Oto najdroższa kawa na świecie. Naprawdę nie chcesz wiedzieć, jak powstaje

2022-08-11 8:38

Jeszcze do niedawna najdroższą kawą na świecie była Kopi Luwak. Ale na arenie pojawił się nowy gracz – kawa Black Ivory, za kilogram której trzeba zapłacić nawet 10 tysięcy złotych! Nie tylko jej cena zwala z nóg, ale również nietypowy sposób produkcji.

kawa
Autor: getty images

Spis treści

  1. Najdroższa kawa świata – Black Ivory Coffee
  2. Jak powstaje Black Ivory Coffee?

Najdroższa kawa świata – Black Ivory Coffee

Za kawę codziennego użytku z lokalnego sklepu musimy zapłacić od 10-30 zł. Jeśli szukamy czegoś bardziej wyrafinowanego, możemy zainwestować w ziarna z dobrej palarni – zapłacimy za nie od kilkudziesięciu do kilkuset złotych.

Jeśli natomiast mamy trochę więcej pieniędzy i uwielbiamy próbować różnych rodzajów kaw – także tych z najwyższej półki, warto zainteresować się szczególnie czterema kawami: Panama Geisha, Jamaica Blue Mountain, Kopi Luwak oraz Black Ivory. Te odmian uważane są za najbardziej pożądane przez kawoszy z całego świata.

Ile kosztuje najwyższy poziom kawowej przyjemności? Za 1 kg kawy Panama Geisha musimy zapłacić ok. 775 zł. Nieco droższa jest odmiana Jamaica Blue Mountain – kilogram ziaren kosztuje ok. 890 zł. Koszt kilograma kawy Kopi Luwak to już 2000 zł, ale to Black Ivory jest prawdziwą rekordzistką – za kilogram ziaren trzeba zapłacić nawet 10000 zł! Dlaczego tak dużo? Chodzi głównie o sposób pozyskiwania ziaren – jest nie tylko pracochłonny, ale i… dość nietypowy.

Jak powstaje Black Ivory Coffee?

Kawa Black Ivory powstaje w Tajlandii, a w procesie jej produkcji pomagają tamtejsze słonie. Ssaki karmione są swoimi ulubionymi smakołykami (m.in. ryżem i bananami) oraz wyselekcjonowanymi ziarnami tajskiej Arabiki. Podczas trawienia, enzymy w ciałach słoni usuwają całą gorycz z ziaren kawy, a nadtrawione ziarna zostają następnie wydalone.

Ziarna zbierane są razem z odchodami i zostają poddane płukaniu oraz dokładnemu czyszczeniu. Potem następuje proces palenia ziaren, po którym kawa jest gotowa do zmielenia i spożycia. Co ciekawe, do produkcji jednego kilograma kawy Black Ivory potrzeba aż 33 kilogramów owoców kawowca!

Tajski produkt jest od jakiegoś czasu dostępny w Europie i można go zamówić nawet w mniejszych ilościach. Z licznych opinii kawoszy, którzy spróbowali odmiany Black Ivory wynika, że cechuje ją całkowity brak goryczki, a także aromat kakao, czekolady oraz delikatnych nut owocowych.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE