Kuchnia do zabudowy. Jaką wybrać kuchenkę - gazową czy elektryczną?

2008-09-30 2:00

Jesteś na etapie wyboru kuchni do zabudowy i zastanawiasz się jaką wybrać: kuchenkę gazową czy elektryczną? Z grillem czy z funkcją pieczenia pizzy? Z zegarem czy może z podświetlanymi pokrętłami? W gąszczu ofert dostępnych na rynku, trudno jest się zdecydować, ale z nami z pewnością Ci się to uda. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę kupując kuchenkę do zabudowy.

Kuchenka do zabudowy. Jak ją dobrze wybrać?
Autor: Piotr Mastalerz

Spis treści

  1. Kuchnia do zabudowy: gazowa czy elektryczna?
  2. Jak wyglądają kuchnie do zabudowy?
  3. Kuchenka dopasowana do potrzeb
  4. Kuchenki gazowe do zabudowy
  5. Kuchenki z płytą ceramiczną

Najpierw zastanówmy się, co będzie dla nas lepsze: kuchnia do zabudowy, połączona z piekarnikiem czy kuchnia i piekarnik kupione oddzielnie.

Kuchnie do zabudowy mają wspólny panel sterowania dla płyty kuchennej i piekarnika – jest to wygodne w użytkowaniu, a już na pewno mamy mniej pokręteł i przycisków do mycia. Komplet do zabudowy jest też zazwyczaj nieco tańszy, niż kuchnia i piekarnik kupione oddzielnie.

Jednak takie rozwiązanie ma także wady. Po pierwsze, trzeba się zdecydować albo na kuchnię elektryczną (ceramiczną), albo na gazową – nie ma modeli z płytą „mieszaną”. Po drugie, w urządzeniach do zabudowy, piekarnik jest na stałe wmontowany pod płytę grzejną, nie możemy go więc umieścić w innym miejscu – np. w słupku kuchennym.

Kuchnia do zabudowy: gazowa czy elektryczna?

Jeśli w mieszkaniu jest trójfazowa instalcja elektryczna, będzie możliwość podłączenia płyty elektrycznej. Jeśli więc mamy wybór? Płyta gazowa – to wysoka temperatura w krótkim czasie. Płyta elektryczna to znakomita propozycja dla ludzi lubiących dania duszone, gotowane długo, ale w niskiej temperaturze. Oprócz tego, gaz to więcej tłuszczu (a więc i brudu) unoszącego się w powietrzu. Spalający się gaz unosi wraz z wytwarzaną parą wodną drobiny tłuszczu i roznosi je po całym pomieszczeniu. Kuchenki elektryczne są znacznie „czystsze” od gazowych.

A może zamiast zwykłej płyty gazowej – efektowna płyta gazowa bez płomieni, w której spalanie odbywa się pod szkłem?

Jak wyglądają kuchnie do zabudowy?

Najwięcej modeli jest w kolorze stali, ale są także czarne i białe. Każda firma ma kilka linii stylistycznych. Z reguły do wyboru mamy kuchenki klasyczne, nowoczesne (styl techno) i – modne ostatnio – retro (urządzenia przypominają z wyglądu piece kaflowe z początku wieku). Wśród płyt ceramicznych pojawiają się od czasu do czasu produkty o nietypowej stylistyce. Na przykład, w kuchniach z serii Ethno firmy Amica, faktura płyt przypomina ściany jaskiń z malunkami naszych przodków.

Kuchenka dopasowana do potrzeb

Zanim zdecydujesz się na konkretny model – weź pod uwagę nie tylko jego wygląd i cenę. Jeśli masz małe dzieci – zastanów się nad modelami wyposażonymi we wszelakie zabezpieczenia (blokady drzwiczek piekarnika czy pokręteł). Uważaj na wielofunkcyjne piekarniki! Nie ma sensu wydawać fortuny na piekarnik z dziesięcioma funkcjami pieczenia, jeśli potem będziesz używał tylko jednej. Poza tym, instrukcja obsługi będzie grubości książki kucharskiej – na pewno nie znajdziesz czasu, aby chociaż ją przejrzeć. Warto natomiast zainwestować w piekarnik, który sam o siebie dba (czyli ma funkcję samoczyszczenia) – nie będziesz musiał poświęcać kilku godzin na jego skrobanie z przypalonego tłuszczu.

Kuchenki gazowe do zabudowy

W kuchniach gazowych ważne jest zabezpieczenie przed przypadkowym odkręceniem kurka. Udogodnieniem są także włączniki gazu w pokrętłach, nie trzeba ciągle szukać zapałek czy zapalniczki. Piekarniki w takich kuchenkach są elektryczne i mają podobne funkcje jak piekarniki w kuchniach ceramicznych. Zanim zdecydujesz się na kuchenkę gazową – sprawdź, czy wentylacja w twojej kuchni jest sprawna – dzięki temu powietrze będzie czyste, a domownicy bezpieczni.

Kuchenki z płytą ceramiczną

Różnią się od siebie wzornictwem (także płyty ceramicznej) i liczbą funkcji piekarnika. Dostępne są piekarniki z grillem, rusztem i funkcją pieczenia pizzy (dzięki niej, spód pizzy jest przyrumieniony, a wierzch – upieczony delikatnie). Wszystkie są wyposażone w tzw. zimne drzwi, złożone z dwu grubych szyb (nie oparzymy się wyjmując potrawę); droższe modele mają drzwi jeszcze zimniejsze, bo trzy- lub czteroszybowe. Większość kuchenek wyposażona jest w zegar lub timer, dzięki czemu nie zapomnimy o gotującym się rosole. Udogodnieniem jest też blokada rusztów, zapobiegająca ich wypadnięciu z prowadnic – przydaje się bardzo podczas sprawdzania, czy potrawa jest już gotowa.

Sprawdź pomysly na aranżację kuchni w galerii!

Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE