Mazurkowe ciasteczka kajmakowe

 Mazura czas zacząć

Fot. Konrad Kalbarczyk

Wielkanoc bez mazurka się nie liczy. Jest to proste w przygotowaniu ciasto, ale warto pięknie je udekorować. Zgodnie z tradycją na wielkanocnym stole powinno być ich dwanaście. Każdy w innym smaku. Proponujemy mazurek z kajmakowym nadzieniem.

Składniki:
  • 2.5 szklanki mąki pszennej
  • 300 g masła
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 2 puszki słodzonego mleka skondensowanego
  • szklanka wody
  • 2 szklanki cukru
  • 1 pomarańcza

Sposób przygotowania

Ciasto kruche: Mąkę posiekać z tłuszczem. Następnie dodać cukier i żółtka i szybko wyrobić ciasto. Schłodzić je w lodówce przez około godzinę.

Kajmak: Dwie puszki słodzonego mleka skondensowanego gotujemy na małym ogniu przez 4 godziny ( puszki muszą być w całości zalane wodą). Następnie gotujemy syrop cukrowy w proporcjach 2:1 (szklanka wody 2 szklanki cukru). Do gotującego się syropu dodajemy skórkę lub plastry pomarańczy.

Na podpieczonym kruchym spodzie rozsmarowujemy przygotowany wcześniej kajmak, dekorując go również kajmakowymi wzorkami ze szprycy. Tak przygotowane ciasto możemy pokroić na miniciasteczka.

Ocena: 0
Tekst: Magdalena Czerwińska-Strzelczyk Zdjęcia: Konrad Kalbarczyk

POLECANE ARTYKUŁY