Patelnia stalowa i jej zalety

Kute patelnie cygańskie są wytwarzane ze stali węglowej. Nie mają żadnej powłoki, dzięki czemu są praktycznie nie do zdarcia. Z taką patelnią można robić wszystko, a naczynie w żaden sposób się nie zniszczy.

Brak powłoki oznacza również, że takie patelnie są bardzo zdrowe. Zdarta powłoka nieprzywierająca czy aluminium wydzielają szkodliwe dla zdrowia substancje. Z patelnią stalową nie mamy tego problemu.

Patelnie stalowe są też odporne na zarysowania i uszkodzenia, a także korozję, dzięki czemu posłużą nam przez lata – pod warunkiem że będziemy wiedzieli, jak z nich korzystać.

Warto również podkreślić, że patelnię stalowe są eleganckie – błyszcząca stal może stanowić ozdobę w kuchni. Tego rodzaju patelnie są również łatwe w czyszczeniu – wystarczy myć je ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń.

..  Wszystko o patelni miedzianej >>>

Jak hartować patelnię cygańską?

Aby patelnia stalowa dobrze nam służyła, należy ją odpowiednio „wygrzać”. Jak to zrobić?

1. Patelnia powinna przystosować się do danej kuchenki, dlatego zanim zaczniemy smażyć na niej posiłki, warto używać jej do zapiekania różnych potraw w piekarniku. Dzięki temu stal szybciej się nagrzeje, a my nie będziemy się denerwować, że potrawy nie przygotowują się tak szybko, jak byśmy tego chcieli. Trzeba jednak pamiętać, by nie ustawiać temperatury piekarnika wyższej niż 200 stopni Celsjusza.

2. Możemy również zahartować patelnię stalową w inny sposób. Poleca się kilkukrotne zalewanie patelni gorącą wodą – to pomaga pozbyć się oleju, którym producenci konserwują naczynie. Gdy woda ostygnie, należy ją wylać i wytrzeć patelnię suchą ściereczką.

3. Patelnię stalową możemy również wygrzać, prażąc na niej sól. W trakcie prażenia stal zacznie brązowieć – nie należy się tym martwić. Uprażoną sól wyrzucamy do śmieci, a patelnię wycieramy.

..  Jak wybrać dobrą patelnię do naleśników? >>>

Jakie są wady patelni stalowej?

Patelnia stalowa ma też pewne wady. Nie poleca się przygotowywania posiłków w temperaturze wyższej niż 250 stopni Celsjusza. W innym przypadku powierzchnia ze stali szlachetnej się przegrzeje, co będzie oznaczało, że przygotowywane na niej dania zaczną przywierać. W tej sytuacji będziemy musieli dodawać do smażenia dużą ilość tłuszczu – a ze względów zdrowotnych lepiej tego unikać.

Dlatego w trakcie gotowanie warto pamiętać, by nie odkręcać kuchenki na najwyższą moc. Wystarczy delikatny płomień (jeśli korzystamy z kuchenki gazowej) lub 1/3 mocy palnika (w przypadku kuchni indukcyjnej).

Inną wadą patelni stalowych jest to, że są dość ciężkie. Często mają grube dno, co utrudnia lekkie nawigowanie taką patelnią w kuchni.

..  Patelnia ceramiczna i jej właściwości >>>

Patelnia stalowa czy żeliwna?

Patelnie stalowe sprawdzą się do przygotowywania mięs i warzyw. Przyrządzane na nich jarzyny są pyszne i cieszą doskonałym smakiem. Na patelniach stalowych nie usmażymy jednak potraw, które wymagają bardzo dużej temperatury. W takiej sytuacji lepiej wybrać patelnię żeliwną, która niezwykle szybko się nagrzewa i długo utrzymuje temperaturę.