Kuchenka elektryczna: na co zwrócić uwagę, kupując kuchenkę gazową z piekarnikiem?

 Kuchenka gazowo-elektryczna

Kuchenka gazowa z piekarnikiem elektrycznym to jedno z najpowszechniejszych rozwiązań w polskich domach

Fot. agencjafree/living4media

Zanim kupimy kuchenkę. pierwszą rzeczą, o której należy zdecydować, jest rodzaj zasilania. Kuchenka elektryczna czy kuchenka gazowa z piekarnikiem? Rynek ma do zaoferowania bardzo dużo modeli kuchenek, więc łatwo się w tym gąszczu produktów pogubić. Z nami szybciej podejmiesz trafną decyzję. Zobacz, jak wybrać dobrą kuchenkę elektryczną i czerpać radość z gotowania!

Kuchenka elektryczna czy kuchenka gazowa?

Najpopularniejsze są kuchnie gazowe. Mają tradycyjną płytę kuchenną z palnikami gazowymi i gazowy piekarnik. Coraz większe powodzenie mają kuchnie gazowo-elektryczne: połączenie tradycyjnej gazowej płyty kuchennej i piekarnika na prąd.

Kuchnię gazową może zainstalować tylko osoba z uprawnieniami. Część punktów sprzedaży zatrudnia lub może na naszą prośbę polecić odpowiedniego fachowca. Trzeba również pamiętać, że pomieszczenie, w którym zainstalowana będzie kuchnia gazowa, musi spełniać warunki określone w przepisach dotyczących pomieszczeń, w których używa się gazu. Zamiast rurek i kolanek – sztywnych podłączeń do gazu – niektórzy producenci stosują w swoich kuchniach wolno stojących elastyczne, jednorodne „węże”, dzięki którym montaż jest łatwiejszy, a czyszczenie wygodniejsze – kuchnię można bez odłączania od sieci gazowej wysunąć, wyczyścić podłogę czy boczne ścianki.

A może zamiast zwykłej płyty gazowej – efektowna płyta gazowa bez płomieni, w której spalanie odbywa się pod szkłem?

Kuchenka gazowa bardziej wymagająca

  • Nie powinno się jej instalować w pobliżu okna (minimalna odległość wynosi 50 cm), bo przeciąg może zdmuchnąć płomień. To grozi niekontrolowanym wypływem gazu, a w konsekwencji nawet jego wybuchem.
  • Pomieszczenie, w którym ma być zainstalowana kuchenka gazowa (podobnie jak każde inne urządzenie gazowe), musi mieć co najmniej jeden kanał wentylacji grawitacyjnej.
  • Jeśli chcemy nad kuchenką zainstalować okap i podłączyć go do kanału wentylacyjnego, potrzebny jest drugi dodatkowy kanał.
  • Nad kuchenką nie należy montować okapów o wydajności przekraczającej 12 wymian na godzinę (oznacza to, że objętość powietrza w kuchni wymieniana jest całkowicie 12 razy w ciągu godziny). W pobliżu palnika wytwarza się wtedy podciśnienie, przez co pogarszają się warunki spalania gazu.

Bezpieczne użytkowanie kuchenki

Kuchenki gazowe nie odbiegają standardami bezpieczeństwa od elektrycznych, tym bardziej że powszechne jest przekonanie (skądinąd słuszne), iż z gazem trzeba postępować ostrożnie. Dlatego producenci kuchenek gazowych stosują w swoich produktach zabezpieczenia przed niekontrolowanym wypływem gazu.
Powszechne są także różne "patenty" uniemożliwiające lub przynajmniej utrudniające najmłodszym domownikom zrobienie sobie krzywdy. Maluchowi trudno jest zapalić palnik, gdy trzeba go nie tylko przekręcić, ale też wcisnąć i przytrzymać przez chwilę w takiej pozycji.

Przed otwarciem piekarnika chronią specjalne blokady, a potrójnie szklone drzwiczki zabezpieczają przed poparzeniem, nawet gdy piekarnik nagrzany jest do maksymalnej temperatury.

Przed włączeniem sterowanej sensorami płyty ceramicznej chronią specjalne przyciski blokujące, a o tym, że płyta jest jeszcze gorąca - informuje specjalna kontrolka.

..  Jak czyścić kurki w kuchence i piekarniku? >>>

Co jest tańsze - kuchnia elektryczna czy gazowa?

Ceny kuchenek gazowych i elektrycznych są zbliżone. Może nieco tańsze są kuchenki gazowe. Biorąc pod uwagę dzisiejsze ceny gazu ziemnego, płynnego i energii elektrycznej, zdecydowanie najtaniej gotuje się na kuchence gazowej. Jednak kuchenki elektryczne łatwiej i dokładniej dają się regulować, dzięki czemu dostarczana do nich energia jest lepiej wykorzystywana. Mniejsze straty możliwe są także dlatego, że specjalnie przeznaczone do kuchenek elektrycznych garnki dokładnie przylegają do powierzchni grzejnej. Inaczej niż to jest w kuchenkach gazowych.

Im nowocześniejsza kuchenka, tym bardziej ekonomicznie można jej używać. Są takie urządzenia, które potrafią powtórnie wykorzystywać raz wytworzone ciepło. Na przykład piekarniki elektrycznych kuchenek automatycznie wyłączają się przed zakończeniem cyklu i w ostatniej fazie pieczenia nie pobierają energii elektrycznej, ale wykorzystują wcześniej wytworzone ciepło. Przestrzeń piekarnika może być podzielona i wtedy podczas pieczenia niewielkich porcji nagrzewana jest tylko jedna z nich.

Płyty ceramiczne mogą być wyposażone w czujniki reagujące na obecność naczynia na płycie. Włączają zasilanie tylko wtedy, gdy garnek stoi na polu grzejnym, a wyłączają - natychmiast gdy się go zdejmie.

Kuchenka elektryczno-gazowa

Często kuchnie gazowo-elektryczne utożsamiane są z kuchniami elektryczno-gazowymi, podczas gdy jest to odrębny rodzaj kuchni. Kuchnie elektryczno-gazowe mają na płycie kuchennej zarówno palniki gazowe, jak i – przynajmniej jedną – elektryczną płytkę grzejną. Wyposażone są w elektryczny piekarnik. Zasilanie odbywa się tu dwutorowo: gazem i prądem.

Kuchenka elektryczna, czyli indukcyjna

W kuchenkach elektrycznych zarówno piekarnik, jak i płyta kuchenna zasilane są prądem elektrycznym. Moc przyłączeniowa kuchni elektrycznych waha się w granicach 3–13 kW. Decydując się na kuchenkę elektryczną, warto sprawdzić, czy mamy wystarczający przydział mocy, a jeśli nie – wystąpić do zakładu energetycznego o jego zmianę.

Napięcie wystarczające do podłączenia większości kuchni to 220 V. Należy pamiętać, że do podłączenia płyt ceramicznych - kuchenek indukcyjnych, potrzebne jest napięcie 380 V, czyli tak zwana trójfazówka. Pojawiły się jednak na rynku elektryczne, ceramiczne płyty grzejne zasilane prądem jednofazowym, ale obecnie produkuje je tylko jedna firma.

..  Płyta indukcyjna czy gazowa – która lepsza? >>>

Instalacja kuchenki

Każde urządzenie gazowe wymaga podłączenia do instalacji przez osobę z uprawnieniami. Aby gwarancja na sprzęt gazowy, a więc i kuchenkę, była ważna, instalator musi przystawić na niej swoją pieczątkę.

  • Instalacja kuchenki elektrycznej - wolno stojącej lub tylko płyty kuchennej - nie wymaga obecności uprawnionego instalatora. Płyty kuchenne: tradycyjne - z żeliwnymi krążkami grzewczymi - i ceramiczne trzeba podłączyć do instalacji trójfazowej. Można to zrobić przy użyciu wtyczki i odpowiedniego gniazdka (jeśli urządzenie jest w takie zaopatrzone) lub podpiąć kable trójfazówki w styki umieszczone z tyłu kuchenki (płyty).
  • Płyta kuchenna elektryczno-gazowa. Instalacja trójfazowa nie jest wymagana, gdy na płycie kuchennej są i palniki gazowe, i elektryczne pola grzejne. Przy takiej kuchence wystarczy odrębny obwód elektryczny zabezpieczony odpowiednim bezpiecznikiem, no i oczywiście gniazdko z uziomem w pobliżu urządzenia.
  • Kuchenka gazowo-elektryczna. Najchętniej kupowane są kuchenki gazowo-elektryczne (gazowa płyta i elektryczny piekarnik). Podłączenie takiej kuchenki do instalacji gazowej musi wykonać instalator. Dodatkowo w pobliżu kuchenki musi znajdować się gniazdko elektryczne - tym razem jednak wystarczy jednofazowe z uziemieniem. Do niego podłącza się przewód zasilający do piekarnika.

Rodzaje kuchni - wolnostojące i do zabudowy

W sklepach i hurtowniach są do wyboru kuchnie:

  • wolnostojące – płyta kuchenna i piekarnik w jednej obudowie;
  • do zabudowy – każdy z elementów – piekarnik i płytę – można kupić i zamontować oddzielnie, przy czym jeśli kupujemy je jako komplet, to nazywane są kuchnią do zabudowy, a jeśli oddzielnie – są to piekarnik do zabudowy i płyta do zabudowy. Aby płyta pasowała do piekarnika i odwrotnie – nie muszą pochodzić od jednego producenta.

Można kupić płytę i piekarnik różnych firm.

Wymiary kuchenek

Zarówno kuchnie wolnostojące, jak i przeznaczone do zabudowy montuje się przeważnie w ciągu szafek kuchennych, dlatego mają taką głębokość jak one – od 50 do 60 cm. Z szerokością jest nieco inaczej. Najpopularniejsze kuchnie wolno stojące mają 50 albo 60 cm. Piekarniki do zabudowy mają szerokość od 50 do 90 cm, a płyty kuchenne – w zależności od liczby palników – 30 do 90 cm. Wysokość kuchni wolno stojących to około 85 cm, a piekarników do zabudowy – około 60 cm. Przy wyborze piekarnika lub płyty do zabudowy należy koniecznie zwrócić uwagę na podawane przez producenta wymiary wnęki, w którą będzie wbudowany sprzęt.

Kolor i stylistyka kuchenek

Kolorystyka kuchenek nie jest urozmaicona. Większość firm oferuje kuchnie w kolorze białym lub stalowym (tzw. wersja inox). Są też kuchenki brązowe, grafitowe i czarne. Inne kolory są rzadkością. Płyty grzejne oferowane są w wersji chromowanej lub emaliowanej (emalia przeważnie jest biała, czasami brązowa lub czarna). Niewielki jest również wybór jeśli chodzi o ramki płyt – mogą być czarne, stalowe, brązowe, a czasami w kolorze złota.

Ciężar kuchni zależy głównie od wyposażenia i wynosi od 24 do 70 kg.

Wyposażenie kuchenek

Kuchnie wolnostojące wyposażone są czasami w regulowane nóżki, dzięki którym można dostosować wysokość kuchenki do poziomu blatu. Większość modeli ma również opuszczaną pokrywę, która zasłania palniki, gdy ich nie używamy (może być szklana lub metalowa, pokryta emalią). W kuchniach wolnostojących pod piekarnikiem znajduje się szuflada lub komora, w której można chować blachy lub patelnie. Przeważnie jest ogrzewana ciepłem z piekarnika, dlatego można tam też podgrzewać naczynia, na których podamy potrawę.

Niezależnie od tego, jak kuchnia jest montowana, wyposażona czy jak wygląda, każda wymaga odpowiedniego traktowania. Będzie dłużej sprawna jeśli będzie odpowiednio konserwowana.

Galerie: kuchenka elektryczna czy kuchnia gazowa z piekarnikiem? Zobacz, jak różne kuchenki wyglądają w aranżacji kuchni

Jeśli nie wiesz, na jaką kuchenkę się zdecydować, a zależy Ci na tym, aby Twoja kuchnia była funkcjonalna i... elegancka, skorzystaj z naszych podpowiedzi. W galeriach znajdziesz aranżacje różnych kuchni, dzięki czemu możesz zobaczyć, jak prezentują się w kuchni kuchenki gazowe, a jak kuchenki elektryczne.

Ocena: 4
Zdjęcia: agencjafree/living4media

POLECANE ARTYKUŁY