Zmywarka do naczyń to czysty zysk! Wybieramy najlepsze zmywarki do kuchni

2021-10-20 11:05

Mimo że już dawno zmywarka do naczyń przestała być uznawana za luksus, niektórzy wzbraniają się przed jej kupnem – uważają, że jest niepotrzebna. To jednak spory błąd. Dlaczego warto mieć zmywarkę? Przede wszystkim pozwala zaoszczędzić czas, zużycie wody, a w rezultacie jest przyjazna dla domowego budżetu. Poznaj zalety zmywarek i sprawdź, na co zwrócić uwagę, kupując taki sprzęt.

Spis treści:

Zgodzimy się chyba z tym, że zmywanie pod bieżącą wodą nam nie służy. Zamiast niszczyć dłonie, lepiej wybierzmy się na popołudniowy spacer, a zmywanie oddajmy w ręce profesjonalistów, tym bardziej że zmywarki stają się coraz samodzielniejsze. Zmywarki mogą mieć od trzech do kilkunastu programów i różne funkcje. Zmywanie może odbywać się w różnej temperaturze: minimalna to +40 °C, maksymalna +75°C. Program powinien być dobrany do rodzaju zmywanych naczyń i stopnia ich zabrudzenia. Zobacz, jakie są najpopularniejsze programy i funkcje zmywarek... i dlaczego warto mieć zmywarkę w domu!

Sprawdź też: Montaż zmywarki - jak podłączyć zmywarkę >>>

Jak działa zmywarka do naczyń?

W systemie mycia orbitalnego na ramionach zraszających kręcą się mniejsze elementy zwiększające dokładność mycia. Jeśli zmywarka uzna, że naczynia nie są dostatecznie czyste po pierwszym zmywaniu, uruchomi dodatkowe mycie - w tej samej wodzie, uprzednio przefiltrowanej. Paradoksalnie zmywarki zintegrowane z zabudową kuchenną rozwijają się szybciej. Wiele decyzji podejmują same, biorą przy tym pod uwagę względy ekonomiczne. Jeżeli na przykład zapełniona jest tylko jedna półka, automatycznie zastosują program "połowa wsadu". O swoich planach informują w elektronicznym języku na ciekłokrystalicznym wyświetlaczu. Właściciel musi pamiętać tylko o tym, żeby na czas podać odpowiednie detergenty.

Jedną z ich najważniejszych zalet zmywarek jest to, że pracują w wysokiej temperaturze - nawet w 70°C - przy której nasze dłonie kapitulują. A potrzebują do tego mniej niż połowę ilości wody zużywanej przy zmywaniu ręcznym. Wspaniale suszą - szkło wycierane ręcznie nigdy nie dorówna wyjętemu ze zmywarki. Ale to przecież standard.

Zmywarka: dlaczego warto ją mieć?

Najważniejszym argumentem przemawiającym za tym, by kupić zmywarkę, jest oszczędność czasu: niewielu z nas lubi po dobrym obiedzie stanąć przed zlewozmywakiem pełnym brudnych talerzy, sztućców i garnków. Drugi ważny argument to oszczędność wody: zainwestuj w zmywarkę, a zobaczysz, że rachunki będą znacznie niższe. Jest tak dlatego, że zmywarka do naczyń pracuje w obiegu zamkniętym (podczas jednego zmywania korzysta kilka razy z tej samej wody, oczyszczając ją filtrami). Współczesne zmywarki wyposażone są w różne systemy, które zapewniają komfort użytkowania i funkcjonalność. Same rozpoznają ilość oraz rodzaj naczyń i dopasowują odpowiedni program mycia.

Zmywarka - wybieramy zmywarkę
Autor: Zelmer Zmywarka dobrze zorganizowana

Wybieramy najlepszą zmywarkę. Parametry zmywarek

  • Wielkość zmywarki - 45 cm czy 60 cm?

W sklepach spotyka się zmywarki do naczyń w dwóch szerokościach: 45 i 60 cm. Do zmywarki o szerokości 45 cm powinno wejść sześć typowych obiadowych kompletów naczyń. Do modelu o szerokości 60 cm - dwanaście. A jak wybrać tę najwłaściwszą?

Wybierz model o szerokości 45 cm, jeśli:

  • masz niewielką rodzinę (najwyżej 3 osoby),
  • rzadko jadacie w domu (2-3 razy w tygodniu).

Wybierz model o szerokości 60 cm, jeśli:

  • twoja rodzina liczy 3 lub więcej osób,
  • często jadacie posiłki w domu,
  • przyjmujecie gości na obiedzie lub kolacji,
  • zależy wam na oszczędzaniu wody.

Wyposażenie zmywarki, czyli w co warto zainwestować?

Wybierz zmywarkę o niskim poziomie hałasu (poniżej 40 dB), szczególnie jeśli masz kuchnię otwartą na salon. I nie wykładaj glazurą ściany za zmywarką, bo urządzenie będzie hałasowało jeszcze bardziej. Klasa energetyczna. Im wyższa, tym więcej zaoszczędzisz na elektryczności. Klas energetycznych jest 7 – są oznaczone kolejnymi literami alfabetu, od “A” (najwyższa) do “G” (najniższa). Urządzenia z każdej kolejnej klasy są o około 12 proc. mniej wydajne od tych z klasy poprzedniej, a więc np. zmywarka klasy “C” będzie zużywała o około 24 proc. więcej energii, niż zmywarka klasy “A”. Zużycie wody. Za bardziej oszczędną zmywarkę zapłacisz więcej, ale w przyszłości ten wydatek zwróci się w niskich rachunkach za wodę. Przeciętnie zmywarka zużywa 13 do 17 l wody na jedno mycie.

Jaką wybrać zmywarkę?

Każda zmywarka składa się z podstawowych elementów o różnym przeznaczeniu i funkcjach.

  • Podstawowe z nich to: kosze, panel sterujący, filtry i grzałki do wody. Jednak producenci wychodzą naprzeciw naszym oczekiwaniom i wyposażają zmywarki w coraz to nowe elementy - dodatkowa szuflada na sztućce, stojaki na butelki, wieszaki na kubki i wiele innych atrakcji. Zasada działania wszystkich zmywarek jest taka sama, jednak różnią się one wyposażeniem.
  • Warto wybierać te modele, których kosze wykonane są ze stali nierdzewnej. Kosze lakierowane są o wiele mniej trwałe – nietrudno jest o uszkodzenie ich powłoki ochronnej, a to skutkuje korozją metalu.
  • Sprawdź, czy kosze wyposażone są w kółka, które znacznie ułatwiają ich wsuwanie i wysuwanie. Przydać ci się może także możliwość regulacji wysokości zawieszenia górnego kosza, ułatwiająca umieszczanie na dolnym poziomie zmywarki głębszych naczyń.
  • Przyjrzyj się też stojakom i podpórkom sztućców, filiżanek i kieliszków – nie w każdej zmywarce są one równie skuteczne. Niezwykle przydatne są stojaki składane, dzięki którym bez problemu zmieścisz w zmywarce kilka kompletów naczyń więcej czy umyjesz wysokie szklanki lub kufle. Podobnie jak pralki, zmywarki mogą mieć system zabezpieczający przed wypływem wody na zewnątrz urządzenia. Sprawia on, że w przypadku wystąpienia przecieku elektrozawór natychmiast odcina dopływ wody do zmywarki, a pompa odprowadza wodę do kanalizacji.
  • Warto też zdecydować się na zmywarkę wyposażoną w wentylator wymuszający ruch powietrza w jej wnętrzu, dzięki któremu suszenie naczyń jest dużo skuteczniejsze, a co za tym idzie – krótsze. Niektórzy producenci ukrywają też we wnętrzach zmywarek zeolit, czyli naturalny minerał zdolny do absorbowania dużych ilości wilgoci i emisji ciepła, dzięki któremu urządzenia zużywają mniej energii elektrycznej do suszenia naczyń.

Czym nas zaskakują nowoczesne zmywarki?

Coraz więcej zmywarek jest wyposażonych w specjalne czujniki, dzięki którym rozpoznają stopień zabrudzenia i dobierają odpowiedni program oraz regulują temperaturę. Niektóre kontrolują ciśnienie wody, dostosowują siłę strumienia do rodzaju naczyń.

Są też zmywarki, które za sprawą trzech niezależnych ramion obracających się w różnych kierunkach zraszają naczynia z potrójną siłą. Wszystko to usprawnia pracę, oszczędza wodę oraz prąd.

Elementy wyposażenia zmywarki

Kosze

  • W środku znajdują się dwa kosze – górny i dolny, zamocowane na rolkach, a więc łatwo się je wysuwa. W niektórych zmywarkach wysokość zamocowania górnego kosza jest regulowana. Jego położenie można dostosować do wielkości zmywanych naczyń i w ten sposób racjonalnie wykorzystać miejsce w zmywarce. Boczne skrzydła, przeznaczone do ustawiania szklanek, można w razie potrzeby złożyć. Wyposażenie dolnego kosza i znajdujący się w nim koszyczek na sztućce są zwykle ruchome. Gdy zmywa się duże naczynia, koszyczki można wyjąć, by uzyskać więcej miejsca. Na długie sztućce i łyżki wazowe, które trudno zmieścić w pionowym pojemniku, przewidziano osobne miejsce, zwane tacą. Do mycia srebrnych sztućców można dokupić specjalną kasetę na srebrne sztućce.
  • Pod każdym koszem zainstalowane są ruchome ramiona zraszające, które podczas zmywania rozpylają wodę pod odpowiednim ciśnieniem.

Panel sterujący

  • Panel sterujący znajduje się w górnej części drzwi. Niektóre zmywarki, przeznaczone do zabudowy, mają panel zintegrowany, umieszczony na krawędzi drzwi. Taka zmywarka z zewnątrz niczym nie różni się od szafki kuchennej. W zależności od modelu zmywarki program mycia ustawia się za pomocą pokrętła lub przycisków. Na panelu może znajdować się wskaźnik zużycia środków myjących oraz wskaźnik przebiegu programu.

Filtry

  • Podczas zmywania woda krąży w zmywarce w układzie zamkniętym. Konieczne jest zatem jej filtrowanie. Filtry, wykonane ze stali nierdzewnej lub z tworzywa sztucznego, znajdują się na dole urządzenia. Większość zmywarek wyposażona jest w filtry samoczyszczące. Zebrane w nich drobne odpadki są po zakończeniu zmywania wypompowywane wraz z wodą. Pierwsze sito, na którym zatrzymują się większe odpadki, trzeba oczyścić po każdym zmywaniu.

Grzałki

  • Woda w zmywarkach może być podgrzewana za pomocą grzałki lub podgrzewacza przepływowego. Grzałka znajduje się na dnie urządzenia, podgrzewacz jest niewidoczny dla użytkownika. Zmywarki z podgrzewaczem są zwykle droższe od tych z grzałką.
  • W nowoczesnych zmywarkach stosuje się wymienniki ciepła. Woda do kolejnych etapów zmywania pobiera ciepło od wody już podgrzanej w poprzednim etapie, zmniejsza się więc zużycie energii. Ważnym elementem zmywarki jest system odcinający dopływ wody, różnie nazywany przez producentów. W prostych układach zawór odcina dopływ wody, gdy w wężu doprowadzającym wodę do zmywarki powstanie nieszczelność. W bardziej rozbudowanych również wtedy, gdy woda wycieka ze zmywarki. Wtedy też włączana jest pompa opróżniająca urządzenie z wody.

Zmywarka z funkcją "update"

Ruchome kosze, półki, pojemniki pozwalają optymalnie ustawić naczynia; niektóre firmy zadbały nawet o miejsca na niemowlęce butelki oraz smoczki. Warto też wspomnieć o funkcji "update" pozwalającej na aktualizację programów za sprawą komputerowego połączenia serwisu z elektronicznym układem sterującym zmywarki.

Zmywarka - wybieramy zmywarkę
Autor: materiały prasowe Electrolux Wygodna zmywarka z podnoszonym koszem - nie musimy się więc schylać

Nowoczesna zmywarka: programy zmywania

Nowoczesne zmywarki są naszpikowane elektroniką, tak by usprawnić ich pracę, ułatwić obsługę, zmniejszyć zużycie wody i prądu. Można w nich myć niemal wszystko - od drewna po plastik. Tylko stara, ręcznie malowana porcelana jeszcze się im opiera.

  • Program normalny

Przeznaczony do mycia średnio zabrudzonych naczyń – zmywanie odbywa się zazwyczaj w temperaturze +65°C i trwa około 90 minut. Na początku cyklu naczynia są płukane – to tak zwane zmywanie wstępne, które może stanowić również osobny program. Potem mamy mycie detergentem (mycie zasadnicze), płukanie, nabłyszczanie i suszenie. Mycie wstępne polega na wstępnym opłukaniu naczyń, które będą później zmywane. Zmywarka pojemności dwunastu kompletów zużywa w tym cyklu około 4–5 litrów wody.

  • Program intensywny

Tego programu używa się do mycia garnków lub bardzo zabrudzonych naczyń z zaschniętymi resztkami potraw. Czas trwania programu jest najdłuższy – ponad 100 minut, a temperatura zmywania najwyższa, bo +70°C.

  • Program BIO

W tym programie do zmywania stosuje się nowoczesne detergenty z zawartością enzymów. Zmywanie odbywa się w temperaturze około +50°C, ponieważ wówczas enzymy działają najefektywniej. Wyniki mycia są porównywalne z myciem tradycyjnymi środkami w temperaturze +65°C. W niektórych modelach zmywarek faza BIO dotyczy wszystkich programów.

  • Program szybki (skrócony lub rapid)

Służy do mycia naczyń lekko zabrudzonych. Krótszy czas programu uzyskano, rezygnując z mycia wstępnego i stosując niższą temperaturę - ok. +40°C, +50°C. Czas trwania programu jest różny w zależności od modelu zmywarki.

  • Program delikatny zwany też „kryształem”

Przeznaczony jest do naczyń delikatnych i szkła.  W tym programie przede wszystkim ograniczona jest temperatura (do +40°C) oraz jej zmiany pomiędzy kolejnymi fazami zmywania.

  • Program ekonomiczny

Pod tą nazwą kryją się programy pozwalające na oszczędność energii lub wody. Niektórzy producenci nazywają ekonomicznymi również programy: BIO (ze względu na obniżoną temperaturę zmywania, a więc krótszy czas podgrzewania wody) i szybki. Są też zmywarki, w których opcję ekonomiczną można realizować we wszystkich programach, obniżając temperaturę płukania. Modele z rozbudowaną elektroniką automatycznie dostosowują zużycie wody i energii do stopnia zabrudzenia naczyń.

  • Funkcja pół wsadu

Ta funkcja pozwala na zmywanie tylko w jednym koszu, najczęściej górnym. Dotyczy zmywarek na dwanaście kompletów naczyń. Wybór programu jest dowolny, a zużycie wody i energii – mniejsze.

  • Timer

Pozwala zaprogramować czas rozpoczęcia pracy zmywarki nawet z 24-godzinnym wyprzedzeniem.

Proszek, nabłyszczacz i sól, a może tabletki 3 w 1?

Korzystając ze zmywarki do naczyń, musimy używać detergentów w trzech rodzajach: proszku do mycia, preparatu nadającego umytym naczyniom połysk (tzw. nabłyszczacza) i soli zmiękczającej wodę. Jeżeli zapomnisz o którymkolwiek z nich, zmywarka przed rozpoczęciem pracy przypomni ci o tym – zaświeci się czerwona lampka kontrolna. Na rynku dostępne są także tabletki 3 w 1, 4 w 1 a nawet 5 w 1. Są one wygodne w użyciu, ale nie tak skuteczne jak tradycyjne detergenty i droższe.

Uwaga! Nie pomyl detergentu (proszku do mycia) z solą. Omyłkowe nasypanie proszku do pojemnika na sól uszkadza urządzenie zmiękczające wodę w zmywarce; koszt naprawy sprzętu po takiej pomyłce będzie dość duży!

Zmywarka - wybieramy zmywarkę
Autor: materiały prasowe MIELE

Jak używać zmywarki?

Przed włożeniem naczyń do zmywarki pozbądź się z nich resztek jedzenia (najlepiej szczoteczką). Jeśli wiesz, że minie trochę czasu, zanim znów włączysz zmywarkę, i jedzenie przyschnie, przepłucz szybko naczynia lub włóż je do zlewu (namoczą się np. podczas mycia warzyw).

Ułóż odpowiednio naczynia w zmywarce. Nie powinny na sobie leżeć. Denka niech mają skierowane do góry i pod skosem (by spływała z nich woda).

Sprawdź też: Wybieramy zmywarki do zabudowy >>>

Naczynia w zmywarce muszą umożliwiać swobodny przepływ wody, wydostanie się detergentu z dozownika zmywarki. Nie mogą opierać się o ścianki zmywarki i blokować ramion natryskowych. Małe i lekkie naczynia ulokuj na górnym poziomie zmywarki, większe na dolnym, długie na środku. Sztućce umieść w oddzielnych przegrodach zmywarki. Upewnij się, że załadunek jest stabilny.

Wybierz odpowiedni program zmywania. Nie przyzwyczajaj się do jednego. Talerzom po śniadaniu wystarczy szybki program codzienny, a różniącym się stopniem zabrudzenia - „auto”. Innej temperatury wymaga też wyparzanie niemowlęcych butelek.

Po skończonym cyklu otwórz zmywarkę, by para uleciała, a naczynia wyschły.

Czego nie wolno myć w zmywarce?

Zmywarka do naczyń to świetny wynalazek, ale niestety nie wszystko jest w stanie wyczyścić. Istnieje grupa naczyń, których nie powinno się myć w zmywarce (ponieważ może ona uszkodzić ich delikatną strukturę).

W zmywarce nie myj m.in.: naczyń i akcesoriów drewnianych, klejonych, z dodatkiem masy perłowej, kostnej lub posrebrzanych. Nie myjemy też w zmywarce delikatnej porcelany i plastiku nieodpornego na wysoką temperaturę. Do zmywarki nie można też wkładać stali podatnej na rdzewienie, miedzi, cyny, aluminium, malowanego i cienkiego szkła, kryształów ołowiowych. W zmywarce nie myjemy przedmiotów zabrudzonych stearyną, lakierem, chemikaliami, popiołem.

Zmywarka - wybieramy zmywarkę
Autor: mat. pras. Whirlpool Zmywarka o szer. 45 cm idealnie wpasowana w zabudowę

Zmywarka z funkcją suszenia

Osoby, które planują zakup zmywarki, często zastanawiają się, czy - i jaka zmywarka suszy naczynia. Obecnie praktycznie każda dobrej jakości zmywarek posiada funkcję suszenia - jest to najczęściej ostatnia faza programu czyszczącego. Dlatego nigdy nie otwieraj drzwi urządzenia, zanim nie zasygnalizuje ono, że program się skończył (nawet jeśli nie słychać, że pracuje).

Nie spodziewaj się jednak, że naczynia będą całkiem suche, dlatego jeszcze przez chwilę po zakończeniu mycia pozostaw urządzenie z uchylonymi drzwiczkami i dopiero potem wyjmij talerze. Dzięki temu woda odparuje. W standardzie jest tzw. suszenie statyczne (zmywarka po umyciu naczyń tylko się nagrzewa). Za dopłatą dostępne jest znacznie szybsze suszenie dynamiczne (aktywne) – zmywarka z takim systemem ma wentylator, który rozprowadza rozgrzane powietrze po całej komorze, skuteczniej susząc naczynia.

Jak dbać o zmywarkę?

Aby zmywarka do naczyń pracowała bez zarzutu, trzeba o nią trochę zadbać. Przede wszystkim, co 3-4 mycia obejrzyj filtr na dnie zmywarki, a jeśli jest zanieczyszczony, opłucz go pod bieżącą wodą. Co 6-12 miesięcy dobrze jest zastosować odkamieniacz. Jeśli tego nie zrobisz, zmywarka nie będzie myła tak dokładnie jak na początku (powierzchnia umytych naczyń będzie tłusta lub matowa).

Oszczędność to nie wszystko. Warto wiedzieć, co potrafi określony model zmywarki, jakie ma wyposażenie i czy jej obsługa nie jest skomplikowana.

Czyszczenie zmywarki do naczyń

Prawidłowa pielęgnacja zmywarki do naczyń jest bardzo ważna, a mało osób to robi. Tymczasem osady z rur, wapnia czy brud mogą prowadzić do awarii zmywarki. Raz w miesiącu wyjmij i przepłucz pod bieżącą wodą filtr i ramiona natryskowe zmywarki. Pamiętaj o wcześniejszym odłączeniu dopływu wody i zasilania (prądu). Jeśli model zmywarki ma dodatkowy filtr w wężu doprowadzającym wodę, także go oczyść. 

Przeczytaj więcej: Jak czyścić zmywarkę? >>>

Przestrzegaj instrukcji pielęgnacji i używania zmywarki. Boczne uszczelki zmywarki trzeba wyczyścić ręcznie, np. płynem do mycia naczyń lub octem i je wytrzeć do sucha. Ważne jest też, by używać zmywarki regularnie, aby nie dopuścić do powstania np. pleśni, grzybów. Na rynku dostępne są specjalne płyny i proszki do czyszczenia zmywarki, które stosujemy przy pustej zmywarce. Można też do tego użyć np. sody oczyszczonej, którą umieszczamy tam, gdzie tabletkę, i octu, który wlewamy na dno zmywarki.

Można też używać odświeżaczy zapachowych do zmywarek. Specjaliści twierdzą także, że zawsze powinniśmy korzystać z soli do zmywarek. Sól do zmywarki jest potrzebna, nawet jeśli stosujemy tabletki do zmywania 3 w 1, ponieważ mamy najczęściej twardą wodę, a odkładający się kamień może uszkodzić zmywarkę. Tak więc sól do zmywarki jest konieczna!

GALERIE ZDJĘĆ: nowoczesne AGD do Twojej kuchni!

Elegancka kuchnia w bieli, architekci WZ Studio