Szkoda życia na nudne śniadania! Oto gadżety, z którymi przygotujesz wyjątkowe poranne posiłki

2022-09-29 14:22

Zgodnie z powiedzeniem: „Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi”, przygotujemy dziś najważniejszy posiłek dnia. Od niego zależy bowiem nasza aktywność i samopoczucie przez wiele godzin. Podsuwamy kilka sprawdzonych przepisów, rozwiązań oraz sprzętów ułatwiających prace w kuchni.

Stół nakryty
Autor: serwis prasowy kaboompics.com Z NATURY Akcesoria z motywami roślinnymi, świeże kwiaty, podstawki, tace czy misy z drewna pozwolą ci uzyskać efekt śniadania na trawie. Rustykalnie, piknikowo – przez cały rok.

Według lekarzy i dietetyków, pierwszy posiłek najlepiej spożyć w ciągu godziny od przebudzenia (podwyższymy w ten sposób niski poziom glukozy, przyspieszymy przemianę materii i uchronimy żołądek przed stanami zapalnymi).

Śniadanie powinno być urozmaicone, składać się z produktów bogatych w witaminy, białka, tłuszcze, węglowodany proste – szybko zaspokajające głód oraz złożone – dostarczające energię na długo. Niestety rano brakuje nam czasu na celebrację posiłków.

By oszczędzić sobie niepotrzebnych nerwów, warto wspomóc się takimi akcesoriami kuchennymi i małym AGD jak opiekacze do chleba, jogurtownice, spieniacze mleka, timery do gotowania jajek, kiełkownice, separatory słoiczków w szufladach lub czajniki z sitkami na herbatę

Kubek
Autor: serwis prasowy fabrykaform.pl Propozycja dla fanów Małej Mi, Włóczykija czy Panny Migotki – zestaw 6 minikubków Muminki Classic Arabia Finland. Porcelana, poj. 12 ml.

PIĘTROWY TOST Z JAJKIEM SADZONYM

Składniki (na 2 porcje): 4 kromki pieczywa (najlepiej pełnoziarnistego) lub 2 kawałki bagietki, 2 plastry sera żółtego, 2 plastry szynki parmeńskiej, 4 pomidory koktajlowe, 4 plastry ogórka kiszonego, 2 jajka, szczypta soli, świeże kiełki rzodkiewki, słonecznika itp. Przygotowanie: Pieczywo przełóż żółtym serem, wędliną, przekrojonymi na pół pomidorkami i ogórkiem kiszonym. Zapiecz w urządzeniu do sandwichy. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu usmaż jajka sadzone, posól je do smaku. Gotowe przełóż na tosty. Posyp kiełkami.

 TOST Z JAJKIEM SADZONYM
Autor: Jonathan Pielmayer/unsplash.com
Łyżka do miodu
Autor: serwis prasowy marki IKEA Łyżka do miodu, miarka do herbaty Trådlös, mosiądz, 9,99 zł, IKEA.

W TROSCE O ZDROWIE

Dlaczego warto jeść śniadania? Jak zapewnić sobie ładną sylwetkę, dobrą kondycję oraz uniknąć chorób metabolicznych? Odpowiedzi nie tylko na te pytania znajdziesz w książce Renaty Ruszniak „Po pierwsze śniadanie – jak jedzą szczupli”, Wydawnictwo BIS.

Ksiażka
Autor: serwis prasowy wydawnictwobis.com.pl

CHLEB W DOBRYCH RĘKACH

Pieczywo włożone do plastikowej reklamówki traci chrupką skórkę, nie ma czym „oddychać”, więc szybciej pleśnieje. Lepiej przechowywać je w lnianym worku. Ekologicznie i estetycznie. Na zdj. Zero Waste Usva marki Lapuan Kankurit, 28x40 cm.

Chleb
Autor: serwis prasowy marki Lapuan Kankurit

NA MIĘKKO CZY TWARDO?

Stojak Brunch ułatwia gotowanie jajek. Nie dość, że zapobiega ich pękaniu w garnku, to jeszcze chroni nas przed poparzeniem się (w trakcie wyjmowania jajek z wrzątku czy studzenia pod bieżącą wodą). Jest wykonany ze stali nierdzewnej – ładnie prezentuje się na stole.

Gotowanie jajek
Autor: serwis prasowy garneczki.pl

KIEŁKUJĄ NA ZDROWIE!

Dzięki miniszklarni Bivita marki Gefu możesz mieć codziennie świeże kiełki rzodkiewki czy lucerny. Wystarczy umieścić nasiona w specjalnym pojemniku z wodą i odczekać tydzień.

Mini szklarnia do kiełków
Autor: serwis prasowy marki Gefu

NALEŚNIKI Z POMARAŃCZAMI

Składniki (na 10–12 sztuk): ciasto – szkl. mleka, 2 jajka, szkl. mąki pszennej, 3/4 szkl. wody gazowanej, szczypta soli, szczypta cukru, 3 łyżki roztopionego masła; do podania – 2 pomarańcze, po 2 łyżki masła i miodu, twarożek, kandyzowana skóra pomarańczy. Przygotowanie: Zmiksuj wszystkie składniki ciasta. Odstaw masę na kilka minut (by lekko zgęstniała). Ponownie ją przemieszaj. Na rozgrzanej patelni usmaż cienkie naleśniki. Pomarańcze obierz dokładnie ze skórki. Pokrój w plastry i podsmaż na maśle z miodem. Gotowe naleśniki posmaruj twarożkiem, złóż w tzw. kopertę. Udekoruj łyżeczką twarożku, karmelizowaną pomarańczą i kandyzowaną skórką pomarańczy.

Naleśniki
Autor: Monika Grabkowska/unsplash.com

GRILL W MIKROFALI

Masz ochotę na konkretne śniadanie? Tosty, zapiekanki, warzywa czy nawet burgery przygotujesz w specjalnym opiekaczu Lékué, który umieszcza się w kuchence mikrofalowej. Efekt grillowania w zaledwie kilka minut. Bez dymu i zapachu spalenizny. Stal, silikon platinum, silikon ferromagnetyczny.

Tosty
Autor: serwis prasowy leduvel.pl

SŁODKIE WYZNANIE

Smażenie naleśników i placków w kształcie serc jeszcze nigdy nie było takie proste. Wystarczy posłużyć się odpowiednią patelnią.

Patelnia
Autor: serwis prasowy fabrykaform.pl Na zdj. Natural Selection marki Skeppshult, stal, żeliwo, drewno bukowe, na wszystkie rodzaje płyt grzewczych.

ZAWSZE NA MIEJSCU

W pierwszym słoiku w środkowym rzędzie znajdziesz siemię lniane, a w drugim – płatki. Co dzień tak samo, w idealnym porządku… dzięki systemowi organizacji wewnętrznej szuflad Ambia-Line marki Blum. Ramy są wykonane ze stali lub wysokiej jakości materiałów drewnopodobnych. Nie przesuwają się podczas otwierania i zamykania szuflad. A ich poprzeczne listwy można regulować, dostosowując do wielkości przechowywanych przedmiotów.

Szuflada kuchenna
Autor: serwis prasowy blum.com

ENERGETYCZNY KOKTAJL

Składniki (na dwie porcje): szkl. świeżych lub mrożonych jagód (najlepiej bio), duże opakowanie (ok. 30 dag) jogurtu naturalnego, 300 ml świeżego mleka – opcjonalnie bez laktozy lub migdałowe, banan, 2 łyżki naturalnego miodu wymiennie z 1/4 szkl. soku ananasowego lub jabłkowego bez cukru. Przygotowanie: Jagody opłucz i osusz (część odłóż do dekoracji koktajlu). Zmiksuj w blenderze z pozostałymi składnikami. Przelej do wysokich szklanek, posyp resztą jagód. Wypij zaraz po przyrządzeniu.

Koktajl
Autor: serwis prasowy kaboompics.com

UBRANY W STAL

Ceramiczny dzbanek do herbaty Cosy Manto ma zdejmowaną obudowę ze stali i filcu, która chroni napar przed szybkim wystygnięciem.

Dzbanek do herbaty
Autor: serwis prasowy marki Bredermeijer
Spieniacz do mleka
Autor: serwis prasowy marki Hoffen Ten spieniacz do mleka spodoba się miłosnikom koloru w kuchni.
Kawiarka
Autor: serwis prasowy marki Alessi Włoska tradycja parzenia kawy – w kawiarce, na płycie grzewczej. Małe gabaryty, mnóstwo aromatu.

PARA BUCH I… KAWA W FILIŻANCE

Tylko jeden przycisk dzieli cię od ulubionego espresso, flat white czy americano. Ekspres ciśnieniowy z serii EQ500 Siemens sam zmieli ziarna, dobierze parametry parzenia, spieni mleko, a potem automatycznie oczyści układ mleczny. Ciebie czeka tylko jedno – rozkoszowanie się kawą.

Ekspres do kawy
Autor: serwis prasowy marki Siemens

KAWA Z ZIMOWĄ NUTĄ

Składniki (na dwie porcje): ok. 400 ml wody, 4 łyżeczki świeżo zmielonej kawy, pół łyżeczki przyprawy korzennej (kardamon, goździki, imbir, anyż, cynamon, cukier waniliowy) albo gotowej przyprawy do piernika, 100 ml mleka, do smaku – brązowy cukier albo naturalny miód. Przygotowanie: Zagotuj w garnuszku wodę. Wsyp do wrzątku kawę i zamieszaj. Dodaj przyprawy. Gotuj całość na wolnym ogniu przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Przelej napar do filiżanek (możesz go przecedzić). Udekoruj spienionym mlekiem, ewentualnie posłódź.

Filiżanka z kawą
Autor: Nathan Dumlao/unsplash.com
Ekspres do kawy
Autor: serwis prasowy marki Smeg Zajmuje niedużo miejsca, urzeka estetyką lat 50. i do tego parzy pyszną kawę… Kolbowy ekspres marki Smeg. Pasywny podgrzewacz i podstawka na filiżanki, dysza spieniająca mleko, ciśnienie 15 barów.
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE