Metal w kuchni - nie tylko industrialnej

2018-05-15 15:02

Metal w kuchni – pierwsze skojarzenie to lśniące czystością i stalą restauracyjne zaplecze. Ale metale pojawiają się w kuchniach na wiele sposobów – na dużych płaszczyznach lub, najczęściej, w detalach. Jednak najciekawsza jest bajeczna wprost różnorodność ich kolorów i wykończeń.

Wyspa „Ego”
Autor: materiały prasowe Abimis Wyspa „Ego” to klasyka gatunku – inspirowana profesjonalną kuchnią wykonana jest w całości ze stali nierdzewnej, więc niestraszne jej woda ani żadne zabrudzenia. Meble produkowane są na zamówienie i – choć przeznaczone do domowej kuchni – zawsze z uwzględnieniem standardów ergonomii stosowanych w gastronomii. 

Kiedyś decyzja była prosta: do kuchni klasycznej lub rustykalnej stylizowana mosiężna bateria, ewentualnie reling, do nowoczesnej – chrom i stal nierdzewna. Ten schemat właśnie się załamał, bo pojawiły się całkiem nowe możliwości i projektanci prześcigają się w wymyślaniu nietypowych zastosowań metalu w kuchni. Trudno się dziwić, bo to materiał, który znakomicie wygląda w połączeniu z kamieniem, ze szkłem, z drewnem czy betonem. Tym bardziej że oprócz tradycyjnych kolorów srebra, złota, miedzi czy mosiądzu mamy do dyspozycji całą paletę metalicznych wybarwień, od aluminium, przez różową miedź i stal grafitową, po pokrytą rdzą stal kortenowską.

Więcej o tym, jak ciekawie wykorzystać metal w aranżacji kuchni, przeczytasz w czerwcowym numerze Dobrego Wnętrza!

Kup miesięcznik DOBRE WNĘTRZE w naszym sklepie>>>