Drewniana podłoga w kuchni: z jakiego drewna zrobić podłogę w kuchni?

2008-09-29 2:00

Drewniana podłoga w kuchni? Będziemy ją szorować do białości jak nasze babki? Nie ma mowy – nowoczesne parkiety, panele i mozaiki są tak dobrze zabezpieczone, że nie wymagają żmudnej pielęgnacji. Można je z powodzeniem stosować na podłodze w kuchni.

Opowieści, że drewno wraca na kuchenne podłogi, nie są prawdziwe. Drewno w kuchni było od zawsze i nigdy nie przestało być modne. Tyle że na krótki czas wpuściło na swoje miejsce płytki ceramiczne i elastyczne wykładziny. Najlepszy dowód, że obydwaj zastępcy często imitowali wzornictwemdrewniane deski, klepkę czy mozaikę.

Wymagająca drewniana podłoga w kuchni

Szczególnie w kuchni podłoga narażona jest na zaplamienie, uszkodzenia mechaniczne, zalanie. Dlatego kuchenna podłoga musi być wyjątkowo odporna na ścieranie, wgniecenia i łatwa do wyczyszczenia. Można więc postawić sobie pytanie, czy drewno na kuchennej podłodze dobrze się sprawdza, zwłaszcza że nie wszyscy producenci drewnianych podłóg zalecają je do kuchni.

Są jednak domy, w których deski na kuchennej podłodze przetrwały dziesiątki lat. Nie ma wątpliwości, że drewno jest trwałe. Nie przepada jednak za wszelkimi płynami, wilgocią i urazami mechanicznymi, bo może się wypaczyć, przebarwić czy wgnieść. Aby tak się nie stało, podłoga z drewna musi być odpowiednio zabezpieczona.

Drewniana podłoga w kuchni z litego drewna

Lite drewno na podłogę w kuchni to najczęściej deski, klepki tradycyjne i tzw. parkiet przemysłowy (niewielkie, układane na sztorc deszczółki), mozaika oraz bruk drewniany. Najtwardsze są podłogi z drewna drzew liściastych i gatunków egzotycznych.

Największą twardość w skali Brinella (w Megapascalach - MPa) mają np.: jatoba - 71, merbau - 48, doussie - 41, a z gatunków rodzimych: jesion - 39, dąb czerwony i buk - 37. Drewnianą podłogę w kuchni trzeba pokryć twardym lakierem, gorącym woskiem lub olejem (robią to fachowcy). Niestety, dwie ostatnie metody nie ochronią podłogi przed zaplamieniem. Lite drewno można wielokrotnie cyklinować.

Drewniana podłoga w kuchni z desek warstwowych

Deski warstwowe zbudowane są najczęściej z trzech warstw. Zwykle dwie warstwy - spodnia i środkowa wykonane są z drewna iglastego, zaś trzecia warstwa licowa (grubości ok. 4 mm) - zrobiona jest z drewna szlachetnego. Dzięki takiej konstrukcji podłoga nie ma prawa się odkształcić. Produkt jest polakierowany przez producenta sześcio- albo siedmiokrotnie, ale może być zaolejowany.

Niektóre firmy radzą, by podłogę z desek warstwowych przeznaczoną do kuchni jeszcze dwukrotnie pokryć lakierem. Deski warstwowe układa się na wpust i pióro, przyklejając, lub metodą bezklejową (dają się demontować i kłaść gdzie indziej). Można je cyklinować, choć nie tyle razy co lite drewno.

Podłoga w kuchni z paneli laminowanych

Panele laminowane to produkty drewnopochodne. Bazą panela jest płyta HDF, wiórowa lub OSB. Natomiast wierzch panela pokrywa film melaminowy (imitujący drewno) połączony z warstwą odporną na ścieranie.

W panelach na bazie płyty OSB pod obiema wymienionymi warstwami jest jeszcze tzw. film fenolowy, a warstwę dolną stanowi film przeciwprężny, niwelujący naprężenia i chroniący przed wilgocią. Kupując panele laminowane, należy zwrócić uwagę na klasę ścieralności. Na podłogę w kuchni nadają się panele oznakowane AC3 lub AC4.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE

NOWY NUMER

Wakacyjny, kolorowy, radosny. Taki jest lipcowy numer „M jak Mieszkanie” . Prezentujemy w nim inspirujące zestawy mebli oraz dodatków na balkon i taras - w różnych stylach, na każdy metraż.

Kup dostęp od 1 zł
M jak Mieszkanie - Lipiec 2021