Zabudowa kuchenna: sposoby na funkcjonalne aranżacje

2014-07-10 17:06

Zabudowa kuchenna: jak rozplanować układ kuchni, by był jak najbardziej funkcjonalny i komfortowy? Kuchnia to szczególne pomieszczenie w każdym domu, ponieważ, jak mało które, potrzebuje nienagannej organizacji. Przybliżamy kilka zasad ergonomii obowiązujących podczas urządzania kuchni i możliwości praktycznego rozplanowania zabudowy kuchennej. Zabudowa kuchni: porady i inspiracje!

Spis treści

  1. Zabudowa kuchenna: rozplanowanie
  2. Zabudowa kuchenna: odległości umożliwiające wygodną pracę
  3. Aranżacje kuchni i porady - ZOBACZ GALERIE ZDJĘĆ

Idealna kuchnia powinna być komfortowa w użytkowaniu, a więc przede wszystkim – praktycznie rozplanowana. Jak to osiągnąć? Jak powinna być rozplanowana zabudowa kuchenna, by być zadowolonym z aranżacji i docenić wygodę dobrze urządzonego wnętrza?

Czytaj też: Mała kuchnia z pojemną zabudową. Pomysły na przechowywanie w małej kuchni

Zabudowa kuchenna: rozplanowanie

Jest kilka możliwości rozplanowania zabudowy kuchennej. Jeśli urządzasz kuchnię o bardzo dużej powierzchni, możesz zdecydować się na zabudowę w kształcie litery U lub litery G – kuchnia stanie się przytulna, a wszystkie potrzebne rzeczy będziesz mieć pod ręką. Alternatywą dla posiadaczy kuchni o sporym metrażu lub połączeniu jakim jest kuchnia i jadalnia jest układ kuchni z wyspą. Zabudowa kuchenna wykonana na planie litery L jest rozwiązaniem idealnym dla każdego rodzaju kuchni – dużych, małych, wąskich i szerokich. Do długiej i wąskiej kuchni wybierz układ jednoliniowy – wysoka zabudowa kuchni sprawi, że nie zabraknie ci miejsca, aby przechować akcesoria kuchenne, może jednak optycznie zacieśnić wnętrze – by tego uniknąć, zrezygnuj w wiszących szafek na rzecz półek. W kuchni szerokiej świetnie sprawdzi się zabudowa kuchenna dwuszeregowa - czyli na przeciwległych ścianach kuchni.

Zobacz też: Jak rozplanować zabudowę w kuchni. Zobacz zasadę trójkąta

Zabudowa kuchenna: odległości umożliwiające wygodną pracę

Dzięki kilku podstawowym zasadom ergonomii, będziesz w stanie zaplanować w pełni funkcjonalny układ kuchni, nawet jeśli ma ona niewielki metraż. Podczas urządzania kuchni, architekci wnętrz podpowiadają, że najważniejszym jest, aby prawidłowo rozmieścić zlewozmywak, lodówkę i kuchenkę. Właśnie w tej kolejności – bez względu na to, czy ustawisz je od strony lewej do prawej, czy odwrotnie. Modelowy układ nie zawsze da się wprowadzić w życie, ale warto spróbować to zrobić, by ułatwić sobie codzienną pracę w kuchni. Trzy wyżej wymienione sprzęty wyznaczają wierzchołki umownego trójkąta roboczego, który zastosujesz w każdym rozplanowaniu zabudowy – w litery L, C, G, dwu- i jednoszeregowym. W ostatnim przypadku, zamiast trójkąta, rozmieszczenie urządzeń tworzy linię. Sprzęty nie mogą być ulokowane ani zbyt blisko siebie, ani zbyt daleko. Dwa boki trójkąta – odległość między zlewem a kuchenką oraz między kuchenką a lodówką w linii prostej nie powinny przekraczać 120-270 centymetrów. Z kolei lodówka i zlew powinny znajdować się w odległości mniej więcej 120-210 centymetrów.

Nie przegap: Blaty kuchenne: rodzaje i charakterystyka blatów kuchennych [WIDEO]

Aranżacje kuchni i porady - ZOBACZ GALERIE ZDJĘĆ

Jaki rodzaj zabudowy kuchennej czy blatu? Poznaj inne sposoby na urządzenie kuchni w galeriach zdjęć zamieszczonych poniżej!

Jak zaplanować niedużą kuchnię | Webinar z cyklu Wygodne mieszkanie
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE