Przetwory na zimę: aromatyczny chutney śliwkowy na winie

 przetwory

Fot. Marcin Czechowicz

Jeśli szukasz oryginalnego przepisu na przetwory na zimę, polecamy chutney śliwkowy. Chutney jest świetnym dodatkiem do serów białych i pleśniowych, wędlin oraz mięs czerwonych i białych. Chutney śliwkowy z powodzeniem zastąpi tradycyjną borówkę lub żurawinę, a ty zaskoczysz swoich znajomych na kolacji nowym smakiem.

Przetwory na zimę: aromatyczny chutney śliwkowy: składniki

  • 2 kg śliwek
  • 4 duże cebule czerwone
  • 1/3 kg cukru
  • 20 dag rodzynek
  • łyżka startej skórki pomarańczy
  • 1/3 szklanki czerwonego wina (albo octu winnego)
  • 6-8 goździków
  • gwiazdka anyżu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka imbiru w proszku lub startego imbiru świeżego
  • sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku




Przetwory na zimę: aromatyczny chutney śliwkowy sposób przyrządzania

Chutney śliwkowy przygotowuje się podobnie jak tradycyjne powidła (dobra wiadomość dla zapracowanych - trwa to krócej!). Różnica między chutneyem śliwkowym a nimi polega głównie na tym, że do chutney’u śliwkowego dodaje się również cebulę i sporo przypraw. Smak chutney’u śliwkowego śmiało można modyfikować, tworząc własne kompozycje.

Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół i usuń z nich pestki, następnie pokrój na mniejsze kawałki. Cebule obierz i pokrój w cienkie piórka (możesz też ją posiekać), rodzynki opłucz. Wrzuć do garnka śliwki, cebulę, cukier, rodzynki i przyprawy, podlej winem lub octem i, często mieszając, smaż na małym ogniu do czasu, aż śliwki zmiękną. Słoiki wstaw na kilka minut do gorącego piekarnika albo sparz je wrzątkiem. Przełóż do nich gorący chutney śliwkowy, zakręć słoiki i postaw je do góry dnem do ostygnięcia.

Ocena: 0
Zdjęcia: Marcin Czechowicz

POLECANE ARTYKUŁY