Jaki ekspres do kawy wybrać? Kupujemy dobry ekspres do kawy
Każdy poranek zaczynasz od filiżanki kawy? Czas kupić sprzęt do jej parzenia. Jaki ekspres do kawy wybrać? Na co zwrócić uwagę, kupując ekspres do kawy? Jakie ekspresy są najlepsze? Do wyboru mamy kilka rodzajów: ekspres ciśnieniowy, przelewowy lub na specjalne kapsułki.
Spis treści
- Jaki wybrać ekspres do kawy: parzenie kawy
- Dobry ekspres do kawy: mała czarna czy cappuccino?
- Ile kosztuje ekspres do kawy?
- Jaki ekspres do kawy: opinia eksperta
- Najpiękniejsze aranżacje kuchni: GALERIE ZDJĘĆ
Jaki ekspres do kawy wybrać, radzi ekspert z firmy NEONET. Bez wątpienia najlepszą receptą na filiżankę aromatycznego czarnego napoju jest zakup odpowiedniego ekspresu do kawy. Nie jest to jednak proste, ponieważ na rynku możemy znaleźć kilka rodzajów urządzeń AGD do parzenia kawy. Najprostsze z nich to aluminiowe kawiarki, które ustawiamy na kuchence jak czajnik. Bardziej zaawansowany jest ekspres przelewowy, natomiast uważany za najlepszy jest ekspres ciśnieniowy. Zanim wybierzesz ekspres do kawy, zastanów się, jakie masz wymagania odnośnie do urządzenia, ile gotówki chcesz przeznaczyć na zakup sprzętu AGD oraz w jaki sposób będziesz przyrządzać kawę.
Jaki wybrać ekspres do kawy: parzenie kawy
Decydując się na wybór urządzenia do parzenia kawy, warto zapoznać się z dostępnymi na rynku rodzajami ekspresów. Znawca kawy zarekomenduje ekspres ciśnieniowy, który działa na zasadzie ciśnienia, a ponadto temperatury. W zależności od modelu ciśnienie wynosić może od 3 do 15 barów, natomiast temperatura 96°C. Działanie ekspresu ciśnieniowego polega na przepuszczaniu gorącej wody pod ciśnieniem przez zmieloną i sprasowaną kawę. Ekspresy ciśnieniowe umożliwiają przygotowanie wielu rodzajów kawy. Może to być tradycyjne espresso, ale także - z dodatkiem mleka - typu cappuccino czy latte. Cechą odróżniającą tę grupę urządzeń jest brak dzbanka, w którym gromadzi się świeżo zaparzona kawa, i z którego jest nalewana do filiżanek i kubków. Wędruje ona bezpośrednio do podstawionej filiżanki.
.. Jak podawać kawę? Przewodnik po rodzajach kawy >>>
Zależnie od wielkości i sposobu obsługi dostępne są ekspresy ciśnieniowe ręczne, automatyczne, wolno stojące, do zabudowy. Podobny smak kawy uzyskamy wykorzystując kafeterkę, czyli bardzo prosty ekspres ciśnieniowy dzbankowy. To składające się z 3 części urządzenie zwyczajnie stawiamy na płomieniu (lub płycie kuchennej), aby zagotować wodę znajdującą się w dolnym zbiorniku. Ciśnienie wytworzone przez powstałą parę wodną powoduje przetłoczenie wody do góry przez kawę. Tworzący się napar zbierany jest w górnym zbiorniku.
Tańsze są ekspresy przelewowe. Smak kawy parzonej w takim ekspresie jest zbliżony do „kawy po turecku”, natomiast nie ma tu problemu z fusami. W ekspresach przelewowych kawa parzona jest wodą o temperaturze 96°C, czyli idealnej do wydobycia wyśmienitego aromatu i smaku kawy. Ekspres przelewowy pozwala użytkownikowi oszczędzić czas, gdyż przygotowanie wielu filiżanek napoju odbywa się w jednym czasie i trwa zaledwie kilka minut.
Dobry ekspres do kawy: mała czarna czy cappuccino?
Wybór urządzenia w dużej mierze zależy od naszych oczekiwań związanych z rodzajem przygotowywanej kawy. Jeśli lubimy espresso lub też do kawy najchętniej dolewamy zimne mleko, wystarczająca będzie zarówno kafeterka, jak i ekspres przelewowy. W obydwu urządzeniach przyrządzimy czarną kawę bez dodatków. Przy czym kafeterka pomieści dwie małe filiżanki, natomiast w ekspresie przelewowym będziemy mogli przyrządzić nawet kilka kaw równocześnie. Zazwyczaj zawiera on dzbanek, który może pomieścić nawet 1,5 l kawy. Jeśli natomiast cenimy sobie smak cappuccino czy cafe latte, najlepszy dla nas będzie ekspres ciśnieniowy. Dzięki dodatkowym funkcjom pozwoli na przygotowanie różnych rodzajów kawy.
.. Ćmielów: najstarsza polska fabryka porcelany >>>
Ile kosztuje ekspres do kawy?
Zdecydowanie najdroższy jest ekspres ciśnieniowy, szczególnie jeśli np. pochodzi z edycji limitowanej, ma dodatkowe funkcje czy też płytę do podgrzewania filiżanek. Ekspresy ciśnieniowe kosztują od 200 do nawet 3000 zł. Ekspresy przelewowe natomiast to koszt od 50 do 300 zł, podobnie jak kafeterki. Przy czym w koszty zakupu trzeba wliczyć też koszty eksploatacji, jak np. papierowe filtry w przypadku ekspresów przelewowych. Natomiast w przypadku kafeterek pamiętajmy, że nie spełnią one swojej funkcji na płycie indukcyjnej.
Jaki ekspres do kawy: opinia eksperta
Dariusz Dziągwa z firmy NEONET radzi, by wybierając urządzenie do parzenia kawy, w pierwszej kolejności zastanowić się, jakie mamy wymagania i jaką lubimy kawę. Różne modele ekspresów do kawy posiadają rozmaite funkcje, które akurat dla nas mogą być zbędne. Jeśli jesteśmy np. koneserami cappucvino czy cafe latte, ekspres ciśnieniowy będzie dla nas idealnym rozwiązaniem. Jeśli natomiast zależy nam na jednoczesnym przygotowaniu kilku kaw, optymalnym wyborem będzie ekspres przelewowy. Dodatkowo warto zapoznać się z dostępnymi na rynku modelami, ponieważ ich wielkość i design można dopasować do każdej kuchni. Na rynku dostępne są zarówno mniejsze, jak i większe modele ekspresów do kawy, np. do zabudowy.
Sekrety jakości – ekspres ciśnieniowy
Moc i ciśnienie. By zaparzyć pyszną kawę, potrzebne są nie tylko świeżo zmielone ziarna, ale przede wszystkim ciśnienie co najmniej 11 barów. Ważny jest czas oddziaływania wysokiej temperatury na zmieloną kawę – im dłuższy, tym więcej uwolnionej kofeiny.
Aromatica System. Gwarantuje, że do kawy nie przedostają się gorzkie substancje. Po zakończeniu mielenia młynek wtłacza kawę do komory zaparzania i poddaje ją wirowaniu w wodzie, tak by uwolnić więcej aromatycznych substancji. Efekt – kawa o łagodnym i pełnym smaku.
System grzewczy SensoFlow. Woda, podgrzewana w grzałce przepływowej, utrzymuje stałą temperaturę podczas parzenia, wydobywając z kawy to, co najlepsze.
Thermoblock. Umożliwia błyskawiczny wzrost temperatury – idealną temperaturę kawy uzyskujemy od pierwszej filiżanki.
Najpiękniejsze aranżacje kuchni: GALERIE ZDJĘĆ
Meble kuchenne, większe i mniejsze AGD, dodatki, dekoracje - to wszystko powinno tworzyć spójną całość. A co więcej taką, by codzienne prace w kuchni stanowiły czystą przyjemność. Sprawdź, jak pięknie można urządzić kuchnię.
Autor: Mariusz Bykowski
Zabudowa kuchni składa się z dwóch części. Na wprost salonu zaprojektowano białą, z blatem roboczym. Jej szafki wiszące sięgają do sufitu, maksymalnie wykorzystują przestrzeń do przechowywania.
Autor: Bernard Białorucki
Tapeta w kuchni zamiast płytek. Inspiracje
Autor: Mariusz Bykowski
Zlewozmywak pod oknem dzieli blat na dwie części, czyli dwie wygodne powierzchnie do pracy.
Autor: Eugeniusz Filipiuk
Projektantka doskonale wiedziała, że marmurowy blat jest „trudny” w kuchni (trwale się odbarwia pod wpływem wina czy kawy). – Jednak tak spodobał mi się jego rysunek i nierówna struktura, że postanowiłam zaryzykować. Przed plamami chroni go impregnat, stosowany nie tylko podczas montażu, ale i później, dwa, trzy razy w roku. Dziś, po trzech latach używania, nadal wygląda świetnie.