Jabłkowa pasta z twarogiem

 Jabłkowa pasta z twarogiem

Fot. Konrad Kalbarczyk

Za pomocą pasty ze zwykłej kanapki możemy zrobić wyjątkowy przysmak.

Składniki
  • 1 kg jabłek różnych odmian
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka mielonych goździków
  • twarożek

Sposób przygotowania

Jabłka myjemy, kroimy na cząstki, usuwamy gniazda nasienne. Gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody. Gdy wystygną, miksujemy na mus. Grzejemy go przez 12 godzin na minimalnym ogniu w garnku o grubym dnie. Czasem mieszamy. Można posłodzić, ale najlepsza jest naturalna słodycz owoców. Gdy zawartość rondla zmniejszy się o połowę i przybierze brązowy kolor, mus jest gotowy. Wystarczy połączyć go z twarożkiem. Smakuje na pulchnej chałce.

Ocena: 0
Tekst: Milena Łakomska Zdjęcia: Konrad Kalbarczyk

POLECANE ARTYKUŁY