AKCESORIA KUCHENNE

(78 artykułów i zdjęć)

ARTYKUŁY AKCESORIA KUCHENNE

Patelnia miedziana: właściwości, zalety, wady. Czy patelnie miedziane są zdrowe?

Patelnia miedziana: właściwości, zalety, wady. Czy patelnie miedziane są zdrowe?

Patelnie miedziane są efektowne i bardzo wpisują się w modę na… kolor miedziany! To właśnie ten odcień zdominował stylizacje w ostatnich sezonach, sprawiając, że miedziane naczynia znów stały się bardzo popularne. Nie zmienia tego nawet ich bardzo wysoka cena. Dzisiaj skupimy się na patelniach: czy są praktyczne i zdrowe? Czy warto w nie zainwestować?

Patelnia do naleśników: jak wybrać dobrą? Na czym i jak smażyć naleśniki?

Patelnia do naleśników: jak wybrać dobrą? Na czym i jak smażyć naleśniki?

Patelnia do naleśników to – jak się okazuje – całkiem skomplikowana sprawa. A konkretnie wybór patelni do naleśników może przysporzyć nieco trudności, bo oferta rynkowa jest ogromna i bardzo zróżnicowana. Wszystko jednak sprowadza się do tego, by wybrać solidną i dobrą patelnię, na której każdy naleśnik wyjdzie idealnie. Podpowiadamy, jaka okaże się najlepsza.

Garnki ceramiczne: właściwości, zalety, wady

Garnki ceramiczne: właściwości, zalety, wady

Garnki ceramiczne coraz częściej pojawiają się w naszych kuchniach. Są stosunkowo tanie, bardzo estetyczne i pozwalają na zdrowe, niemal beztłuszczowe gotowanie. Czy tak jest w rzeczywistości? Czy garnki ceramiczne będą pełniły swoją funkcję przez długie lata, jak na przykład garnki żeliwne?

Kolory naczyń a smak i apetyt. Z jakich talerzy zjesz mniej?

Barwne naczynia traktujemy jako urozmaicenie aranżacji kuchennej. Tymczasem każdy z kolorów inaczej wpływa na nasze zmysły – także ten smaku. Co ciekawe, najpopularniejsze białe naczynia wzmagają poczucie… głodu. Nie są więc najlepsze dla osób na diecie. Najmniej zaś zjemy z talerzy niebieskich. Dlaczego? Postaramy się wyjaśnić psychologię kolorów na talerzach i innych naczyniach.

Rodzaje noży kuchennych. Jaki nóż kuchenny jest niezbędny w twoim domu?

Rodzajów noży kuchennych jest bardzo dużo. Czasem trudno zgadnąć, który z nich do czego służy. Jak wyglądają noże do sera? Co kryje się pod egzotycznie brzmiącą nazwą „nóż santoku”? Który rodzaj noża wybrać? Odpowiadamy na te i inne pytania.

Garnek rzymski: co to jest, jak używać? Garnki rzymskie w kuchni

Już od kilku lat wiele mówi się nie tylko o zdrowym jedzeniu, lecz także o zdrowym gotowaniu. Spore znaczenie mają zarówno wysokiej jakości składniki, jak i naczynia, w jakich przygotowujemy posiłki. Dlatego do łask wraca garnek rzymski – znany od dawien dawna, bo już przed wiekami doceniono walory glinianych naczyń. Jak korzystać z garnka rzymskiego i co można w nim przyrządzić?

Patelnia żeliwna – tradycyjna solidność w kuchni

Patelnia żeliwna to naczynie, które posłuży przez długie lata. Dobrze przewodzi ciepło i długo utrzymuje temperaturę, nie deformuje się ani nie przegrzewa. Co najlepiej smażyć na patelni żeliwnej i jak o nią dbać? Przeczytaj nasz poradnik.

Tadżin (tagine, tażin, tajine) – marokańskie naczynie do gotowania

O tadżin słyszał chyba każdy, kto kocha gotować lub interesuje się orientalnymi smakami. To naczynie, którego konstrukcja jest prosta, a równocześnie pozwala przygotować potrawy o wyrazistym, głębokim smaku. W jaki sposób używać naczynia? I jak wkomponować je w aranżację kuchni?

Kostkarka do lodu: jaką wybrać do domu? Mały sprzęt AGD

Kostkarka do lodu do użytku domowego przydaje się zwłaszcza latem, ale też wtedy, gdy organizujemy przyjęcie. Podpowiadamy, jaką wybrać. Domowe kostkarki do lodu mogą być montowane w lodówkach lub kupowane jako oddzielny mały sprzęt AGD.

Torby termiczne i termoizolacyjne na żywność. Jak działają i jakie wybrać?

Torby termiczne i termoizolacyjne przydają się zwłaszcza latem, np. gdy wyjeżdżamy na piknik. Idealnie nadają się do przechowania żywności i napojów. Torba termiczna jest poza tym wygodna oraz lekka. Podpowiadamy, jaką wybrać.

Patelnia grillowa: jaką wybrać i jak jej używać? Kupujemy patelnię

Patelnia grillowa pozwala przygotować dania jak z grilla, i to często bez użycia tłuszczu. Warto więc mieć ją w swojej kuchni i wiedzieć, jak jej używać. A jakie patelnie grillowe są dobre? Odpowiadamy na to pytanie, przyglądamy się różnym modelom i radzimy, jak wybrać najlepszy.

Noże kuchenne. Jak ostrzyć nóż i jak o niego dbać?

Nie ma przyrządu bardziej przydatnego w kuchni niż nóż. Prawie wszystkie dania wymagają od nas pokrojenia czegoś na plastry, w kostkę albo w słupki. Pewnie dlatego szefowie kuchni największą wagę przywiązują właśnie do noży. Jak dbać o to kluczowe narzędzie? Jak ostrzyć noże?

Wolnowar – jaki wybrać? Gotowanie w wolnowarze: porady i opinie

Moda na szybkie przygotowywanie jedzenia zaczyna powoli ustępować tradycji, która nie jest nowa – gotowanie w stylu „slow” znane jest od pokoleń. Gwarantuje zresztą przyrządzenie posiłku, który zachowuje wartości odżywcze, a równocześnie jest przyjazny dla żołądka. Jeżeli chcecie gotować łatwo i smacznie, wolnowar jest obowiązkowym sprzętem w waszej kuchni!

Maszyna do pieczenia chleba: jak wybrać dobry wypiekacz do chleba?

Maszyna do pieczenia chleba, inaczej wypiekacz do chleba, najpierw automatycznie wyrabia ciasto, a później wypieka bochenki. To bardzo sprytne rozwiązanie, tym bardziej że wypiek chleba w domowych warunkach zdobywa coraz większą popularność. Sprawdź, jak wybrać dobrą maszynę do pieczenia chleba.

Suszarka do naczyń – jaka najlepsza? Praktyczne suszarki i ociekacze

Czy wybór odpowiedniej suszarki do naczyń ma znaczenie? Tak, bo wbrew pozorom to ważny element kuchni, który może podkreślać wystrój lub... go zepsuć. Musimy połączyć praktyczność i funkcjonalność z elegancją, a dodatkowo znaleźć dla suszarki na naczynia odpowiednie miejsce, nawet jeżeli nasza kuchnia jest bardzo mała. Całe szczęście wszystko jest możliwe!

Szybkowar: jaki kupić i jak go używać? Wybieramy szybkowary

Szybkowar pozwala ugotować przepyszne dania w ułamku czasu potrzebnego na przygotowanie tych samych potraw w tradycyjny sposób. Gotowanie bez stosu brudnych garnków, szybko i oszczędnie, z zachowaniem przy tym smaku, aromatu i wartości odżywczych dania – to zalety posiadania szybkowaru.

Kieliszki i szklanki do drinków: w czym podawać long i short drinki?

Bogactwo form kieliszków może przyprawić o zawrót głowy. W przypadku drinków wyróżnia się dwa podstawowe typy: kieliszki do long drinków oraz short drinków. Jednak niektóre słynne drinki, jak martini czy margarita, powinny być serwowane w szkle specjalnie do nich przeznaczonym. Radzimy, jak dobierać kieliszki i szklanki do konkretnych koktajli oraz alkoholi.

Kieliszki do whisky, koniaku, nalewek: jak serwować aromatyczne alkohole?

Sposób serwowania trunków wpływa na ich smak. Dlatego whisky, koniak, brandy, grappę czy domowe nalewki i likiery warto podawać w odpowiednich kieliszkach. W ten sposób najlepiej rozwiną swój smak i aromat. Czym wyróżniają się kieliszki do whisky i koniaku, a czym te do nalewek?

Kieliszki do wina i ich rodzaje: w czym podawać wino czerwone, białe i musujące?

Kieliszki do wina przydają się właściwie w każdym domu. Goście często przynoszą je w podarunku – w końcu kieliszki mają tę zdolność, że od czasu do czasu się tłuką. Każdy rodzaj wina wymaga innego kieliszka, tak by w pełni wydobyć walory smakowe trunku. Sprawdź, jak wybrać kieliszki do wina czerwonego, białego oraz musującego i szampana.

Ekspres do kawy ciśnieniowy czy przelewowy: jaki wybrać?

Ekspres do kawy ma wpływ na smak i aromat przygotowywanej kawy, które zależą w głównej mierze od sposobu jej parzenia. Zobacz, jakie są rodzaje ekspresów do kawy, i wybierz najlepszy sposób parzenia tego aromatycznego napoju. Poznaj różnice między ekspresem przelewowym a ekspresem ciśnieniowym. Dowiedz się też, jak dbać o ekspres, aby długo cieszyć się pyszną kawą.

Filtr do wody w kuchni – na jaki się zdecydować?

Woda w kuchni jest niezbędna, i to nie tylko do mycia naczyń i produktów, ale przede wszystkim do przygotowywania posiłków oraz napojów. Musi być czysta i zdatna do spożycia. Aby taka się stała, warto zamontować filtr do wody. Do wyboru mamy kilka rozwiązań w zakresie filtrowania wody. Poznaj ich właściwości!

Waga kuchenna – jak kupić dobrą? Wybieramy wagi kuchenne

„Na oko” można przyrządzić świetną sałatkę sezonową, ale z ciastem nie pójdzie tak łatwo – tu liczy się precyzja idealnie odmierzonych składników. Podobnie będzie w przypadku pieczenia chleba lub przygotowania wytrawnej tarty dla gości. Każdy, kto przygotowuje posiłki w kuchni – zwłaszcza te zdrowe i zbilansowane – wie, że waga kuchenna to niezbędny sprzęt. Sprawdź, jak wybrać dobry model.

Pamiątki wnętrzarskie z różnych krajów, czyli co przywieźć z wakacji?

Zamiast bibelotów, które zbierają kurz, praktyczne drobiazgi i akcesoria do wnętrz? Jak najbardziej! W każdym kraju można kupić coś cennego, tradycyjnego, a przy tym użytecznego na co dzień. Radzimy, co przywieźć z wakacji w państwach, które cieszą się dużą popularnością wśród polskich turystów.

Usuwanie rdzy - jak i czym usunąć rdzę z akcesoriów kuchennych?

Jak usunąć rdzę i wyczyścić zardzewiałe akcesoria kuchenne? Wiele utensyliów w kuchni, takich jak chociażby blachy i foremki do ciasta czy noże, wykonanych jest ze zwykłej stali węglowej. Materiał ten ma to do siebie, że z czasem rdzewieje, pokrywając się brunatną, kruchą i niejednolitą warstwą związków żelaza. Nie ma w tym nic dziwnego, jednak żaden z ogólnodostępnych środków do usuwania rdzy nie nadaje się do dbania o przybory kuchenne. Zatem czym czyścić rdzę, która pojawi się na akcesoriach kuchennych? Na szczęście są na nią sposoby!

W czym smażyć dżem, konfiturę, powidła? Praktyczne garnki do smażenia przetworów

W pełni naturalne, aromatyczne, z wybraną zawartością cukru – domowe dżemy, konfitury i powidła są godne polecenia. A w czym je smażyć? Jaki garnek do powideł, dżemów czy konfitur będzie lepszy? I… czym właściwie się różnią te przetwory? Odpowiadamy na wszystkie te pytania!

Strona 1 z 4

1 2 3 4