Jaka lodówka - wolno stojąca czy do zabudowy, duża czy mała?
Zanim kupimy lodówkę zastanówmy się jaka ma ona być: wolno stojąca czy do wbudowania, duża czy mała? Decyzja zależy od naszych możliwości finansowych, rodzaju kuchennej zabudowy, stylu kuchni oraz jej wielkości. Właściciele nowych kuchni najczęściej decydują się na lodówkę w zabudowie, ale jej wielkość zależy już od ilości domowników. Zobacz, co jest ważne przy wyborze lodówki...
![Jaka lodówka - wolno stojąca czy do zabudowy, duża czy mała?](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-FshG-66Vh-xUtA_jaka-lodowka-wolno-stojaca-czy-do-zabudowy-duza-czy-mala-664x442.jpg)
Lodówka wbudowana czy wolno stojąca?
Na lodówkę do zabudowy najczęściej decydują się właściciele nowych mieszkań albo ci, którzy zmieniają całkowicie wystrój kuchni. Obecnie większość projektantów proponuje klientom jednolitą zabudowę wnętrza z wbudowanymi wszystkimi urządzeniami. Jeśli wymieniamy starą lodówkę na nową, to będzie nas raczej interesowała lodówka wolno stojąca.
Wielkość lodówki - duża czy mała?
Przy wyborze wielkości trzeba wziąć pod uwagę liczbę osób stołujących się w domu i ich przyzwyczajenia. Jeżeli w ciągu tygodnia wszyscy domownicy jedzą poza domem, a wspólne posiłki spożywają tylko w weekendy, duża lodówka nie jest im potrzebna. Nie jest ona także niezbędna osobie mieszkającej samotnie.
Chłodziarka czy chłodziarko-zamrażarka?
Chłodziarki i chłodziarko-zamrażarki potocznie nazywane są lodówkami. Chłodziarki (lodówki) są urządzeniami jednodrzwiowymi. Często mają mały zamrażalnik.
Chłodziarko-zamrażarki (lodówko-zamrażarki) mają dwoje drzwi i są dużo większe od chłodziarek. Jedna komora pełni funkcję chłodziarki (temperatura w niej wynosi od +3°C do +7°C), druga – zamrażalnika (temperatura od –18°C do –20°C). Pojemność zamrażarki może wynosić od 40 do 150 litrów.
Można wybrać lodówkę z mniejszą zamrażarką i większą chłodziarką lub odwrotnie. Zamrażarki mniejszej pojemności zazwyczaj stanowią górną komorę, a większe – dolną.
Na naszym rynku dostępne są również trzydrzwiowe lodówko-zamrażarki z komorą zerową (tzw. komorą świeżości), w której panuje temperatura od +0,5°C do +3°C, a wilgotność wynosi 50–90%. Są to optymalne warunki przechowywania żywności, którą można tam trzymać znacznie dłużej niż w tradycyjnej lodówce.
O ostatecznym wyborze określonego urządzenia decyduje również jego funkcjonalność i wyposażenie.