Kaczka, podobnie jak gęsina, pojawia się na polskich stołach zazwyczaj podczas rodzinnych lub uroczystych obiadów. Jej przygotowanie wcale nie jest łatwe, chociaż możliwości jest wiele. Kaczkę możemy umieścić w różnego rodzaju marynatach, piec, smażyć i dusić. Popularne są potrawy z kaczki podanej z jabłkami, brzoskwiniami lub pomarańczami.

Potrawy z kaczki: jak idealnie usmażyc filety z kaczki?

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski zaprezentował swoje przepisy na podanie kaczki. Przyrządził m.in. filety z kaczki i bulion. Kucharz jednocześnie udzielił kilku cennych wskazówek, dzięki którym każdy z nas idealnie usmaży filety z kaczki. Pierwszą i najważniejszą zasadą jest umieszczenie filetu skórą do dołu na zimnej patelni bez tłuszczu. Tłuszcz zawarty w skórze pod wpływem temperatury wytopi się. W trakcie smażenia możemy podlewać filet wodą, po jej odparowaniu kaczka będzie smażyła się wyłącznie we własnym tłuszczu. W ten sposób na filecie zostanie cienka i chrupiąca skórka. Filety z kaczki smażymy tak jak polędwicę wołową lub steki czyli na różowo.

W materiale wideo znajdziecie szczegółowe wskazówki dotyczące smażenia filetów z kaczki:

Dzień Dobry TVN/x-news