Jak przechowywać chleb? Chlebak, woreczek lniany czy lodówka?

2024-01-11 11:09

Chlebak jest najpopularniejszym sposobem przechowywania pieczywa. Ale nie jedyną, która pozwala cieszyć się miękkim i chrupiącym chlebem nawet przez kilka dni. W czym przechowywać chleb? Czy trzymanie pieczywa w woreczku to dobry pomysł? Dlaczego lepiej nie chować chleba do lodówki? Odpowiadamy.

Spis treści

  1. Jak przechowywać chleb?
  2. Czy można trzymać chleb w lodówce?
  3. Jaki jest najlepszy chlebak na chleb?
  4. Worek na chleb lniany czy bawełniany?
  5. Nowoczesne chlebaki. Galeria zdjęć

Jak przechowywać chleb?

Kupując chleb, mamy nadzieję, że zachowa świeżość i chrupkość jak najdłużej. Niestety, rzeczywistość często różni się od marzeń, a nasz chleb po dobie spędzonej w foliowej torbie wysycha lub staje się nieznośnie gumowaty. Czy można temu zapobiec, albo chociaż spowolnić proces starzenia się chleba? Jak najbardziej! Wystarczy odpowiednio przechowywać pieczywo, by móc cieszyć się nim dłużej niż kilka godzin. Chleb wysokiej jakości, trzymany w dobrych warunkach będzie cieszył nasze podniebienie nawet przez 10 dni.

Warto pamiętać, że nie tylko miejsce przechowywania, ale również jakość chleba ma znaczący wpływ na jego trwałość. Najdłużej świeżość i chrupkość zachowują żytnie chleby na zakwasie. Pieczywo z jasnej, pszennej mąki, do których produkcji użyto drożdży, szybciej wysycha i już po dobie może być niezdatne do spożycia. Wydłużyć żywotność chleba można na kilka sposobów. Jednym z nich jest zapewnienie pieczywu odpowiednich warunków. Suche miejsce i temperatura pokojowa (18-22 stopni) to środowisko, w którym chleb czuje się najlepiej.

Czy można trzymać chleb w lodówce?

Jeżeli narazimy pieczywo na zbyt duży kontakt z wilgocią i zimnem, nie tylko stanie się gumowaty, ale może pokryć się pleśnią. Z tej racji odradza się trzymania pieczywa w lodówce. Czy można zamrozić chleb? Oczywiście! Temperatura poniżej zera zatrzymuje procesy starzenia pieczywa. Chleb można trzymać w zamrażarce do 3 miesięcy, najlepiej dzieląc bochenek na mniejsze części lub kromki. Później wystarczy go wyjąć i włożyć do piekarnika na kilka minut. Jeżeli nie zjedliśmy chleba na czas i już sczerstwiał, wystarczy zmoczyć wodą lub mlekiem pieczywo i włożyć na kilka minut do piekarnika. Ponadto, starte czerstwe pieczywo można wykorzystać w kuchni jako bułkę tartą, a z suchych kromek zrobić tosty i grzanki.

chlebak
Autor: Svetlana-Cherruty, GettyImages Nie tylko miejsce przechowywania, ale również jakość chleba ma znaczący wpływ na jego trwałość. Najdłużej świeżość i chrupkość zachowują żytnie chleby na zakwasie. Pieczywo z jasnej, pszennej mąki, do których produkcji użyto drożdży, szybciej wysycha i już po dobie może być niezdatne do spożycia. 

Jaki jest najlepszy chlebak na chleb?

By dłużej cieszyć się ulubionym chlebem lub bułkami warto zaopatrzyć się w dobrej jakości chlebak. Powinniśmy pamiętać, że chlebak musi być szczelny i jednocześnie zapewniać odpowiedni poziom wentylacji. Dzięki temu chleb nie spleśnieje i będzie czerstwiał w normalnym tempie. Przechowując pieczywo w chlebaku, trzeba regularnie go czyścić, ponieważ nawet okruchy mogą przyczyniać się do powstawania pleśni. Jak wybrać najlepszy chlebak, który spowolni starzenie się chleba i uchroni pieczywo przed pleśnią? Przed zakupem warto zwrócić uwagę na materiał, z którego jest wykonany.

  1. Chlebak plastikowy – jest najtańszą dostępną na rynku opcją. Plastik jest wytrzymały, odporny na wilgoć, wodę i środki chemiczne. Bardzo łatwo utrzymać go w czystości. Niestety nie zapewnia cyrkulacji powietrza, więc pieczywo szybciej się psuje. Niektóre modele plastikowych chlebaków mają specjalne kratki wentylacyjne, które pozwalają na swobodny przepływ powietrza, ale są to pojedyncze modele
  2. Chlebak drewniany – wykonany z naturalnego materiału, zapewnia odpowiednią wilgotność i temperaturę, dzięki czemu chleb nie wysycha i nie pleśnieje. Jest stosunkowo tani, ale trzeba bardzo uważać, by nie myć go wodą i detergentami. Wystarczy przetrzeć go raz w tygodniu ściereczką nasączoną octem
  3. Chlebak metalowy – świetnie chroni pieczywo przed nadmierną wilgocią. Jest trwały i łatwo utrzymać w nim czystość, choć przez nadmierny kontakt z detergentami może pokryć się rdzą. Lepiej nie trzymać go blisko źródła ciepła jak kuchenka czy piekarnik, ponieważ może podnieść temperaturę wewnątrz i chleb zacznie pleśnieć
  4. Chlebak ceramiczny / porcelanowy – to jedna z droższych opcji. Zaletą chlebaka porcelanowego jest jego duża trwałość i łatwość w utrzymaniu czystości. Warto wybrać chlebak ceramiczny, który posiada niewielkie otwory, zapewniające odpowiednią cyrkulację powietrza. Bez nich pieczywo może szybko wysychać, a nawet pleśnieć
  5. Chlebak bambusowy – niekwestionowany lider wśród pojemników na pieczywo. Nie przepuszcza wilgoci, nie reaguje na zmiany temperatury w otoczeniu, zapewnia odpowiednią cyrkulację powietrza, dzięki temu chleb dłużej zachowuje świeżość. Chlebak bambusowy jest trwały, wytrzymały i bardzo łatwy w utrzymaniu czystości. Jedyną jego wadą jest wysoka cena

Worek na chleb lniany czy bawełniany?

Chlebak nie jest jedynym sposobem na przechowywanie chleba czy bułek. Jeżeli w kuchni nie mamy zbyt dużo miejsca, by postawić chlebak, ale chcemy cieszyć się świeżym i chrupiącym pieczywem, warto rozważyć sposób, który stosowały nasze babcie. Mowa oczywiście o trzymanie pieczywa w specjalnych woreczkach z lnu i bawełny. Woreczek z lnu jest materiałem naturalnym i antybakteryjnym, zapewnia pieczywu odpowiednią wilgotność, spowalnia wysychanie i uniemożliwia rozwój pleśni. Woreczek bawełniany działa na takiej samej zasadzie, zapewniając odpowiednią cyrkulację powietrza i ochronę przed szkodliwą pleśnią. Woreczki na chleb wykonane z naturalnych materiałów nie wchodzą w reakcję z pieczywem, a co jakiś czas warto je odświeżyć je, piorąc w pralce.

Nowoczesne chlebaki. Galeria zdjęć

Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante