Wątróbki drobiowe w sosie z sherry Pedro Ximenez

 Przepis na wątróbki drobiowe

Pyszne wątróbki drobiowe po hiszpańsku zapiekane w aromatycznej sherry

Fot. materiały prasowe Teka

Przepis na wątróbkę drobiową po hiszpańsku, czyli Higados de Pollo al Jerez de Pedro Ximenez. Zapiekanie wątróbki drobiowej w piekarniku TEKA z innymi przyprawami, niż jesteśmy przyzwyczajeni, oraz z sherry sprawia, że wątróbka ma inny smak i aromat. Przepis na watróbkę drobiową po hiszpańsku, z pewnością wart jest wypróbowania. Przedstawiamy prosty sposób przygotowania wątróbki drobiowej według przepisu Jose Pereza Diaza, pochodzącego z Malagi, współprowadzącego restaurację La Iberica, na obrzeżach Warszawy, wybraną „Knajpą Roku 2010” (tytuł nadawany przez Gazetę Wyborczą).

 Składniki na 5 porcji:

- 1kg wątróbek z kurczaka
- 2 średnie marchewki
- 1 papryka czerwona
- 4-5 szalotek
- 1 ząbek czosnku
- goździki 3szt.
- cynamon (szczypta)
- ocet czerwony z Jerez (vinagre de Jerez) – (1 łyżka)
- sherry Pedro Ximenez – 0,5 litra
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
- sól, pieprz do smaku

Wątróbka drobiowa jest potrawą która ma tak samo dużo zwolenników co przeciwników. Wątróbka drobiowa jest znakomitym źródłem żelaza, dlatego raz na jakiś czas nawet Ci, którzy za nią nie przepadają wybierają ją na obiad z rozsądku. Warto jednak zwracać uwagę na to czy wątróbka drobiowa pochodzi od kur z hodowli ekologicznej. W Polsce zazwyczaj przygotowujemy wątróbkę z duszoną cebulą i jabłkiem, czasem z sosem malinowym. Hiszpański przepis na wątróbkę jest zupełnie inny. Goździki i cynamon nadają nietypowego, nieoczekiwanego smaku. Sposób przygotowania – zapiekanie w piecu, w aromantycznym sherry sprawia, że znajdujemy wątróbkę drobiową jako zupełnie nowe, bardzo smaczne danie. To  typowe danie z Andaluzji, szczególnie często spotykane w Kadyksie, Sewilli i Maladze jest naprawdę daniem wartym przygotowania, zwłaszcza, że nie wymaga wyjątkowych umiejętności kulinarnych.

Sprawdź też: nowoczesne piekarniki do zabudowy TEKA

Sposób wykonania wątróbki drobiowej w hiszpańskim stylu:

1.    Marchewkę, szalotki i czosnek pokroić w cienkie plasterki, a paprykę w drobną kostkę.
2.    Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i dodać wcześniej pokrojone warzywa: najpierw czosnek i szalotkę, po około 2 minutach dodać paprykę a po kolejnej minucie marchewkę. Smażyć na wolnym ogniu ok. 6-8 minut.  
3.    W międzyczasie oczyścić wątróbki i wstawić do piekarnika, wcześniej rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Piec około 5 minut (do delikatnego podpieczenia i odsączenia nadmiaru wody).
4.    Wyjąć wątróbki z pieca i odsączyć dokładnie z resztek wody. Osuszone wątróbki dodać do wcześniej podsmażonych warzyw.
5.    Dodać łyżkę octu z Jerez i doprawić szczyptą cynamonu, solą i pieprzem.
6.    Podsmażać przez kolejne 2 minuty, a następnie zalać wszystko sherry Pedro Ximenez do całkowitego przykrycia wątróbek (około 0,5 litra). Wszystko gotować na wolnym ogniu aż do momentu zredukowania objętości sherry do połowy.
7.    Podawać z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami.

Sprawdź też: jak urządzić rodzinną i nowoczesną kuchnię >>>

Ocena: 0
Zdjęcia: materiały prasowe Teka

POLECANE ARTYKUŁY