Jak stosować miedzian na pomidory? Kiedy je pryskać?

2024-04-10 14:46

Pomidory mogą chorować! Kanciasta plamistość bakteryjna, zaraza ziemniaczana, septorioza liści to tylko niektóre z chorób, jakie mogą je dotknąć. Na szczęście można im zapobiec. Wystarczy sięgnąć po miedzian na pomidory, czyli środek grzybobójczy na bazie tlenochlorku miedzi. Dowiedz się, jak go stosować i kiedy należy pryskać pomidory miedzianem.

Spis treści

  1. Miedzian na pomidory: po co się go stosuje?
  2. Jak działa miedzian na pomidory?
  3. Jak stosować miedzian na pomidory? Opryski miedzianem
  4. Miedzian na pomidory: jak dawkować?
  5. Kiedy można jeść pomidory opryskane miedzianem?

Miedzian na pomidory: po co się go stosuje?

Każdego roku mamy wspaniały urodzaj pomidorów. Przygotowujemy z nich smaczne dania, sosy, a także przeciery – ze względu na witaminy dodajemy je do wielu różnych potraw. Oczywiście najlepiej jeść je na surowo, bo zawierają duże ilości witaminy C oraz likopen, który ma właściwości przeciwnowotworowe. A co, jeśli sam pomidor "zachoruje" na raka, bądź inną chorobę?

Czy można jakoś temu zapobiec? Jak najbardziej! Do dyspozycji mamy wiele środków, takich jak choćby miedzian – z jego pomocą możemy ocalić ulubione rośliny.

Ten niezwykle skuteczny i zarazem bezpieczny preparat służy do zwalczania chorób grzybowych i bakterii, które pojawiają się na drzewach oraz krzewach owocowo-warzywnych. Opryski stosowane z miedzianu zalecane są każdemu, kto uprawia pomidory na działce lub przydomowym ogródku. Co ważne, środek ten może być stosowany również w uprawach ekologicznych.

Jak działa miedzian na pomidory?

Ciemne plamy na liściach i owocach to poważny problem, dlatego najlepszym sposobem jest zapobieganie ich wystąpieniu. Pojawieniom się grzybów, takich jak np. zaraza ziemniaczana warto zapobiegać wykorzystując nie tylko dobre sąsiedztwo roślin, ale również dostępne środki, w tym miedzian.

Działanie preparatu polega na tym, że jony miedzi dostają się do zarodników grzybów chorobotwórczych, blokując ich kiełkowanie i dalszy rozwój. Jeżeli nasze pomidory zetkną się z chorobą wirusową, w tym przypadku działanie preparatu nie będzie obiecujące.

Jak stosować miedzian na pomidory? Opryski miedzianem

W jakich miesiącach należy stosować środek na bazie tlenochlorku miedzi? Zaleca się korzystanie z niego od początku kwitnienia do czasu, gdy połowa owoców się wybarwi. Pryskamy pomidory nie częściej niż 2-3 razy w sezonie co 7 tydzień.

Najlepiej posługiwać się preparatem na przemian ze środkami grzybobójczymi należącymi do innych grup chemicznych. Takimi, które mają inny mechanizm działania, po to by drobnoustroje nie zdążyły się uodpornić.

Miedzian na pomidory: jak dawkować?

Na rynku mamy wiele dostępnych środków do zwalczania chorób roślin. Ważne jest to, by spryskiwać pomidory z zachowaniem zasad szczególnej ostrożności. Najlepiej robić to wieczorem – wtedy jest niewielkie ryzyko zatrucia pożytecznych owadów, takich jak pszczoły.

Jeśli używamy środków o działaniu powierzchniowym, pamiętajmy, by opryskać wszystkie rośliny. Wybierając dany preparat, należy go stosować maksymalnie do trzech razy w ciągu sezonu. Większa częstotliwość sprawi, że drobnoustroje uodpornią się na działanie substancji.

Kiedy można jeść pomidory opryskane miedzianem?

Okres karencji to minimalny czas, jaki musi upłynąć od momentu zastosowania chemicznego środka przeciwgrzybowego na rośliny, do zbiorów owoców i warzyw przeznaczonych do spożycia, a także zrywanych kwiatów. Informacje na temat tego okresu powinny być podane na etykiecie środka, z którego korzystamy. Dlaczego to takie ważne?

Przede wszystkim chodzi o względy bezpieczeństwa – zebrane plony muszą być wolne od jakichkolwiek niepożądanych substancji. W przeciwnym razie istnieje ryzyko, że się zatrujemy. Poza tym, jaki byłby sens ekologicznej uprawy własnych warzyw, skoro równie dobrze możemy kupić je w sklepie?

Czy po okresie karencji pomidory będą nadawać się do spożycia? Informacje o ewentualnych parametrach substancji chemicznych ustalane są na podstawie odpowiednich badań laboratoryjnych.

W trakcie analizy naukowcy oceniają, jaką ilość danej substancji można spożywać dziennie przez całe życie, nie obserwując negatywnych skutków. Dopiero wówczas taki produkt dostaje zielone światło na dystrybucję, a my możemy stosować go bez obaw o własne zdrowie. 

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Kiedy siać pomidory w domu? Po jakim czasie kiełkują pomidory?

Te warzywa rosną niemal w każdym ogródku! Czy rozpoznasz je po zdjęciu?

Pytanie 1 z 10
Jaką nazwę nosi warzywo widoczne na zdjęciu?
Co to za warzywo?