Co to jest żeliwo?

Żeliwo to stop żelaza z węglem – bardzo wytrzymały i odporny na korozję materiał. Żeliwo głównie wykorzystuje się w produkcji grzejników, ale wykonuje się z niego również sprzęty gospodarstwa domowego, m.in. patelnie i brytfanny.

Czym się wyróżnia patelnia żeliwna?

Patelnie żeliwne są bardzo trwałe i solidne. Naczynia wykonane z żeliwa służą w kuchni wiele lat – nie rdzewieją ani nie niszczą się pod wpływem działania wysokiej temperatury. Nawet gdy na zewnętrznej warstwie pojawi się rdza, nie wnika ona w głąb materiału. Patelnie żeliwne i brytfanny są zatem dobrą inwestycją.

Dlaczego warto kupić patelnię żeliwną? Bo bardzo dobrze przewodzi ciepło – tego typu naczynia szybko nagrzewają się do bardzo wysokiej temperatury. Co ważne, nagrzewanie odbywa się równomiernie, a patelnie długo utrzymują ciepło. Potrawy przygotowywane na patelniach żeliwnych są soczyste i smaczne.

Jakie patelnie żeliwne znajdziemy na rynku?

W sklepach kupimy dwa rodzaje patelni żeliwnych:

Zwykłe – solidne, ciężkie. Nie rysują się, nie deformują, szybko nabierają ciepła. Nie można ich myć w zmywarce.

Emaliowane patelnie żeliwne – droższe, ale łatwiejsze w użytkowaniu. Można je myć w zmywarce. Nagrzewają się wolniej od tradycyjnych patelni żeliwnych.

..  Tadżin – poznaj marokańskie naczynie do gotowania >>>

Jakie są zalety patelni żeliwnych?

  • są solidnie wykonane;
  • dobrze przewodzą ciepło;
  • równomiernie się nagrzewają;
  • nie niszczą się wraz z użytkowaniem;
  • nie podlegają korozji.

Jakie są wady patelni żeliwnej?

  • Jest bardzo ciężka. Dlatego kupując patelnię żeliwną, warto zwrócić uwagę na to, czy ma wygodną, drewnianą rączkę. Duże patelnie (o średnicy większej niż 30 cm) powinny mieć nawet dwie rączki.
  • Po użyciu trzeba ją wycierać do sucha – inaczej na powierzchni pojawi się rdza.

Co najlepiej smażyć na patelni żeliwnej?

Na patelni żeliwnej można usmażyć wszystko. Naczynie dobrze sprawdza się do smażenia mięs w głębokim tłuszczu (kotletów, potrawek), racuchów, przygotowywania warzyw. Potrawy przyrządzane na patelni żeliwnej są soczyste i smaczne.

Pierwsze użycie patelni żeliwnej

Patelnie żeliwne, które nie są emaliowane, wymagają tzw. sezonowania. Przed pierwszym użyciem należy dokładnie wyczyścić patelnię – można użyć płynu do naczyń, który pozwala usuwać m.in. woski nałożone na patelnię. Po dokładnym oczyszczeniu i wysuszeniu patelni za pomocą ręcznika papierowego nakładamy na nią olej roślinny i smalec – ważne, by robić to z obydwu stron (czyli także z wierzchniej).

Następnie przez mniej więcej godzinę „wypalamy” patelnię w piekarniku w wysokiej temperaturze (200-250 stopni). Patelnię kładziemy do góry nogami. Warto też podłożyć pod spód folię aluminiową – zbierze tłuszcz, który będzie skapywał z patelni żeliwnej.

Jak dbać o patelnię żeliwną?

Patelnię żeliwną trzeba konserwować, żeby długo nam posłużyła. Po każdym użyciu należy dokładnie ją umyć oraz wytrzeć do sucha. Mycie tradycyjnej patelni żeliwnej nie należy do najprostszych czynności – porowata powierzchnia dobrze wchłania tłuszcze. Taką patelnię trudno doczyścić, ale warto robić to bardzo dokładnie – inaczej szybko pojawi się rdza, która zacznie zżerać zewnętrzną powierzchnię naczynia.

..  Wybieramy patelnię grillową >>>