Urządzamy » Przepisy kulinarne » Świąteczne specjały » Potrawy wigilijne: karp w galarecie

Potrawy wigilijne: karp w galarecie

Karp w galarecie
Składniki
  • 1 kg świeżego karpia
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/4 selera
  • 2 jajka
  • cebula
  • łyżka żelatyny
  • sok z cytryny
  • liść laurowy
  • 4 ziarenka czarnego pieprzu
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
Potrawy wigilijne to przede wszystkim karp. Może być przyrządzony na wiele sposobów. Jako danie wigilijne proponujemy przepis na karpia w galerecie. Tak przyrządzony karo wygląda i smakuje znakomicie. Rybę podaje się skropioną sokiem z cytryny lub z dodatkiem sosu tatarskiego.

Potrawy wigilijne: karp w galarecie - sposób przygotowania

Karpia umyć, oczyścić z łusek, sprawić, odciąć łeb, umyć i pokroić w dzwonka. Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić. Włożyć do garnka, dodać łeb i zalać wodą, tak by dokładnie przykryła wszystkie składniki. Doprawić solą i cukrem, przykryć i ugotować. Do gorącego wywaru włożyć pozostałą rybę i przyprawy; gotować na małym ogniu jeszcze przez 15-20 minut. Wyjąć ugotowaną rybę na talerz i wystudzić. Przecedzić wywar.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie rozpuścić w ciepłym wywarze i ponownie zagotować całość. Doprawić sokiem z cytryny.
Jajka ugotować na twardo pokroić i ułożyć na karpiu. Rybę zalać galaretą i wstawić do lodówki.
Rybę podawać skropioną sokiem z cytryny lub z dodatkiem sosu tatarskiego. Do przybrania można użyć natki pietruszki, zielonego groszku, czerwonej papryki, cząstek cytryny, liści sałaty.

Zobacz: wigiliny karp po żydowsku

Zobacz również
Świąteczne specjały
22. grudnia. Przygotowujemy ryby na Wigilię. Karp w galarecie, pasztet z łososia czy śledź w oleju?
Wigilia podczas świąt Bożego Narodzenia to czas ryb. Co roku przygotowujemy je w ten sam sposób. Coraz częściej szukamy jednak choćby nowego sposobu podania. Dzisiaj, ...
27. grudnia. Święta, święta i po świętach! I co tu teraz zrobić z pysznym jedzeniem, które zostało?
Przepisy kulinarne na „po świętach” są tak samo ważne jak te na przepisy na święta. Nigdy nie udaje się idealnie przewidzieć ile powinniśmy przygotować. Żadna ...
Świąteczne specjały: wykwintny pasztet z łososia w cieście francuskim
Przepis na wykwintny pasztet z łososia. To nowoczesne danie pasuje do wielu wyjątkowych okazji, także do uroczystej kolacji wigiljnej. Pasztet można także podać jako przystawkę ...
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 13941 osób