Piekarnik elektryczny wolnostojący - jak wybrać najlepszy? Praktyczny poradnik

2021-02-08 7:54

Piekarnik elektryczny to dziś podstawowy sprzęt AGD w każdej kuchni. Mały piekarnik elektryczny wolnostojący przyda się, kiedy w kuchni nie mamy miejsca na pełnowymiarowy piekarnik do zabudowy. Podpowiadamy, jaki wybrać piekarnik wolnostojący i na co zwrócić uwagi podczas zakupu.

Spis treści:

Piekarnik elektryczny wolnostojący to sprzęt AGD do małej kuchni. Co zrobić, gdy mamy tylko niewielki aneks kuchenny, w którym nie ma zbyt dużo miejsca na pełnowymiarowy sprzęt kuchenny, a jednak od czasu do czasu mamy ochotę na coś z piekarnika? Sposobem na to są niewielkie urządzenia -  piekarniki wolonostojące, takie jak kuchenka z rożnem, kuchenka z opiekaczem czy po prostu zwykły piekarnik, które z powodzeniem mieszczą się na blacie kuchennym. I choć do niektórych takich elektrycznych piekarników wolnostojących indyk się nie zmieści, to kurczak z pewnością.

Jaki piekarnik elektryczny wolnostojący wybrać?

Ponieważ piekarniki elektryczne wolnostojące naprawdę niewiele ustępują klasycznym piekarnikom i robią w zasadzie niemal wszystko, od tosta po pieczone mięso, ciasto, a nawet pizzę, trzeba wziąć pod uwagę to, do czego piekarnik taki będzie nam potrzebny. Jeśli głównie do podgrzewania gotowych dań, robienia zapiekanek czy pieczenia niewielkich kawałków mięsa w dodatku dla jednej osoby, z powodzeniem wystarczy taki do 10 l, z dwiema grzałkami.

Jeśli jednak w grę wchodzi rodzina i regularne obiady – trzeba się zdecydować na piekarnik wolnostojący o poj. 35-42 l z termoobiegiem. Taki piekarnik zmieści się nawet w małej kuchni w bloku. Warto wspomnieć, że niektóre modele piekarników elektrycznych wolnostojących mają dodatkowo na górze dwa pola grzewcze, czyli to „2 w 1” – piekarnik z płytą niczym mała kuchenka wolnostojąca.

Piekarnik elektryczny wolnostojący: wymiary

Piekarniki elektryczne wolnostojące wymiary mają zróżnicowane, ale można powiedzieć, że piekarniki tego rodzaju są nieco większe od typowej kuchenki mikrofalowej (te także bywają małe i duże). Ich pojemność wynosi od 8 do 42 litrów – ten ostatni (dla przykładu) ma wymiary: szer. 52 x gł. 43 x wys. 36,5 cm., a trzeba podkreślić, że jest jednym z największych modeli pod względem pojemności.

Sprawdź też: Testujemy piekarniki w wersji mini >>>

Wszystkie piekarniki elektryczne wolnostojące są stosunkowo lekkie, więc można je zabrać ze sobą nawet na wakacje czy choćby tylko na działkę. To wygodny sprzęt AGD, a na dodatek wiele potrafi i jest dosyć tani. Doskonale sprawdzi się zarówno w kuchni nowoczesnej, jak i urządzonej w tradycyjnym stylu.

Piekarnik elektryczny wolnostojący: wyposażenie

Oczywiście wszystko zależy od stopnia zaawansowania modelu. Najczęściej w zestawie do piekarnika elektrycznego wolnostojącego jest ruszt, blacha, czasem także rożen oraz uchwyty do wyjmowania gorącej blachy.

Piekarnik elektryczny to nie kaloryfer. Ciepło ma rozgrzewać potrawę, a nie kucharza. Zadbają o to szczelne drzwi. Kilkuwarstwowe szyby pozwolą uniknąć utraty energii, nagrzewania się pomieszczenia i poparzenia od gorącej obudowy. Najlepiej, jeśli będą wspomagane elektronicznym systemem schładzania oparów.

Piekarnik elektryczny wolnostojący: programy

Współczesny, naszpikowany elektroniką piekarnik bardziej przypomina komputer niż coś, do czego nasze babcie podchodziły raczej z wiarą i intuicją, że wypiek już jest gotowy. Na szczęście producenci nie oczekują od nas nauki skomplikowanego języka programowania. Z edytowanego na cyfrowym wyświetlaczu menu wybieramy potrawę, a piekarnik sam uruchamia optymalny program do jej przyrządzenia.

Najlepsze urządzenia znają kilkadziesiąt przepisów - od przekąsek po desery. Wszystkie opracowane przez zawodowych kucharzy z uwzględnieniem specyfiki temperatury, czasu i wilgotności pieczenia.

Te najmniejsze piekarniki wolnostojące (8-12 l) głównie opiekają, zapiekają, grillują – niewielkie kawałki mięsa czy drobiu, oraz podgrzewają. Najczęściej wyposażone są w grzałki górną i dolną, zakres regulacji temperatury od 60 do 230°C, timer, a nawet automatyczne wyłączanie po godzinie pracy. Można na nich piec zazwyczaj na jednym poziomie, maksymalnie na dwóch, przy czym naczynia powinny być raczej płaskie.

Sprawdź też: Wybór piekarnika od A do Z >>>

Piekarniki elektryczne wolnostojące od 20 l wzwyż oferują nawet do 12 różnych programów. Poza pieczeniem konwekcyjnym, wyposażone są także w termoobieg, obrotowy rożen, mają zakres temperatury od 100 do 250°C włącznie z płynną ich regulacją. Podwójna szyba w drzwiach chroni przed poparzeniem. One także mają timer, informują o zakończeniu pracy sygnałem dźwiękowym. Przystosowane są do dwu- lub trzypoziomowego pieczenia, a modele największe mogą mieć nawet cztery poziomy.

Piekarnik elektryczny: funkcje

Dodatkowe wyposażenie i specjalne funkcje ułatwiają pieczenie i powodują, że przyrządzanie potraw staje się zabawą. Warto jednak wiedzieć, że modele, które potrafią więcej, są droższe.

  • Termosonda. Umożliwia kontrolę temperatury wewnątrz przygotowywanej potrawy. W momencie gdy danie osiągnie właściwą temperaturę, piekarnik samoczynnie wyłączy się i poinformuje o tym dzwonkiem
  • Prowadnice teleskopowe. "Jeżdżą" na nich blachy piekarnika, co bardzo ułatwia wysuwanie półek. Każdy teleskop jest zaopatrzony w ogranicznik wysunięcia, a specjalna konstrukcja powoduje, że prowadnice zachowują poziom nawet przy całkowitym wysunięciu. Bez trudu i obaw o poparzenie wyjąć można np. całą blachę z foremką napełnioną ciastem i sprawdzić, czy jest już wystarczająco przyrumienione.
  • Wózek piekarnika. To system umożliwiający wysunięcie od razu całej komory. Dzięki niemu wygodnie i bezpiecznie można dostać się do potrawy od góry lub wyjąć z boku jedną ze środkowych półek, by sprawdzić, czy danie przygotowywane na  niższym poziomie jest już gotowe.
  • Opuszczany grill. Ruchomy element grzałki pozwala dotrzeć i oczyścić miejsca trudno dostępne.
  • Funkcja utrzymywania temperatur. Przydaje się, gdy przygotowywane danie wymaga długiego pieczenia w niskiej temperaturze. Po uruchomieniu tej funkcji nie musimy sprawdzać, czy bezy nie przypaliły się, tkwiąc w piekarniku już drugą godzinę.
  • Podświetlany panel sterowania. Pozwala obsłużyć piekarnik bez zapalania światła w pomieszczeniu.
  • Wkłady z emalii katalitycznej. W wysokiej temperaturze degradują wszelkie znajdujące się na ściankach piekarnika zanieczyszczenia: tłuszcz, resztki potraw. Po zakończeniu pieczenia komorę piekarnika wystarczy omieść miękką zmiotką, by urządzenie było czyste. Zużyty wkład można wymienić na nowy.
  • Funkcja pyrolizy. To system samooczyszczania się piekarnika. Nie trzeba go nawet omieść.
  • Aktywny katalizator. Wychwytuje cząsteczki zapachowe z oparów. Dzięki niemu na szafkach kuchennych nie odkłada się tłusty kurz, a powietrze nie jest przesycone zapachami potraw (szczególne ważne, jeśli kuchnia otwarta jest na pokój).
  • Wyświetlacz cyfrowy. Pokazuje komunikaty o wybranych funkcjach w kilkunastu językach, w tym oczywiście - polskim.
  • Elektroniczna automatyka programów. Kilkadziesiąt starannie dobranych zestawów opracowanych do przygotowania różnorodnych potraw może przydać się początkującej gospodyni. Wystarczy podać pozycję, wagę i rodzaj potrawy, aby urządzenie samo wybrało odpowiedni program, czas, rodzaj grzania, temperaturę. To oszczędność nie tylko czasu i energii, ale też satysfakcja z jakości potrawy, która nie może się nie udać.
  • Wytwornica pary. Do niedawna ta technika stosowana była tylko w profesjonalnym sprzęcie, w restauracjach. Dziś możemy mieć ją w domu. Potrawy po takiej parowej obróbce są soczyste i kruche, nie tracą witamin, soli mineralnych, właściwego im koloru. Gotują się szybko, dlatego zachowują większość składników odżywczych. Temperatura 95oC jest na tyle wysoka, aby zagwarantować bezpieczne gotowanie, i jednocześnie na tyle niska, aby nie pozbawiać delikatnych potraw - ryb czy warzyw - ich naturalnego aromatu. Jest to jednak urządzenie bardzo drogie.

Najpiękniejsze kuchnie - zobacz nasze GALERIE ZDJĘĆ

Nie wiesz, w jakim stylu urządzić kuchnię? Zobacz nasz przegląd galerii z kuchnią urządzoną w stylu nowoczesnym, klasycznym i industrialnym. Która kuchnia podoba ci się najbardziej?

Elegancka i jasna kuchnia od WZ Studio
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE

NOWY NUMER

W czerwcowym numerze M jak Mieszkanie otwieramy sezon balkonowy. Urządzamy oazę za oknem – klimatyczną, wygodną, zapewniającą relaks.

Kup dostęp od 1 zł
M jak Mieszkanie - Czerwiec 2022