DOMOWE PRZETWORY

(27 artykułów i zdjęć)

ARTYKUŁY DOMOWE PRZETWORY

Przetwory na zimę: zamiennik niezdrowej żywności. Poradnik: jak zrobić przetwory

Przetwory na zimę: zamiennik niezdrowej żywności. Poradnik: jak zrobić przetwory

Robienie przetworów domowych stało się modne. Przetwory na zimę mają wielu zwolenników. Przede wszystkim, samodzielnie przygotowane przetwory są zdrowe i smaczne, a co najważniejsze, nie zawierają konserwantów i sztucznych barwników. W czasach, gdzie zdrowa żywność jest produktem deficytowym, warto zadbać o własne przetwory na zimę. Mamy wtedy pewność, że to co jemy nie posiada znikomej wartości odżywczej, jak to jest w przypadku większości gotowych, ogólnodostępnych produktów spożywczych.

Przetwory na zimę. Pomysły na słoiki i słoiczki na przetwory galeria zdjęć

Przetwory na zimę. Pomysły na słoiki i słoiczki na przetwory galeria zdjęć

Słoiki na przetwory: dekoracje. Zadbaj o to, by słoiki na przetwory ładnie wyglądały. Przetwory na zimę przeżywają renesans. Powrót do tradycyjnych sposobów na przygotowanie zapasów przyszła do nas wraz z ideą slow life. Oprócz pysznych smakołyków jakimi są domowe przetwory, którymi będziemy raczyć się przez mroźne miesiące, warto zadbać o to, by przetwory na zimę były ładne. Galeria zdjęć: słoiki na przetwory.

Jak pasteryzować słoiki na przetwory? Robimy przetwory na zimę

Jak pasteryzować słoiki na przetwory? Robimy przetwory na zimę

Przetwory cieszą zwłaszcza zimą i wczesną wiosną, gdy zaczynamy tęsknić za smakami lata. Warto wiedzieć, jak właściwe pasteryzować i przygotować naczynia i słoiki na przetwory. Zobacz nasze rady!

Przepisy na przetwory. Chutney, czyli sos śliwkowy

Przetwory domowe to sposób na zdrową i smaczną kuchnię. Na przetwory znakomicie nadają się śliwki. Przepisy na przetwory ze śliwek są najczęściej jako powidła czy dżemy. My podajemy przepis na sos śliwkowy. Gorący sos, tak jak inne przetwory na zimę, przekładamy do słoików. Sos śliwkowy będzie idealny do kaczki lub schabu.

Formy do pieczenia, garnki, słoje czyli akcja: zatrzymujemy lato w kuchni!

Jesienią akcesoria kuchenne, a szczególnie formy do pieczenia i garnki idą w ruch. Zaczynają się także domowe przetwory. Popołudnia i wieczory staja się chłodne, nabieramy wiec ochoty na coś ciepłego i pożywnego. A żeby działania w kuchni były nie tylko smaczne ale i przyjemne dla oka warto korzystać z ładnych form do pieczenia, form do tart, durszlaków itp.

Domowe przetwory to znak, że lato trwa w najlepsze. Przydadzą nam się kolorowe, kuchenne akcesoria ułatwiające pracę.

Domowe przetwory od zawsze kojarzą się z latem. Potrzebne będą kuchenne akcesoria, które ułatwią nam trochę monotonną pracę, a w kuchni stanie się kolorowo i wesoło. Poszukajmy więc w sklepach akcesoriów kuchennych wykonanych z nowoczesnych tworzyw, słoików na przetwory ze szczelnymi zamknięciami oraz kolorowych fartuszków i rękawic ochronnych.

Dekorujemy słoiki na przetwory: ładne etykiety na słoiki na przetwory

Warto ozdobić słoiki na przetwory: ładne etykiety, nakrętki ozdobione kawałkiem materiały, karteczki wykonane własnoręcznie, sprawią, że przetwory na zimę zamknięte w słoiku będą słodkim prezentem. Etykiety na słoiki - drobiazg, a jednak sprawia, że nasza kuchnia nabiera duszy...

Przetwory na zimę: BAKŁAŻANY MARYNOWANE

Bakłażany marynowane są prostym i łatwym do zrobienia przetworem na zimę. Bakłażany marynowane sprawdza się jako dodatek do mięs czy sałatek. Przetwory na zimę: bakłażany marynowane.

KONFITURA MALINOWA przepis. Przetwory na zimę

Sezon na maliny właśnie trwa: konfitura z malin przepis. Maliny nadają się na przetwory na zimę. Delektuj się tym delikatnym owocem w zrobionej przez siebie konfiturze. Propozycja przepisu na konfiturę malinową, wykorzystuje również inne owoce sezonowe.

Przepisy na przetwory. Konfitura z malin

Przetwory na zimę warto robić. Pyszna konfitura z malin będzie znakomitym dodatkiem do naleśników czy chleba! Te konfitury można dodać do pieczonych jabłek.

Etykiety na przetwory: DO POBRANIA! SŁOIKI 2016!

Przetwory na zimę własnej roboty to świetny pretekst do pielęgnacji rodzinnych receptur! Przetwory HAND MADE to także pomysł na prezenty dla bliskich - własnoręcznie przygotowany dżem czy marmolada w atrakcyjnym słoiczku z etykietą osłodzi jesienne i zimowe wieczory. Pobież ETYKIETY NA PRZETWORY na zimę i przygotuj swoje własne konfitury!

Przetwory na zimę. Przepis na przecier pomidorowy

Róbcie przetwory na zimę. Jednym z najprostszych przepisów na przetwory z pomidorów jest przecier pomidorowy. Robi się go prosto i szybko. Smaku domowych przecierów z warzyw czy owoców nie znajdziecie na półkach sklepowych. Przecier pomidorowy będzie doskonały na zupę pomidorową czy do sosu do makaronu.

Domowe przetwory: pomidory pelati i ogórki kiszone

Prosty przepis na domowe przetwory: jak zrobić pomidory pelati i kiszone ogórki. Co prawda sklepowe półki pod wszelkiego rodzaju przetworami się uginają, a zamknięte w puszkach czy słoikach pomidory, czy ogórki nie są drogie, ale te domowe mają dwie podstawowe zalety. Po pierwsze dokładnie wiemy, co naprawdę w słoikach zamykamy, a po drugie konserwujemy je w jak najbardziej naturalny sposób – cukrem, odrobiną octu czy (albo) pasteryzując, bo nie wszystkie smakołyki pasteryzowania potrzebują. Wszelkie konfitury i dżemy z zawartością raczej nie, to warzywa i grzyby najczęściej się pasteryzuje.

Przepisy na przetwory: konfitura z jabłek i róży

Zrobione latem przetwory będą cieszyły nas smakiem przez cały rok. Przepisy na przetwory z owoców sezonowych są łatwe. Podajemy przepis na bardzo smaczną konfiturę. Ta konfitura będzie doskonała np. do karnawałowych pączków.

Przetwory na zimę: KISZONE OGÓRKI Z MIODEM

Ten przepis na przetwory z ogórków jest bardzo prosty i szybki do zrobienia. Kiszone ogórki z miodem zrobisz w parę minut. Już następnego dnia będą małosolne. Ale dla smaku i aromatu warto poczekać też na kiszone ogórki do zimy. Przetwory na zimę - kiszone ogórki z miodem.

Przepisy na przetwory: konfitura z moreli

Morele doskonale nadają się na przetwory na zimę. Zróbcie przetwory z owoców. My proponujemy konfitury z moreli. Na przetwory wybierzcie dojrzałe, lecz jędrne owoce. Podajemy prosty przepis na przetwory z moreli.

Przetwory na zimę: chutney morelowy z pikantną nutą

Chutney, czyli gęsty sos na bazie owoców i warzyw, często z dodatkiem ostrych przypraw, miłośnikom kuchni daje ogromne pole do popisu. Każdy słoik, chutney’u morelowego może mieć trochę inny smak. Eksperymentujmy więc. Podzielcie się z nami swoimi odkryciami na przetwory na zimę.

Przetwory na zimę: aromatyczny chutney śliwkowy na winie

Jeśli szukasz oryginalnego przepisu na przetwory na zimę, polecamy chutney śliwkowy. Chutney jest świetnym dodatkiem do serów białych i pleśniowych, wędlin oraz mięs czerwonych i białych. Chutney śliwkowy z powodzeniem zastąpi tradycyjną borówkę lub żurawinę, a ty zaskoczysz swoich znajomych na kolacji nowym smakiem.

PRZETWORY NA ZIMĘ: powidła śliwkowe na ostro

Domowe powidła śliwkowe to prawdziwy rarytas. Podajemy przepis na powidła ze śliwek, które można podawać do białych serów, wędlin, mięs i sosów. Przetwory na zimę: robimy powidła.

Przetwory na zimę: pyszny DŻEM MORELOWY

Dżem morelowy będzie słodkim dodatkiem do deserów i tostów. Wykonanie tego przetworu na zimę nie zajmie wiele czasu i jest stosunkowo proste. Zobacz, jak zrobić pyszny dżem morelowy.

Przetwory na zimę: CUKINIA konserwowa

Cukinia nadaje się na przetwory na zimę. Cukinia konserwowa może być smacznym dodatkiem do mięs, dań wegetariańskich czy nawet kanapek. Przetwory z warzyw: jak zrobić cukinię konserwową - przepis.

Przetwory na zimę: galaretka z porzeczek. Przepis na przetwory bez gotowania

Przetwory na zimę: galaretka z porzeczek. Domowa galaretka z porzeczek zamknięta w małych słoiczkach, może być miłym upominkiem w czasie jesiennej wizyty, albo smakowitym dodatkiem do domowego deseru. Przetwory z owoców: robimy galaretkę z porzeczek - przepis bez gotowania owoców.

Przetwory na zimę: kompot z porzeczek i owoców

W przetworach na zimę warto uwzględnić kompot z porzeczek, do którego możemy dodać jeszcze inne owoce. Zobacz przepis na kompot z porzeczek.

DŻEM JABŁKOWY Z ORZECHAMI WŁOSKIMI: przetwory na zimę

Zobacz przepis na dżem jabłkowy z orzechami włoskimi, który doskonale sprawdzi się jako przetwory na zimę. Antonówki, kosztele, papierówki – jabłka na przetwory, idealne na dżem.

Przetwory na zimę. Przepisy na przetwory: kompot z rabarbaru

Domowe przetwory. Dla tych co lubią rabarbar, podajemy prosty przepis na kompot z rabarbaru. Kompot z rabarbaru to zapomniany sposób na przetwory na zimę. Warto go zrobić, bo jest prosty i smaczny.

Strona 1 z 2

1 2