Drewniane deski do krojenia
Deska drewniana - to najczęściej spotykany rodzaj deski w naszych kuchniach. Drewno posiada naturalne właściwości antybakteryjne, a drobne nacięcia powstałe podczas krojenia zasklepiają się samoczynnie. Pod warunkiem, że odpowiednio o nią dbamy.
Wiele osób uważa, że mimo właściwości antybakteryjnych drewna lepiej nie używać tej samej deski do krojenia surowego mięsa i chleba. Jeśli jednak poświęcamy pielęgnacji deski odpowiednio wiele uwagi, możemy śmiało sięgać po czystą deskę w każdej sytuacji.
Wybierając deskę drewnianą powinniśmy wziąć pod uwagę twardość drewna, z którego jest wykonana – ma to istotny wpływ na jakość deski. Im twardsze drewno tym mniej nacięć, mniej wnikających bakterii, a przez to łatwiej utrzymać drewnianą deskę w czystości.
Pamiętajmy, że każda deskę drewnianą dobrze jest przed pierwszym użyciem umyć, a następnie zaimpregnować olejem roślinnym lub mineralnym. Czynność taką można powtórzyć co jakiś czas.
Od czasu do czasu możemy deskę drewnianą (podobnie jak wszystkie inne drewniane utensylia) przetrzeć papierem ściernym i zaolejować na nowo. Taki zabieg jest szczególnie wskazany, jeśli zdarzy nam się nieco zapuścić deskę przez jakiś czas.
Deski plastikowe – wady i zalety
Plastik w przeciwieństwie do drewna nie ma właściwości samodzielnej naprawy uszkodzeń. Deski plastikowe również są jednak podatne na uszkodzenia. Ich przewagą nad drewnianymi jest jednak fakt, że z powodzeniem i bezpiecznie możemy myć je w wysokiej temperaturze w zmywarce.
Atrakcyjność desek plastikowych sprowadza się często do różnorodności stylistycznej. Producenci desek plastikowych wykorzystują możliwość łatwego barwienia plastiku i dostępne są całe zestawy kolorowych desek.
Chcącym stosować oddzielne deski do różnych produktów daje to możliwość czytelnego przypisania desek do poszczególnych zastosowań.
Wśród produktów do krojenia znajdziemy również maty polipropylenowo–silikonowe. Ich zaletą jest to, że dobrze przylegają do podłoża, nie ślizgają się, nie tępią noży i można je myć w zmywarce. Przede wszystkim jednak zabierają najmniej miejsca podczas przechowywania. Wadą mat tego typu jest natomiast łatwość ich uszkodzenia podczas krojenia.