AKCESORIA KUCHENNE

(87 artykułów i zdjęć)

ARTYKUŁY AKCESORIA KUCHENNE

Termos nie tylko do herbaty: wybieramy termosy

Termos nie tylko do herbaty: wybieramy termosy

Tradycyjnie termos sprawdza się głównie do utrzymywania temperatury herbaty czy kawy. Dzisiaj jednak dostępne są także termosy dla dzieci, a nawet termosy na lody. Dowiedz się więcej na temat funkcji termosów i tego, jak wybrać najlepszy.

Kosz na śmieci do kuchni. Co wybrać, by wygodnie segregować odpady?

Kosz na śmieci do kuchni. Co wybrać, by wygodnie segregować odpady?

Kosz na śmieci powinien znajdować się w strefie zmywania. Najczęściej jest umieszczany w szafce pod zlewozmywakiem oraz w bliskim sąsiedztwie zmywarki. Taka lokalizacja umożliwia zachowanie ergonomicznej i logicznej kolejności czynności, które po sobie następują. Może być to wyrzucenie odpadków organicznych z talerza, przed jego umyciem w zmywarce albo opakowania po warzywach, które myjemy w zlewie. Kosz na śmieci, choć może sprawiać wrażenie nieistotnego elementu kuchni (na tyle, że jest maskowany za frontem szafek), w rzeczywistości może stać się zaskakująco modnym gadżetem o ciekawym wyglądzie.

Patelnia kamienna i jej rodzaje. Użytkowanie, zalety, wady

Patelnia kamienna i jej rodzaje. Użytkowanie, zalety, wady

Zakup patelni kamiennej to dobry wybór przede wszystkim dla osób, które boją się ryzyka zarysowania powłoki patelni. Patelnia kamienna pozwala na przygotowanie potraw bez użycia tłuszczu, dlatego docenią ją osoby dbające o ograniczenie jego spożycia. Poznaj zalety patelni kamiennej oraz jej rodzaje.

Wok: do czego służy, jakie ma zalety? Jak wybrać patelnię wok?

Coraz częściej sięgamy po przepisy kulinarne z dalekich krańców świata – rekordy popularności już od kilku lat biją dania azjatyckie. Często okazuje się jednak, że do ich przygotowania potrzebny jest wok. Sprawdźmy, co to takiego.

Patelnia tytanowa: właściwości, zalety, wady

Patelnia tytanowa to model uznany za najtrwalszy. Można jej używać i na tradycyjnym palniku, i na indukcji. Poznaj rodzaje oraz zalety patelni tytanowej.

Patelnia stalowa: właściwości, zalety, wady

Patelnia stalowa (inaczej cygańska) doskonale sprawdzi się przy smażeniu mięs czy warzyw. Korzystanie z niej nie jest jednak tak łatwe, jak mogłoby się wydawać. Aby dobrze nam służyła, warto poznać jej właściwości. Jakie są zalety i wady patelni stalowej?

Garnek ze stali nierdzewnej: jakie ma zalety i wady? Czy jest zdrowy?

Garnki ze stali nierdzewnej są piękne i mogą służyć w kuchni przez długie lata. Jakie mają zalety i wady? Czy przygotowywanie potraw w garnkach ze stali nierdzewnej jest zdrowe?

Garnek miedziany: zalety, wady, zastosowanie. Czy garnki miedziane są zdrowe?

Garnki miedziane mają bardzo dobry wpływ na organizm człowieka. Niestety oprócz tego, że działają prozdrowotnie, są też bardzo drogie. Czy warto zainwestować w garnki miedziane? Jakie są wady i zalety naczyń wykonanych z miedzi?

Patelnia ceramiczna: właściwości, zalety, wady

Patelnia ceramiczna jest bardzo odporna i może służyć nam przez lata. Niestety, ma też kilka wad, które niekiedy psują komfort przygotowywania posiłków. Jakie wady i zalety ma patelnia ceramiczna i do jakich celów można ją wykorzystać?

Patelnia miedziana: właściwości, zalety, wady. Czy patelnie miedziane są zdrowe?

Patelnie miedziane są efektowne i bardzo wpisują się w modę na… kolor miedziany! To właśnie ten odcień zdominował stylizacje w ostatnich sezonach, sprawiając, że miedziane naczynia znów stały się bardzo popularne. Nie zmienia tego nawet ich bardzo wysoka cena. Dzisiaj skupimy się na patelniach: czy są praktyczne i zdrowe? Czy warto w nie zainwestować?

Patelnia do naleśników: jak wybrać dobrą? Na czym i jak smażyć naleśniki?

Patelnia do naleśników to – jak się okazuje – całkiem skomplikowana sprawa. A konkretnie wybór patelni do naleśników może przysporzyć nieco trudności, bo oferta rynkowa jest ogromna i bardzo zróżnicowana. Wszystko jednak sprowadza się do tego, by wybrać solidną i dobrą patelnię, na której każdy naleśnik wyjdzie idealnie. Podpowiadamy, jaka okaże się najlepsza.

Garnki ceramiczne: właściwości, zalety, wady

Garnki ceramiczne coraz częściej pojawiają się w naszych kuchniach. Są stosunkowo tanie, bardzo estetyczne i pozwalają na zdrowe, niemal beztłuszczowe gotowanie. Czy tak jest w rzeczywistości? Czy garnki ceramiczne będą pełniły swoją funkcję przez długie lata, jak na przykład garnki żeliwne?

Kolory naczyń a smak i apetyt. Z jakich talerzy zjesz mniej?

Barwne naczynia traktujemy jako urozmaicenie aranżacji kuchennej. Tymczasem każdy z kolorów inaczej wpływa na nasze zmysły – także ten smaku. Co ciekawe, najpopularniejsze białe naczynia wzmagają poczucie… głodu. Nie są więc najlepsze dla osób na diecie. Najmniej zaś zjemy z talerzy niebieskich. Dlaczego? Postaramy się wyjaśnić psychologię kolorów na talerzach i innych naczyniach.

Rodzaje noży kuchennych. Jaki nóż kuchenny jest niezbędny w twoim domu?

Rodzajów noży kuchennych jest bardzo dużo. Czasem trudno zgadnąć, który z nich do czego służy. Jak wyglądają noże do sera? Co kryje się pod egzotycznie brzmiącą nazwą „nóż santoku”? Który rodzaj noża wybrać? Odpowiadamy na te i inne pytania.

Garnek rzymski: co to jest, jak używać? Garnki rzymskie w kuchni

Już od kilku lat wiele mówi się nie tylko o zdrowym jedzeniu, lecz także o zdrowym gotowaniu. Spore znaczenie mają zarówno wysokiej jakości składniki, jak i naczynia, w jakich przygotowujemy posiłki. Dlatego do łask wraca garnek rzymski – znany od dawien dawna, bo już przed wiekami doceniono walory glinianych naczyń. Jak korzystać z garnka rzymskiego i co można w nim przyrządzić?

Patelnia żeliwna – tradycyjna solidność w kuchni

Patelnia żeliwna to naczynie, które posłuży przez długie lata. Dobrze przewodzi ciepło i długo utrzymuje temperaturę, nie deformuje się ani nie przegrzewa. Co najlepiej smażyć na patelni żeliwnej i jak o nią dbać? Przeczytaj nasz poradnik.

Tadżin (tagine, tażin, tajine) – marokańskie naczynie do gotowania

O tadżin słyszał chyba każdy, kto kocha gotować lub interesuje się orientalnymi smakami. To naczynie, którego konstrukcja jest prosta, a równocześnie pozwala przygotować potrawy o wyrazistym, głębokim smaku. W jaki sposób używać naczynia? I jak wkomponować je w aranżację kuchni?

Kostkarka do lodu: jaką wybrać do domu? Mały sprzęt AGD

Kostkarka do lodu do użytku domowego przydaje się zwłaszcza latem, ale też wtedy, gdy organizujemy przyjęcie. Podpowiadamy, jaką wybrać. Domowe kostkarki do lodu mogą być montowane w lodówkach lub kupowane jako oddzielny mały sprzęt AGD.

Torby termiczne i termoizolacyjne na żywność. Jak działają i jakie wybrać?

Torby termiczne i termoizolacyjne przydają się zwłaszcza latem, np. gdy wyjeżdżamy na piknik. Idealnie nadają się do przechowania żywności i napojów. Torba termiczna jest poza tym wygodna oraz lekka. Podpowiadamy, jaką wybrać.

Patelnia grillowa: jaką wybrać i jak jej używać? Kupujemy patelnię

Patelnia grillowa pozwala przygotować dania jak z grilla, i to często bez użycia tłuszczu. Warto więc mieć ją w swojej kuchni i wiedzieć, jak jej używać. A jakie patelnie grillowe są dobre? Odpowiadamy na to pytanie, przyglądamy się różnym modelom i radzimy, jak wybrać najlepszy.

Noże kuchenne. Jak ostrzyć nóż i jak o niego dbać?

Nie ma przyrządu bardziej przydatnego w kuchni niż nóż. Prawie wszystkie dania wymagają od nas pokrojenia czegoś na plastry, w kostkę albo w słupki. Pewnie dlatego szefowie kuchni największą wagę przywiązują właśnie do noży. Jak dbać o to kluczowe narzędzie? Jak ostrzyć noże?

Wolnowar – jaki wybrać? Gotowanie w wolnowarze: porady i opinie

Moda na szybkie przygotowywanie jedzenia zaczyna powoli ustępować tradycji, która nie jest nowa – gotowanie w stylu „slow” znane jest od pokoleń. Gwarantuje zresztą przyrządzenie posiłku, który zachowuje wartości odżywcze, a równocześnie jest przyjazny dla żołądka. Jeżeli chcecie gotować łatwo i smacznie, wolnowar jest obowiązkowym sprzętem w waszej kuchni!

Maszyna do pieczenia chleba: jak wybrać dobry wypiekacz do chleba?

Maszyna do pieczenia chleba, inaczej wypiekacz do chleba, najpierw automatycznie wyrabia ciasto, a później wypieka bochenki. To bardzo sprytne rozwiązanie, tym bardziej że wypiek chleba w domowych warunkach zdobywa coraz większą popularność. Sprawdź, jak wybrać dobrą maszynę do pieczenia chleba.

Suszarka do naczyń – jaka najlepsza? Praktyczne suszarki i ociekacze

Czy wybór odpowiedniej suszarki do naczyń ma znaczenie? Tak, bo wbrew pozorom to ważny element kuchni, który może podkreślać wystrój lub... go zepsuć. Musimy połączyć praktyczność i funkcjonalność z elegancją, a dodatkowo znaleźć dla suszarki na naczynia odpowiednie miejsce, nawet jeżeli nasza kuchnia jest bardzo mała. Całe szczęście wszystko jest możliwe!

Szybkowar: jaki kupić i jak go używać? Wybieramy szybkowary

Szybkowar pozwala ugotować przepyszne dania w ułamku czasu potrzebnego na przygotowanie tych samych potraw w tradycyjny sposób. Gotowanie bez stosu brudnych garnków, szybko i oszczędnie, z zachowaniem przy tym smaku, aromatu i wartości odżywczych dania – to zalety posiadania szybkowaru.

Strona 1 z 4

1 2 3 4