Spis treści
- Zalety małego piekarnika elektrycznego
- Piekarnik elektryczny: czyszczenie
- Galeria zdjęć: nowoczesne wyposażenie i akcesoria kuchenne
- Jakie miejsce wybrać na piekarnik do zabudowy?
Minipiekarnik to urządzenie praktyczne i funkcjonalne. Mniejsze wydanie piekarnika elektrycznego idealnie sprawdzi się w niedużej kuchni, ale będzie też doskonałą alternatywną dla osób, które urządzają swoje pierwsze mieszkanie. Bardziej zaawansowani kucharze docenią mały piekarnik jako dodatkową pomoc w czasie wielkich uroczystości rodzinnych czy podczas przygotowań do świąt. Kiedy stacjonarny piekarnik nie nadąża na kreatywnością kucharza, w pomocnej roli sprawdzi się mobilny piekarnik elektryczny w wersji mini.
Zalety małego piekarnika elektrycznego
Oszczędny: zakup małego piekarnika pozwala oszczędzać, ponieważ zużywa dużo mniej energii niż duże piekarniki.
Sprawdź też: jaki kupić piekarnik do zabudowy >>>
Funkcje minipiekarnika: mały piekarnik elektryczny ma praktycznie nieograniczone możliwości – w mobilnej wersji piekarnika przyrządzimy wszystko to, co można przyrządzić w dużym, stacjonarnym: upieczemy ciasto, pieczeń, pizze, opieczemy na rożnie kurczaka.
Minipiekarnik elektryczny sprawdzi się nie tylko jako dodatkowy sprzęt do pieczenia w kuchni, ale też jako ten podstawowy.
Piekarnik elektryczny: czyszczenie
Czyszczenie małego piekarnika elektrycznego: minipiekarnik łatwiej utrzymać w czystości, jeśli po każdym użyciu go przetrzemy, np. szmatką zamoczoną w roztworze octu i gorącej wody, a potem czystą wodą. Nie zwlekajmy z usuwaniem przypaleń – jeszcze świeże skropmy octem, a po chwili umyjmy wodą z płynem do naczyń. Przypalone jedzenie można też posypać sodą oczyszczoną i spryskać wodą, a po kilku godzinach wytrzeć. By zapobiec trudnym do wyczyszczenia zabrudzeniom minipiekarnika, rozkładajmy na dnie folię aluminiową. Do wyczyszczenia rusztu minipiekarnika przyda się ostra szczotka i gorąca woda z detergentem. Wcześniej można na całą noc zanurzyć ruszt w occie.
Czytaj też: Jak szybko i sprawnie wyczyścić kuchenkę z piekarnikiem?