzić - mamy dla Was przepisy na szybkie, proste ...
Przekąski na Sylwestra: popularne finger food, czyli koreczki w 5 wersjach
Sylwestrowe menu nabiera rumieńców. Przekąski typu finger food dominują wśród przysmaków serwowanych w najdłuższą noc w roku. Koreczki - absolutny hit podczas każdej imprezy - ...
Menu na Sylwestra: szybkie finger food czy wyszukane dania na ciepło?
Organizacja Sylwestra w domu niejednemu z nas spędza sen z powiek. Przygotowanie imprezowego menu, dekoracja wnętrz, czy zapewnienie atrakcji na domową prywatkę – to wszystko ...
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 12711 osób