Urządzamy » Przepisy kulinarne » Świąteczne specjały » Potrawy wigilijne: karp w galarecie

Potrawy wigilijne: karp w galarecie

Potrawy wigilijne to przede wszystkim karp. Może być przyrządzony na wiele sposobów. Jako danie wigilijne proponujemy przepis na karpia w galerecie. Tak przyrządzony karo wygląda i smakuje znakomicie. Rybę podaje się skropioną sokiem z cytryny lub z dodatkiem sosu tatarskiego.
Karp w galarecie
Składniki
  • 1 kg świeżego karpia
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/4 selera
  • 2 jajka
  • cebula
  • łyżka żelatyny
  • sok z cytryny
  • liść laurowy
  • 4 ziarenka czarnego pieprzu
  • 4 ziarenka ziela angielskiego

Potrawy wigilijne: karp w galarecie - sposób przygotowania

Karpia umyć, oczyścić z łusek, sprawić, odciąć łeb, umyć i pokroić w dzwonka. Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić. Włożyć do garnka, dodać łeb i zalać wodą, tak by dokładnie przykryła wszystkie składniki. Doprawić solą i cukrem, przykryć i ugotować. Do gorącego wywaru włożyć pozostałą rybę i przyprawy; gotować na małym ogniu jeszcze przez 15-20 minut. Wyjąć ugotowaną rybę na talerz i wystudzić. Przecedzić wywar.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie rozpuścić w ciepłym wywarze i ponownie zagotować całość. Doprawić sokiem z cytryny.
Jajka ugotować na twardo pokroić i ułożyć na karpiu. Rybę zalać galaretą i wstawić do lodówki.
Rybę podawać skropioną sokiem z cytryny lub z dodatkiem sosu tatarskiego. Do przybrania można użyć natki pietruszki, zielonego groszku, czerwonej papryki, cząstek cytryny, liści sałaty.

Zobacz również
Świąteczne specjały
Przepisy świąteczne: bezglutenowa kutia na Wigilię
Kutia to słodka potrawa z ziaren pszenicy lub pęczaku jęczmiennego, maku i różnego rodzaju bakalii, charakterystyczna dla okresu bożonarodzeniowego – jest jedną z 12 potraw ...
Przepisy na Boże Narodzenie: delikatny pasztet drobiowy z orzeszkami pistacjowymi
Delikatny pasztet drobiowy z orzeszkami pistacjowymi jest znakomitą alternatywą dla pasztetu tradycyjnego. Pasztet drobiowy podczas Bożego Narodzenia będzie cały czas nawiązywał do potraw tradycyjnych ale ...
Wszystko co musisz wiedzieć o pierogach z kapustą i grzybami + sprawdzone PRZEPISY!
Pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjne danie wigilijne podawane w każdym regionie Polski. Pierogi z kapustą i grzybami smakują zarówno z czerwonym barszczem, jak ...
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 12613 osób