Urządzamy » Przepisy kulinarne » Świąteczne specjały » Potrawy wigilijne: karp w galarecie

Potrawy wigilijne: karp w galarecie

Potrawy wigilijne to przede wszystkim karp. Może być przyrządzony na wiele sposobów. Jako danie wigilijne proponujemy przepis na karpia w galerecie. Tak przyrządzony karo wygląda i smakuje znakomicie. Rybę podaje się skropioną sokiem z cytryny lub z dodatkiem sosu tatarskiego.
Karp w galarecie
Składniki
  • 1 kg świeżego karpia
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/4 selera
  • 2 jajka
  • cebula
  • łyżka żelatyny
  • sok z cytryny
  • liść laurowy
  • 4 ziarenka czarnego pieprzu
  • 4 ziarenka ziela angielskiego

Potrawy wigilijne: karp w galarecie - sposób przygotowania

Karpia umyć, oczyścić z łusek, sprawić, odciąć łeb, umyć i pokroić w dzwonka. Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić. Włożyć do garnka, dodać łeb i zalać wodą, tak by dokładnie przykryła wszystkie składniki. Doprawić solą i cukrem, przykryć i ugotować. Do gorącego wywaru włożyć pozostałą rybę i przyprawy; gotować na małym ogniu jeszcze przez 15-20 minut. Wyjąć ugotowaną rybę na talerz i wystudzić. Przecedzić wywar.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie rozpuścić w ciepłym wywarze i ponownie zagotować całość. Doprawić sokiem z cytryny.
Jajka ugotować na twardo pokroić i ułożyć na karpiu. Rybę zalać galaretą i wstawić do lodówki.
Rybę podawać skropioną sokiem z cytryny lub z dodatkiem sosu tatarskiego. Do przybrania można użyć natki pietruszki, zielonego groszku, czerwonej papryki, cząstek cytryny, liści sałaty.

Zobacz również
Świąteczne specjały
Domowe trufle czekoladowe. Przepis na wyjątkowy deser!
Trufle czekoladowe to wyjątkowy deser! Ładnie opakowane trufle czekoladowe mogą być również miłym prezentem dla najbliższych i przyjaciół. Sprawdź nasz łatwy przepis na domowe trufle ...
Wielkanocne przepisy: czekoladowa babka wielkanocna ze skórką pomarańczową
Babka wielkanocna jest jednym z najpopularniejszym ciast związanych ze świętami Wielkiej Nocy. Przepisów na tradycyjną babę jest wiele, a jeśli lubicie eksperymentować z nowymi smakami ...
Przepisy na Wielkanoc: jajka faszerowane z szynką parmeńską
Jajka pojawiają się na wielkanocnych stołach w każdej możliwej formie. I nic dziwnego, w końcu to jeden z najważniejszych symboli tych świąt. Jednak co zrobić, ...
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 13241 osób