Podłoga w kuchni – dlaczego płytki są tak popularne?

Kuchnia to pomieszczenie, w którym podłoga musi wiele wytrzymać – woda i wysokie temperatury to tylko przykłady. Pod uwagę bierzemy również czynniki mechaniczne oraz częste sprzątanie przy użyciu silnych detergentów. Mocne, twarde płytki wydają się niezniszczalne, ale panele podłogowe do kuchni stały się dla nich poważną konkurencją. Jak wybrać te odpowiednie?

..  Płytki drewnopodobne – alternatywa dla drewna >>>

Panele podłogowe do kuchni – co koniecznie musisz wiedzieć?

Po pierwsze, wybierając panele podłogowe do kuchni, szukaj tylko wśród tych przeznaczonych do tego pomieszczenia. Jeżeli masz wątpliwości, poproś pracownika sklepu o pomoc. Tego typu wyrób charakteryzuje się wysoką jakością, a dodatkowo jego klasa używalności to 23 (2 – pomieszczenia mieszkalne, 3 – pomieszczenia o dużym natężeniu ruchu).

Po drugie, zwróć uwagę na to, z czego wykonane są panele. Drewno powinno być bardzo twarde. Polecane gatunki to m.in. orzech, dąb, tali, merbau badi i padouka.

Po trzecie, odpowiednia klasa ścieralności paneli podłogowych do kuchni to minimum AC3 (oznaczenie dla solidnych paneli domowych). Najlepiej sprawdzi się jednak wyższa klasa – AC4. Wyróżniają się nią panele do miejsc użyteczności publicznej, czyli materiał wykończeniowy dobrze radzący sobie przy intensywnej eksploatacji i sporym ruchu.

Po czwarte, liczy się odporność na wilgoć. Najlepsze będą panele podłogowe wodoszczelne do kuchni.

Po piąte, panele do kuchni na podłogę powinny być antypoślizgowe (unikajmy więc idealnie gładkich powierzchni).

Tych pięć spełnionych warunków pozwoli nam mieć pewność, że panele będą nam służyły przez wiele lat. Dodatkowo można je zabezpieczyć warstwą specjalnego preparatu, który chroni przed wnikaniem wilgoci.

..  Jak dobrze urządzić kuchnię? Ważne wskazówki >>>

Jaka podłoga do kuchni – drewno czy płytki?

Drewniana podłoga w kuchni to modne i estetyczne rozwiązanie, ale jeżeli mamy wątpliwość, czy drewno sprawdzi się w pobliżu piekarnika i zlewu, można połączyć wykończenie z płytek z panelami. W ten sposób przy okazji nieco zdynamizujemy wystrój, a jeśli chcemy, to też wprowadzimy ciekawy wzór. Taka dwuczęściowa podłoga najlepiej prezentuje się jednak w większych kuchniach.

Jeśli mimo wszystko nadal mamy wątpliwości, czy klasyczne drewno stanowi właściwy wybór, i zastanawiamy się nad tym, jakie panele do kuchni będą idealne, istnieją inne, ciekawe rozwiązania:

Panele winylowe do kuchni – tworzone z kilku warstw winylu, znakomicie imitują drewno. Winyle są cienkie, ale wytrzymałe, a do tego całkowicie wodoodporne. Dodatkowym atutem jest również ich dźwiękochłonność. Nadają się świetnie zarówno do kuchni, jak i łazienek. Panele winylowe są wyposażone w warstwę antyścieralną i plamoodporną, dlatego nie wolno ich czyścić wybielaczami i środkami chemicznymi, lecz jedynie środkami, które rekomenduje producent.

Panele podłogowe do kuchni imitujące płytki – a więc panele laminowane. Przypominają płytki, mają wysoką klasę ścieralności i używalności, łatwo utrzymać je w czystości, a dodatkowym plusem jest łatwość montażu oraz demontażu.

..  Ściana nad blatem w kuchni: 30 pomysłów! >>>

Panele podłogowe do kuchni – wzory

Wzorów mamy do wyboru, do koloru! To wielka zaleta paneli podłogowych do kuchni, bo możemy wybrać dowolny kolor drewna, począwszy od jasnej sosny, popielatej brzozy, a skończywszy na ciemnym, kasztanowym odcieniu. Jeżeli nasz wykonawca będzie dobrym fachowcem, może ułożyć panele we wzór jodełki, tworząc imitację parkietu.

Panele do kuchni na podłogę – ile to kosztuje?

Podłoga do kuchni zawsze jest sporym wydatkiem. Ceny oscylują wokół 30-50 zł za metr kwadratowy paneli. Panele podłogowe winylowe to koszt nawet 90 zł za metr kwadratowy. Dla porównania za płytki podłogowe zapłacimy ok. 30 zł za metr kwadratowy (najniższa półka cenowa). Czy warto wobec tego inwestować? Tak, bo wiele zyskamy. Panele podłogowe do kuchni łatwo utrzymać w czystości, są pięknym i ważnym elementem wystroju wnętrza, a co ważne, dają wrażenie przytulności.