Urządzamy » Przepisy kulinarne » Świąteczne specjały » Potrawy wigilijne: karp w galarecie

Potrawy wigilijne: karp w galarecie

Potrawy wigilijne to przede wszystkim karp. Może być przyrządzony na wiele sposobów. Jako danie wigilijne proponujemy przepis na karpia w galerecie. Tak przyrządzony karo wygląda i smakuje znakomicie. Rybę podaje się skropioną sokiem z cytryny lub z dodatkiem sosu tatarskiego.
Karp w galarecie
Składniki
  • 1 kg świeżego karpia
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/4 selera
  • 2 jajka
  • cebula
  • łyżka żelatyny
  • sok z cytryny
  • liść laurowy
  • 4 ziarenka czarnego pieprzu
  • 4 ziarenka ziela angielskiego

Potrawy wigilijne: karp w galarecie - sposób przygotowania

Karpia umyć, oczyścić z łusek, sprawić, odciąć łeb, umyć i pokroić w dzwonka. Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić. Włożyć do garnka, dodać łeb i zalać wodą, tak by dokładnie przykryła wszystkie składniki. Doprawić solą i cukrem, przykryć i ugotować. Do gorącego wywaru włożyć pozostałą rybę i przyprawy; gotować na małym ogniu jeszcze przez 15-20 minut. Wyjąć ugotowaną rybę na talerz i wystudzić. Przecedzić wywar.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie rozpuścić w ciepłym wywarze i ponownie zagotować całość. Doprawić sokiem z cytryny.
Jajka ugotować na twardo pokroić i ułożyć na karpiu. Rybę zalać galaretą i wstawić do lodówki.
Rybę podawać skropioną sokiem z cytryny lub z dodatkiem sosu tatarskiego. Do przybrania można użyć natki pietruszki, zielonego groszku, czerwonej papryki, cząstek cytryny, liści sałaty.

Zobacz również
Świąteczne specjały
Domowe trufle czekoladowe. Przepis na wyjątkowy deser na Boże Narodzenie!
Trufle czekoladowe to wyjątkowy deser podczas Bożego Narodzenia. Trufle czekoladowe, ładnie opakowane mogą być również miłym świątecznym prezentem dla najbliższych i przyjaciół. Łatwy przepis na ...
Przepisy na Boże Narodzenie: delikatny pasztet drobiowy z orzeszkami pistacjowymi
Delikatny pasztet drobiowy z orzeszkami pistacjowymi jest znakomitą alternatywą dla pasztetu tradycyjnego. Pasztet drobiowy podczas Bożego Narodzenia będzie cały czas nawiązywał do potraw tradycyjnych ale ...
Przepisy świąteczne: bezglutenowa kutia na Wigilię
Kutia to słodka potrawa z ziaren pszenicy lub pęczaku jęczmiennego, maku i różnego rodzaju bakalii, charakterystyczna dla okresu bożonarodzeniowego – jest jedną z 12 potraw ...
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 12711 osób