Zalety i wady płyty indukcyjnej. Sprawdzamy wszystkie za i przeciw kuchni indukcyjnej

2021-04-19 10:06 Materiał partnerski
kuchnia indukcyjna
Autor: materiały prasowe Solgaz

Kuchnie indukcyjne cieszą się ogromną popularnością i chętnie zastępują tradycyjne palniki gazowe w polskich kuchniach. Ale czy płyty indukcyjne to faktycznie dobry wybór? Postanowiliśmy sprawdzić zalety i wady płyty indukcyjnej, by się przekonać, czy tego typu kuchenka jest praktyczna i opłacalna.

Spis treści:

Jak działa kuchnia indukcyjna?

Płyta indukcyjna działa na zasadzie indukcji elektromagnetycznej. Co to oznacza w praktyce?

Po położeniu metalowego (ferromagnetycznego) naczynia, między nim a płytą wytwarzane jest silne pole magnetyczne. To powoduje powstawanie prądów wirowych w dnie naczynia, co doprowadza do jego nagrzania. Płyta nagrzewa się wtórnie – od garnka.

Energia elektryczna jest wykorzystana niemal w 100 procentach, a proces gotowania zajmuje minimum czasu. Po zdjęciu naczynia z płyty grzanie ustaje.

Zalety płyty indukcyjnej

Jedną z najważniejszych zalet płyt indukcyjnych jest oszczędność energii – w porównaniu ze standardowymi płytami grzewczymi może być to nawet 25%. Płyta rozpoznaje wielkość naczynia i dostosowuje pole powierzchni grzania do powierzchni dna naczynia. Również czas gotowania jest znacznie zredukowany (do 30%).

Kolejną zaletą płyty indukcyjnej jest bezpieczeństwo korzystania z tego typu kuchenki. Używając płyty indukcyjnej, niwelujesz ryzyko poparzenia, ponieważ jej powierzchnia nie nagrzewa się w trakcie gotowania.

Z tego samego powodu utrzymanie takiej płyty grzewczej w czystości jest dużo prostsze niż w przypadku tradycyjnych kuchenek – kawałki jedzenia spadające na jej powierzchnię podczas gotowania nie przypalają się i nie przywierają do niej.

Nie musimy też martwić się osadem powstającym w efekcie długotrwałego używania kuchenki gazowej. Dodatkowo przypadkowe włączenie płyty indukcyjnej nie spowoduje jej nagrzania, o ile na powierzchni płyty nie będzie znajdował się odpowiedni garnek.

Płyty indukcyjne są coraz bardziej różnorodne pod względem kształtu i koloru. Moda na białe blaty i białe kuchnie sprawiła, że producenci wymyślili też białe płyty indukcyjne. Aluminiowa szarość szkła nie wyróżnia tak miejsca gotowania jak czerń i wygląda przy tym bardzo efektownie.

Okap Marilyn E.ion marki Falmec

Okap Marilyn E.ion łączy w sobie wysokie walory estetyczne (model ręcznie wykonany z ceramiki wyglądem nawiązuje do plisowanej spódnicy) z innowacyjną technologią jonizacji powietrza. Czujnik zastosowany w produktach E.ion sprawdza jakość powietrza w pomieszczeniu: wykrywa gazy zapachowe, formaldehyd, dym z papierosów, amoniaku i innych związków zanieczyszczających. Wraz z poprawą jakości powietrza kolor listka zmienia się stopniowo z żółtego na zielony.

Wady płyt indukcyjnych

Główne wady płyt indukcyjnych związane są przede wszystkim z wysokimi kosztami, które początkowo generują. Jeśli chcesz zainwestować w płytę wysokiej jakości, musisz liczyć się z wydatkiem rzędu co najmniej 2500 złotych. Do tego doliczyć należy koszt specjalnych garnków ze stali ferromagnetycznej – zwykłe garnki nie nadają się do gotowania przy użyciu płyty indukcyjnej.

Inną wadą płyt indukcyjnych jest - paradoksalnie - sposób ich działania! W trakcie gotowania kuchenki indukcyjne wytwarzają pole elektromagnetyczne – położona przy takiej płycie karta kredytowa może ulec rozmagnesowaniu. Z tego względu korzystanie z płyt indukcyjnych nie jest zalecane osobom z rozrusznikiem serca. Producenci zapewniają jednak, że wytwarzane pole nie ma żadnego negatywnego wpływu na zdrowie człowieka.

Zobacz też:

Na co zwrócić uwagę, kupując kuchenkę >>>

Jak dobrze wybrać kuchenkę do zabudowy >>>

Jaki ekspres do kawy wybrać >>>

Popularne funkcje kuchenek indukcyjnych

Skoro poznaliśmy już wady i zalety płyt indukcyjnych, warto przyjrzeć się najpopularniejszym funkcjom, w które tego typu kuchenki są wyposażone. Dzięki nim użytkowanie płyty indukcyjnej jest przyjemniejsze i prostsze:

  • Smart Boiling, system automatycznego zagotowania – pole grzejne pracuje pełną mocą do momentu zagotowania potrawy, następnie redukuje grzanie do poziomu gotowania na wolnym ogniu.
  • Szybki start – domyślne ustawienie mocy pola grzejnego na poziom 15.
  • Szybkie nagrzewanie – pole pracuje z maksymalną mocą przez 50 sekund, po czym moc grzania zmniejsza się do poziomu 9.
  • Booster – zwiększa moc pola grzejnego (przez ok. 10 minut), skraca więc czas gotowania.
  • Power Plus – pozwala uzyskać nawet o 60% większą moc pola grzejnego.
  • Blokada na czyszczenie – wyłącza na 20 sekund działanie przycisków na panelu sterowania, umożliwiając jego szybkie oczyszczenie w trakcie użytkowania płyty.
  • Pamięć – pozwala zapamiętać temperaturę i czas gotowania ulubionej potrawy (dla każdej strefy).
  • Slider to płynna regulacja mocy grzania. Aby wybrać jedno z wielu ustawień, wystarczy przesunąć palcem po regulatorze zmiany temperatury lub bezpośrednio dotknąć na żądany poziom.
  • Stop & Go, pauza – w razie konieczności pozwala przerwać na chwilę gotowanie, a potem je wznowić przy zachowaniu ustawionych wcześniej parametrów.

Elastyczność kuchenek indukcyjnych

Na tradycyjnych kuchenkach gazowych trudno jest ugotować coś w brytfance lub bardzo podłużnym naczyniu. Ten problem rozwiązuje większość nowoczesnych płyt indukcyjnych, które wyposażone są w systemy obsługujące naczynia o nietypowych kształtach i rozmiarach:

  • Multizone – w większości kuchenek na polach można ustawiać naczynia o średnicy dna 12–30 cm. W przypadku systemu multizone na płycie można ustawić nawet dużą patelnię. Jest to możliwe dzięki specjalnemu rozmieszczeniu cewek indukcyjnych pod taflą szkła ceramicznego, co pozwala łączyć ze sobą pola grzewcze zgodnie z potrzebami.
  • Total Zone – idealna do przyrządzania potraw w brytfance lub innym dużym naczyniu. Po uruchomieniu umożliwia sterowanie dwoma polami grzejnymi jednocześnie.
  • Strefa AnyDish – strefa łączona pozwalająca na wygodne umieszczanie naczyń różnej wielkości i kształtu.

Czy kuchenka indukcyjna jest bezpieczna?

Kuchnia indukcyjna jest jedną z najbezpieczniejszych kuchenek dostępnych na rynku. Do działania nie potrzebuje gazu, a włączona nie będzie się nagrzewać, dopóki nie postawimy na niej odpowiedniego garnka. Jakie funkcje bezpieczeństwa posiadają płyty indukcyjne? Oto najczęściej spotykane:

  1. Elektroniczne rozpoznawanie naczyń – moc grzania jest dopasowywana do wielkości naczynia, pozostała powierzchnia pola grzewczego nie wytwarza ciepła, co pozwala zaoszczędzić energię i chroni przed poparzeniem czy przypaleniem.
  2. Wskaźnik ciepła resztkowego – ostrzega przed przypadkowym dotknięciem gorącego pola i oparzeniem się. 
  3. 2-stopniowy wskaźnik opadania ciepła – pozwala uzyskać informację o temperaturze pola grzewczego. Duże H oznacza, że pole jest na tyle ciepłe, że można na nim dogotować potrawę lub utrzymać ją w cieple. Małe H sygnalizuje wciąż wysoką temperaturę pola, ale za małą do przygotowania posiłku.
  4. Blokada panelu sterowania – zabezpiecza przed przypadkowym uruchomieniem płyty grzewczej (np. przez dzieci).
  5. Automatyczne wyłączanie, wyłącznik bezpieczeństwa – pole samo się wyłącza np. po godzinie nagrzewania, minucie bez naczynia czy po wykipieniu potrawy.

Jakie garnki do płyty indukcyjnej?

Kupując płytę indukcyjną, pamiętajmy, że musimy mieć garnki z odpowiednim dnem przeznaczone do płyt indukcyjnych. Najważniejszą zaletą płyty indukcyjnej jest przede wszystkim optymalne wykorzystanie energii elektrycznej – ponad 90% tej pobieranej z sieci jest zamieniane na ciepło w garnku.

Sama płyta się nie nagrzewa, umieszczona pod nią cewka indukcyjna wytwarza pole magnetyczne pomiędzy nią a stojącym na niej garnkiem. By garnek się rozgrzał, musi być w całości (a przynajmniej jego dno) z materiału ferromagnetycznego (żelaza, stali i niektórych specjalnych stopów metali) i mieć płaskie dno.

Dlatego nie wszystkie garnki i naczynia dobrze współpracują z kuchniami indukcyjnymi. Co gorsza, nawet te do nich przeznaczone nie zawsze osiągają dostatecznie wysoką temperaturę (miłośnicy chrupiących naleśników mogą być zawiedzeni). A zatem jeśli zdecydujemy się na płytę indukcyjną, najwięcej uwagi powinniśmy poświęcić wyborowi... garnków.

Poza mniejszym poborem energii (o mniej więcej 30%) zaletą płyt indukcyjnych jest krótszy niż w przypadku ceramicznych czas podgrzewania posiłków.

Na rynku jest też coś dla miłośników kuchni azjatyckiej – wok indukcyjny, na którym można szybko przyrządzić dowolną potrawę. Tradycyjne żeliwne woki były zagłębione w kuchni węglowej, te współczesne mogą być wpuszczane w blat kuchenny tak jak płyta indukcyjna. Taki wok może być wyposażony w minutnik, wskaźnik ciepła oraz funkcję automatycznego wyłączenia.

Nowoczesna kuchnia - GALERIE ZDJĘĆ

Elegancka i jasna kuchnia od WZ Studio
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE

NOWY NUMER

Uroki grudnia chłoniemy wszystkimi zmysłami. Wzrokiem, smakiem, dotykiem… Wyraz temu dajemy w aktualnym numerze „M jak Mieszkanie”.

Kup dostęp od 1 zł
Mjakmieszkanie grudzień