Jak przechowywać przetwory bez piwnicy? Jak i gdzie przechowywać przetwory w domu?

2024-01-10 12:53

Dżemy, powidła, kiszonki… Z warzyw i owoców można przyrządzić pyszne przetwory, które bez problemu przetrwają w zamknięciu nawet rok. Idealnym miejscem na słoiki z domowymi specjałami jest piwnica, ale jeśli nie mamy do niej dostępu możemy trzymać przetwory w innych miejscach. Oto najlepsze z nich!

Spis treści

  1. Jak przechowywać przetwory?
  2. Jak przechowywać przetwory bez piwnicy?

Jak przechowywać przetwory?

Zapewnienie odpowiednich warunków przechowywania przetworów gwarantuje, że będziemy cieszyć się ich doskonałym smakiem znacznie dłużej.

Szczelnie zamknięte słoiki powinny stać w suchym i chłodnym miejscu. Takie warunki panują między innymi w piwnicach, dlatego często to pomieszczenie wybierane jest na składzik przetworów.

W niższych temperaturach świetnie czują się wszelkiego rodzaju kiszonki, natomiast przetwory z dodatkiem cukru (np. soki, konfitury, powidła) zniosą odrobinę wyższe temperatury.

Jak przechowywać przetwory bez piwnicy?

A co jeśli nie dysponujemy chłodną i suchą piwnicą? Gdzie w takim razie możemy ustawić słoiki z przetworami? Oto kilka pomysłów:

  • Spiżarnia – oddzielne pomieszczenie lub szafka pełniąca funkcję spiżarki to doskonałe miejsce do przechowywania przetworów.
  • Pawlacz – w starych mieszkaniach pawlacze były dodatkowymi szafkami montowanymi pod sufitem w przedpokoju. Jeśli dysponujemy takim schowkiem, warto przeznaczyć go na domowe przetwory.
  • Szafki kuchenne – słoiki można też trzymać w szaflach kuchennych pod warunkiem, że znajdują się one z dala od źródła ciepła (grzejników, piekarników, kuchenek) i nie są bezpośrednio narażone na działanie promieni słonecznych.

  • Pod łóżkiem – dość nietypowe, ale świetnie nadające się do przechowywania przetworów miejsce. Pod łóżkiem jest ciemno i sucho. Słoiki mają też zapewnioną stałą wentylację.

  • Szafa w przedpokoju – warto przeznaczyć jedną lub dwie półki na przetwory w szafie w przedpokoju lub sypialni. Z reguły jest tam ciemno i sucho, a także nie ma w pobliżu bezpośredniego źródła ciepła (zwłaszcza w przedpokoju).

  • Balkon – przetwory można też trzymać na balkonie, ale należy je dobrze zabezpieczyć przed działaniem niekorzystnych czynników atmosferycznych (deszcz, wiatr, promienie UV). Trzymanie słoików z przetworami na balkonie może jednak przysporzyć trochę kłopotów – zwłaszcza latem, gdy panują duże upały i zimą – gdy temperatury osiągają nawet minusowe wartości. Warto wtedy przetwory przenieść do środka.

  • Garaż – panują tu podobne warunki co w piwnicy, warto więc wykorzystać ten fakt. Słoiki w garażu możemy poustawiać na wiszących półkach lub na stabilnie stojącej szafce. Dobrze sprawdzą się metalowe regały, które są wytrzymałe i potrafią udźwignąć duży ciężar.

Otwarta kuchnia – na co zwrócić uwagę podczas projektowania? Webinar: Jak zaplanować niedużą kuchnię.