DOMOWE PRZETWORY
(27 artykułów i zdjęć)GALERIA DOMOWE PRZETWORY
ARTYKUŁY DOMOWE PRZETWORY
Przetwory na zimę: zamiennik niezdrowej żywności. Poradnik: jak zrobić przetwory

Robienie przetworów domowych stało się modne. Przetwory na zimę mają wielu zwolenników. Przede wszystkim, samodzielnie przygotowane przetwory są zdrowe i smaczne, a co najważniejsze, nie zawierają konserwantów i sztucznych barwników. W czasach, gdzie zdrowa żywność jest produktem deficytowym, warto zadbać o własne przetwory na zimę. Mamy wtedy pewność, że to co jemy nie posiada znikomej wartości odżywczej, jak to jest w przypadku większości gotowych, ogólnodostępnych produktów spożywczych.
Przetwory na zimę. Pomysły na słoiki i słoiczki na przetwory galeria zdjęć

Słoiki na przetwory: dekoracje. Zadbaj o to, by słoiki na przetwory ładnie wyglądały. Przetwory na zimę przeżywają renesans. Powrót do tradycyjnych sposobów na przygotowanie zapasów przyszła do nas wraz z ideą slow life. Oprócz pysznych smakołyków jakimi są domowe przetwory, którymi będziemy raczyć się przez mroźne miesiące, warto zadbać o to, by przetwory na zimę były ładne. Galeria zdjęć: słoiki na przetwory.
Jak pasteryzować słoiki na przetwory? Robimy przetwory na zimę

Przetwory cieszą zwłaszcza zimą i wczesną wiosną, gdy zaczynamy tęsknić za smakami lata. Warto wiedzieć, jak właściwe pasteryzować i przygotować naczynia i słoiki na przetwory. Zobacz nasze rady!

Przetwory domowe to sposób na zdrową i smaczną kuchnię. Na przetwory znakomicie nadają się śliwki. Przepisy na przetwory ze śliwek są najczęściej jako powidła czy dżemy. My podajemy przepis na sos śliwkowy. Gorący sos, tak jak inne przetwory na zimę, przekładamy do słoików. Sos śliwkowy będzie idealny do kaczki lub schabu.

Jesienią akcesoria kuchenne, a szczególnie formy do pieczenia i garnki idą w ruch. Zaczynają się także domowe przetwory. Popołudnia i wieczory staja się chłodne, nabieramy wiec ochoty na coś ciepłego i pożywnego. A żeby działania w kuchni były nie tylko smaczne ale i przyjemne dla oka warto korzystać z ładnych form do pieczenia, form do tart, durszlaków itp.

Domowe przetwory od zawsze kojarzą się z latem. Potrzebne będą kuchenne akcesoria, które ułatwią nam trochę monotonną pracę, a w kuchni stanie się kolorowo i wesoło. Poszukajmy więc w sklepach akcesoriów kuchennych wykonanych z nowoczesnych tworzyw, słoików na przetwory ze szczelnymi zamknięciami oraz kolorowych fartuszków i rękawic ochronnych.

Przetwory na zimę własnej roboty to świetny pretekst do pielęgnacji rodzinnych receptur! Przetwory HAND MADE to także pomysł na prezenty dla bliskich - własnoręcznie przygotowany dżem czy marmolada w atrakcyjnym słoiczku z etykietą osłodzi jesienne i zimowe wieczory. Pobież ETYKIETY NA PRZETWORY na zimę i przygotuj swoje własne konfitury!

Róbcie przetwory na zimę. Jednym z najprostszych przepisów na przetwory z pomidorów jest przecier pomidorowy. Robi się go prosto i szybko. Smaku domowych przecierów z warzyw czy owoców nie znajdziecie na półkach sklepowych. Przecier pomidorowy będzie doskonały na zupę pomidorową czy do sosu do makaronu.

Prosty przepis na domowe przetwory: jak zrobić pomidory pelati i kiszone ogórki. Co prawda sklepowe półki pod wszelkiego rodzaju przetworami się uginają, a zamknięte w puszkach czy słoikach pomidory, czy ogórki nie są drogie, ale te domowe mają dwie podstawowe zalety. Po pierwsze dokładnie wiemy, co naprawdę w słoikach zamykamy, a po drugie konserwujemy je w jak najbardziej naturalny sposób – cukrem, odrobiną octu czy (albo) pasteryzując, bo nie wszystkie smakołyki pasteryzowania potrzebują. Wszelkie konfitury i dżemy z zawartością raczej nie, to warzywa i grzyby najczęściej się pasteryzuje.

Jeśli szukasz oryginalnego przepisu na przetwory na zimę, polecamy chutney śliwkowy. Chutney jest świetnym dodatkiem do serów białych i pleśniowych, wędlin oraz mięs czerwonych i białych. Chutney śliwkowy z powodzeniem zastąpi tradycyjną borówkę lub żurawinę, a ty zaskoczysz swoich znajomych na kolacji nowym smakiem.