Mazurek z musem truskawkowym

 Mazurek z musem truskawkowym

Fot. Konrad Kalbarczyk

Mazurek to słodki symbol świąt Wielkiej Nocy. W tę Wielkanoc zdobimy go florystycznie. Warto przy tej okazji zadbać też o zastawę, na której podamy wielkanocne mazurki. Powinna pasować do kolorystyki i wymyślonej dekoracji mazurka. Urodę mazurków podkreśli kolor obrusa czy wzór talerza.

Składniki
  • 2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 40 dag świeżych truskawek
  • 9 łyżek masła
  • 4 łyżki cukru
  • łyżka wody
  • szczypta soli
  • kwiatki ze słodkiego opłatka
  • starta na wiórki gorzka czekolada (ok. 1/3 tabliczki)
  • 2 jajka

Sposób przygotowania: mazurek z musem truskawkowym

Z mąki, cukru i masła zagnieść ciasto. Wyrabiając, dodać żółtka, wodę i sól. Nagrzać piekarnik do 200˚C. Wyłożć ciastem okrąłą blachę, piec ok. 30 minut. W tym czasie umyći zmiksować truskawki. Przygotować czekoladowe wióki. Wylać mus na wystudzone ciasto. Udekorować kwiatkami oraz czekoladą. Najlepiej nie zwlekać z konsumpcją.

Ocena: 0
współpraca: cukiernia Batida Zdjęcia: Konrad Kalbarczyk

POLECANE ARTYKUŁY