Jak podawać kawę? Krótki przewodnik po rodzajach kawy. Czy wiesz, że...?

2017-09-29 14:00

Kawa jest jednym z naszych ulubionych napojów. Podajemy ją na wiele różnych sposobów. Oprócz najbardziej popularnych: espresso, cappuccino, cafe latte czy macchiato pojawiają się nowe, szybko zdobywające popularność: flat white czy  ciesząca się powodzeniem tego lata cold brew. czy wiesz, że 29 września jest Światowym Dniem Kawy?

Wśród nas są zwolennicy kawy czarnej i z mlekiem, z cukrem i dodatkami smakowymi lub bez. Puryści twierdzą, że jedynym dodatkiem nie wpływającym na smak kawy jest gorzka czekolada, ewentualnie ciasteczko imbirowe, zdecydowanie nie polecają ciastek z kremem. Włosi przestrzegają zwyczaju picia kawy z mlekiem tylko do południa, później jedynie czarna, a Francuzi nie widzą nic złego w maczaniu ciasteczek w śniadaniowej białej kawie z mlekiem. Jedno jest pewne – kawa podana we właściwym naczyniu smakuje świetnie w towarzystwie i w samotności…

Sposoby serwowania kawy

Każdy z nas lubi kawę podawaną w innej postaci. Jedni lubią małą czarną lub espresso – bez mleka, cukru i dodatków. Inni nie wyobrażają sobie życia bez kawy z mlekiem. Dyskusja na temat, która kawa jest lepsza trwa już bardzo długo, zwolennicy każdej z opcji są nieprzejednani i bronią swoich ulubionych napojów. Dzięki temu możemy się cieszyć kawą podawaną na wiele różnych sposobów.  Podobnie zdania podzielone są na temat: czy lepsza jest arabica czy robusta? Ziarno pochodzące z Afryki, Ameryki Środkowej czy Południowej? To zależy od tego czy lubimy kawę bardziej kwaśną czy z goryczą. Dobrze jest zrobić pod okiem doświadczanego baristy test kilku rodzaju kaw pochodzących z różnych stron świata. Wtedy łatwiej będzie nam wybierać kawę w kawiarni lub w sklepie. W jednej kwestii wszyscy są zgodni - kawa powinna być mielona bezpośrednio przed spożyciem.

Czytaj też: Stylowe filiżanki do małej czarnej

Jak podawać kawę
Autor: Materiały prasowe Ćmielów

Kawa po włosku

Caffe – tym prostym słowem w kawiarniach we Włoszech określa się espresso. Dobre espresso poznaje się po piance na powierzchni. Espresso jest bazą innych napojów na bazie kawy. Serwuje się je w najmniejszych filiżankach. Często spotykamy espresso lungo (przedłużone) z większą ilością wody, lub ristretto – bardziej skoncentrowane. Do espresso zazwyczaj podaje się szklankę wody.

Espresso coretto – dosłownie poprawione, czyli z dodaną odrobinką alkoholu, najczęściej grappy, brandy lub likieru. Serwowana w filiżance do espresso.

Espresso doppio – z podwójną ilością wody i kawy, co oznacza również podwójnie intensywny smak.

Espresso sorbetto lub shakerato – to świeżo przyrządzone espresso, wymieszane w szejkerze z kostkami lodu. Podane w szklance, której brzegi zostały posmarowane sokiem pomarańczowym bądź cytrynowym i zaurzone w brązowym cukrze. Można dodać zimnego mleka.

Caffe lungo – to kawa przedłużana. Oznacza to, że przez ilość kawy właściwej dla espresso zostaje przelana większa ilość wody. To inaczej caffe grande – czyli duża kawa.

Cappuccino – na espresso nalewana jest spieniona piana z mleka, która finalnie przybiera formę kapturka. Często podawana jest z gałką lodów w śmietance oraz ozdabiana sypką czekoladą bądź kakao. W wersji oryginalnej nie stosuje się bitej śmietany.

Caffe macchiato, od słowa macchia – plamka. Cafe macchiato oznacza więc espresso z plamką mleka – zimnego (freddo) lub gorącego (caldo), a czasem wręcz pianki, jak w przypadku cappuccino.

Latte macchiato – z włoskiego: splamione mleko. To dosłownie mleko pobrudzone kawą. Do szklanki podgrzanego wzburzonego mleka (ten efekt można szybko uzyskać miniaturową trzepaczką na baterie do spieniania mleka lub funkcją cappuccino w ekspresie) wlewamy delikatnie i powoli espresso – w ten sposób otrzymamy kawę trójwarstwową: na dole mleko, pośrodku kawa, a na górze piana. Macchiato można dekorować wiórkami czekoladowymi, kakao bądź cynamonem. Dolanie syropów smakowych spowoduje powstanie nowej palety smaków.

Caffe americano – to duża kawa, która składa się z espresso oraz gorącej wody, dolanej do małej kawy już po przyrządzeniu. Dzięki temu zawiera mniej kofeiny. Za dodatkowy atut caffe americano można uznać to, że po otrzymaniu w kawiarni espresso w dużej filiżance i osobno dzbanka z gorącą wodą, możemy sami kontrolować moc napoju.

Caffe affogato – włoskie affogare oznacza: utopić. To kulka lodów waniliowych zatopiona w gorącym espresso. Dodatkiem do affogato bardzo często jest bita śmietana i posypka czekoladowa.

 

Pozostałe rodzaje kaw


•    Espresso macchiato – to klasyczne espresso z odrobiną ciepłego lub zimnego, spienionego mleka.
•    Caffe latte (Cafe au lait) – czyli kawa z mlekiem, skałada się z 1 części espresso i 2 ciepłego, lekko spienionego mleka. Cappuccino można podawać w wersji „freddo”, czyli schłodzonej, z cukrem.
•    Flat white – ten typ podawania kawy pochodzi z Australii lub Nowej Zelandii. Napój oparty jest na proporcjach stosowanych do przygotowania do Caffe latte, ale ma mniej spienionego mleka na wierzchu.
•    Cold brew – kawa parzona na zimno, delikatniejsza w smaku niż parzona w sposób tradycyjny. Grubo mieloną kawę (powinna przypominać piasek) zalewamy wodą o temperaturze pokojowej lub schłodzoną w proporcjach 50-100 gr na 1 litr wody. Naczynie trzeba przykryć i zostawić na 12 godzin, od czasu do czasu mieszać. Przed podaniem kawę należy przelać przez papierowy filtr. Do kawy Cold brew możemy dodać mleko, spite, skórkę pomarańczową itp.

 

Jak podawać kawę
Autor: Mat. prasowe: DeLonghi
10 mitów i ciekawostek na temat kawy
Jak podawać kawę

Autor: Mat. prasowe: DeLonghi

Michał Pluta – doświadczony barista, zdradził 10 mitów i ciekawostek na temat kawy, które każdy miodnik tego czarnego naparu powinien znać.
1.    Espresso ma największą zawartość kofeiny – fałsz – intensywny smak nie przekłada się na zawartość kofeiny - jest jedną z najsłabszych pod katem mocy. Najmocniejsze są kawy parzone tradycyjnie i rozpuszczalne.
2.    Po espresso trudno zasnąć –  fałsz – kofeina trafia do krwi dopiero po 20-30 minutach. Jest to świetny moment na „turbo drzemkę” – po 20-30 minutach budzimy się wypoczęci, jak po długim śnie – pomysł na regenerację dla kierowców w długich trasach.
3.    Kawa pomaga schudnąć – prawda - kofeina przyspiesza proces spalania tłuszczu i obniża łaknienie. Regularne spożywanie kofeiny podnosi spoczynkowe tempo przemian metabolicznych o 3-5 %.
4.    Nie wolno pić kawy przed treningiem – fałsz – zwiększa zdolności wysiłkowe i spalanie tłuszczu. Warto wypić espresso (z odrobiną chilli) na 30 minut przed treningiem  - osoby z nadciśnieniem powinny zachować ostrożność.
5.    Kwaśna kawa, oznacza niesmaczną kawę – fałsz -kwaśność mylimy z cierpkością pojawiająca się w bardzo ciemno palonych ziarnach. Kwasowość kawy jest naturalna – kawowiec to rodzina wiśniowatych!
6.    Dodatek robusty powoduje jej kwasowość – fałsz –bardziej kwasowe są ziarna arabici – wynika to z mniejszej zawartości cukru i kofeiny.
7.    Kawa jest niezdrowa – fałsz – kawa zwiększa koncentracje i pamięć, zwiększa wydolność organizmu i pobudza, wzmacnia układ odpornościowy, poprawia funkcjonowanie wątroby i układu trawiennego. Pomaga zwalczać bóle głowy i migrenę.
8.    Picie kawy przedłuża życie – prawda – zdaniem hiszpańskich naukowców 4 filiżanki kawy dziennie, to ilość, która wydłuży życie zdrowych osób (ryzyko przedwczesnej śmierci spada o 64 %, w stos do osób nie pijących kawy).
9.    Kawa przechowywana w lodówce dłużej zachowuje świeżość – fałsz – kawa jest produktem higroskopijnym i wchłania wszystkie zapachy znajdujące się w lodówce.
10.    Kawa służy do picia – fałsz – jest świetnym odświeżaczem – pochłania zapachy z lodówki, samochodu, szafek. Grubo zmielone ziarna są świetnym składnikiem naturalnego peelingu do ciała.

Jak podawać kawę
Autor: Thinkstockphotos.com

Którą kawę podajemy w filiżance, a którą w szklance?

Ulubiony czarny napar podajemy w różny sposób. Tak jak do wina, do każdego rodzaju kawy przeznaczone są osobne naczynia – mniejsze i większe, z grubszymi i z cieńszymi ściankami, porcelanowe i szklane. Mimo, że w domu najczęściej ulubioną kawę pijemy z kubka lub z filiżanki rodzaj naczynia , w którym ją serwujemy naprawdę ma znaczenie. Warto znać zasady by nie tylko uniknąć krepujących nieporozumień ale przede wszystkim by cieszyć się jak najlepszym smakiem kawy.
•    Espresso - podajemy w porcelanowych (lub z porcelitu) filiżankach, pojemności 50-70 ml.
•    Espresso macchiato – w filiżankach przeznaczonych do espresso
•    Cappuccino – pijemy z porcelanowych (lub porcelitowych) filiżanek o pojemności 150-200 ml.
•    Caffe latte – pijemy w większych i wyższych naczyniach o specyficznym, stożkowatym kształcie.
•    Flat white – serwujemy w kubku lub w dużej filiżance
•    Cold brew – podajemy w szklankach z grubego szkła o pojemności 100-150 ml

Czytaj też: Jak dbać o porcelanę?

NOWY NUMER

W kwietniowym numerze M jak Mieszkanie szykujemy się do Wielkanocy. Porządki? Gotowanie? Nie tym razem. Tegoroczne święta witamy pięknie udekorowanym domem.

Kup dostęp od 1 zł
M jak Mieszkanie - Kwiecień 2021