Urządzamy » Przepisy kulinarne » Świąteczne specjały » Potrawy wigilijne: karp w galarecie

Potrawy wigilijne: karp w galarecie

Potrawy wigilijne to przede wszystkim karp. Może być przyrządzony na wiele sposobów. Jako danie wigilijne proponujemy przepis na karpia w galerecie. Tak przyrządzony karo wygląda i smakuje znakomicie. Rybę podaje się skropioną sokiem z cytryny lub z dodatkiem sosu tatarskiego.
Karp w galarecie
Składniki
  • 1 kg świeżego karpia
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/4 selera
  • 2 jajka
  • cebula
  • łyżka żelatyny
  • sok z cytryny
  • liść laurowy
  • 4 ziarenka czarnego pieprzu
  • 4 ziarenka ziela angielskiego

Potrawy wigilijne: karp w galarecie - sposób przygotowania

Karpia umyć, oczyścić z łusek, sprawić, odciąć łeb, umyć i pokroić w dzwonka. Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić. Włożyć do garnka, dodać łeb i zalać wodą, tak by dokładnie przykryła wszystkie składniki. Doprawić solą i cukrem, przykryć i ugotować. Do gorącego wywaru włożyć pozostałą rybę i przyprawy; gotować na małym ogniu jeszcze przez 15-20 minut. Wyjąć ugotowaną rybę na talerz i wystudzić. Przecedzić wywar.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie rozpuścić w ciepłym wywarze i ponownie zagotować całość. Doprawić sokiem z cytryny.
Jajka ugotować na twardo pokroić i ułożyć na karpiu. Rybę zalać galaretą i wstawić do lodówki.
Rybę podawać skropioną sokiem z cytryny lub z dodatkiem sosu tatarskiego. Do przybrania można użyć natki pietruszki, zielonego groszku, czerwonej papryki, cząstek cytryny, liści sałaty.

Zobacz również
Świąteczne specjały
Przepis na babę drożdżową wielkanocną (wg Tadeusza Gwiaździńskiego)
Baba drożdżowa jest jednym z koronnych ciast na wielkanocnym stole. Wiele osób obawia się jednak pieczenia jej samodzielnie, bo ciasto drożdżowe uchodzi za trudne w ...
Mazurek orzechowy. Przepisy na Wielkanoc
Przepisy na Wielkanoc to oczywiście mazurki. Im bardziej wymyślne wzory (jadalne!) ułożymy czy namalujemy na mazurku, tym piękniej będzie się prezentował na stole wielkanocnym i ...
Jajka faszerowane na Wielkanoc
Bez jajek nie ma świąt wielkanocnych. Proponujemy jajka faszerowane z kiełkami rzodkiewki i słonecznikiem: oto prosty przepis na potrawę wielkanocną.
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 11909 osób