Co to jest tadżin? Pochodzenie, charakterystyka, właściwości

Tadżin (naprzemiennie pojawia się pisownia: tajine / tagine / tażin) to gliniane naczynie, które wywodzi się z krajów arabskich. Największą popularnością cieszy się w Maroku. Podobno pierwsi wyprodukowali je Berberowie, którzy chcieli zminimalizować ilość wody dodawanej do gotowania. Udało im się to dzięki ciekawej konstrukcji naczynia. Tadżin składa się z glinianej podstawy, przypominającej nieco głęboki talerz, oraz wysokiej, stożkowej pokrywy. To właśnie dzięki niej para ma sporą przestrzeń, która pozwala wydobyć z warzyw i mięs soki. Tak duszone potrawy dosłownie rozpływają się w ustach, nie tracąc wiele ze swoich wartości odżywczych. To trochę „slow food”, tyle że znany od pokoleń.

Jednak tadżin to nazwa nie tylko naczynia, lecz także dania. Nie ma znaczenia, co ugotujesz w marokańskim pomocniku – zawsze będzie się nazywało tadżin. No właśnie, a co właściwie można przyrządzić?

..  Poznaj styl marokański we wnętrzach >>>

Tadżin, czyli nieograniczone możliwości

W tadżinie można przygotować dosłownie każde składniki, które złożą się na aromatyczne, smakowite, jednogarnkowe danie. Ugotujesz gulasz, pełne danie z mięsem i warzywami (a także ryżem), przyrządzisz dania wegańskie i wegetariańskie. Możesz dowolnie komponować składniki: warzywa korzeniowe, paprykę, cukinię, bakłażan, a także strączki i wszelkie warzywa z rodziny kapustnych. Ważnym składnikiem powinny być aromatyczne przyprawy: mieszanka curry, kurkuma, kumin, ziarna kolendry. Oto przykładowy przepis na danie tadżin:

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego lub wołowego
  • 1 papryka czerwona i 1 żółta
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 3 łyżki oliwy
  • przyprawy: sól i curry (można dodać ostrą papryczkę)
  • opcjonalnie: pół szklanki ryżu lub kilka ziemniaków

Przygotowanie:

Pokrojone mięso oraz umyte i pokrojone w duże kawałki warzywa natrzyj oliwą z przyprawami. Mięso możesz zamarynować wcześniej. Jeżeli dodajesz ryż, wrzuć go do całości mięsa i warzyw, dodaj pół szklanki wody. Jeżeli nie dodajesz ryżu, wystarczy 1/4 szklanki wody dodanej do naczynia.

Składniki wyłóż na tadżin, przykryj pokrywą i włóż do piekarnika (200 stopni) na ok. 1,5 godziny. Możesz również postawić je na gazie, na najmniejszym palniku. Danie gotowe! Nie musisz przekładać na talerz, możesz serwować i jeść prosto z naczynia.

Po czym poznać prawdziwe naczynie tadżin?

Oryginalne naczynie tadżin jest wykonane z gliny, a nie na przykład ceramiki. Poza tym, niestety, tadżin to dosyć duży wydatek. Większe (30 cm), ręcznie wykonane naczynie może kosztować kilkaset złotych, choć na aukcjach uda się znaleźć takie w cenach poniżej 200 zł. Warto uważnie czytać opisy – czasem trudno odróżnić gliniany garnek od ceramicznego. Warto również sprawdzić, czy tadżin jest emaliowany, czy nie – to już wyłącznie kwestia osobistych preferencji. Emalia na pewno ułatwia użytkowanie, bo jedzenie mniej przywiera do naczynia.

Czego nie lubi naczynie tadżin?

Przede wszystkim gwałtownych zmian temperatur. Nie wkładaj garnka do rozgrzanego piekarnika, ale do chłodnego, w którym temperatura będzie rosła stopniowo. Nie myj go również w zmywarce, ale ręcznie, używając letniej wody i gąbki. Pamiętaj również, aby przed pierwszym użyciem zahartować tadżin – namocz garnek na całą noc, a później zapiecz go w piekarniku (150 stopni) bez zawartości. Tak przygotowany garnek stanie się odporny na wysokie temperatury.

..  Co to jest wolnowar i jakie ma zalety? >>>

Tadżin a stylistyka kuchni – pomysł na praktyczną ozdobę

Nie chowaj tadżina do szafki – to naczynie jest najczęściej pięknie zdobione i stanie się ozdobą kuchni, na przykład stołu kuchennego lub blatu. Tadżin będzie świetnie wyglądał w towarzystwie wzorzystych kafelków. Możesz również dobrać do niego grafiki, obrus na stole albo nawet powiesić w kuchni kilim, którego wzory będą nawiązywały do ornamentów na naczyniu. Pamiętaj, że tadżin jest dosyć ciężki (może ważyć nawet 5 kg), więc nie kładź go w miejscach, z których mógłby łatwo spaść.