Urządzamy » Kuchnia » Sprzęt AGD do kuchi » Okap kuchenny, integralna część kuchni

Okap kuchenny, integralna część kuchni

Planując zabudowę lub przebudowę kuchni, oprócz miejsca na lodówkę, zlew i zmywarkę powinniśmy nad kuchenką przewidzieć miejsce na okap kuchenny. Okap ma do spełnienia ważne zadanie i musi być nie tylko odpowiednio zainstalowany, ale i dobrany. Radzimy, jak nie zgubić się w gąszczu ofert i wybrać okap kuchenny dopasowany do naszych potrzeb...

Co to jest okap kuchenny?

Coraz więcej kuchni jest wyposażonych w okap kuchenny. W niektórych domach uważa się, że jest on tak samo niezbędny jak sama kuchenka. Dzięki okapom po domu nie roznosi się zapach smażonej ryby, przypalonego krupniku czy octu szykowanego do marynat. Bez nich na szafkach kuchennych osadzają się drobiny tłuszczu pochodzące z oparów gotowanych potraw i unoszące się w powietrzu. Sprawny okap usuwa z pomieszczenia kuchennego nadmierną wilgoć. Okap stanowi integralną część kuchni, a jeśli jest dopasowany do jej wystroju – zdobi pomieszczenie.

Wyciąg czy pochłaniacz?

Rynek zasypany jest różnymi okapami kuchennymi – krajowymi i zagranicznymi – trudno nie pogubić się w ofertach. Przy kupnie okapu radzimy postępować zgodnie z pewnymi zasadami. Najpierw trzeba odpowiedzieć sobie na dwa pytania. Po pierwsze – czego oczekujemy od okapu kuchennego? Po drugie – na co możemy sobie pozwolić ze względów technicznych i finansowych?

Okap kuchenny może być podłączony do kanału wentylacyjnego. Pracuje wtedy w systemie otwartym jako wyciąg kuchenny. Jeśli nie jest podłączony do wentylacji – pracuje w systemie zamkniętym jako pochłaniacz zapachów.

Każdy dom powinien być wyposażony w układ wentylacyjny. Mimo to nie zawsze można podłączyć do niego wyciąg. Tak może się zdarzyć na przykład w domu wielorodzinnym (zwykle wielopiętrowym), wyposażonym w zbiorcze kanały wentylacyjne. Do zbiorczego kanału nie wolno podłączyć okapu kuchennego. Nie wolno również podłączać go do wentylacji grawitacyjnej, jeśli w domu jest kominek opalany drewnem lub węglem albo inne urządzenia z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin (na przykład kuchenka gazowa, kocioł gazowy).

Okap kuchenny podłączony do takiej instalacji może zakłócić ciąg i spowodować, że spaliny zamiast uchodzić do komina będą wracały do pomieszczeń mieszkalnych. Okap pracujący jako wyciąg zbiera powietrze znad kuchenki i wydmuchuje je na zewnątrz. Do przewodu wentylacyjnego podłączony jest rurą, zazwyczaj o przekroju kołowym i średnicy 125 lub 150 mm. Niektórzy producenci proponują też rury o przekroju prostokątnym.

Stylista radzi

Wyciąg pracuje prawidłowo tylko wówczas, gdy do pomieszczenia dopływa odpowiednia ilość świeżego powietrza i stworzymy optymalne warunki jego przepływu. Czasem wystarczy otwieranie drzwi i okien. Można też, co jest często praktykowane, wykonać niewielkie otwory w drzwiach, które umożliwią napływ świeżego powietrza do kuchni.Wyciągi mogą być wyposażone w blokady uniemożliwiające powrót oparów do pomieszczenia oraz w przegrody zabezpieczające przed spływaniem skroplonej pary.

Miejsce na okap kuchenny

Prawie wszystkie wersje okapów mogą pracować zarówno w systemie zamkniętym, jak i (po podłączeniu do kanału wentylacyjnego) w otwartym. Gdy wiemy już, czy okap ma działać jako wyciąg, czy jako pochłaniacz, pozostaje zastanowić się, gdzie go umieścić.

Okapy mogą być:

  • przyścienne – instalowane pomiędzy szafkami kuchennymi, bezpośrednio do ściany, zwane też kominowymi;  narożne – usytuowane w rogu kuchni, montowane bezpośrednio do ściany
  • wyspowe (zwane niekiedy wolno wiszącymi) – przymocowane do sufitu, nad kuchenką ustawioną z dala od ścian kuchni; 
  • uchylne – do zainstalowania między szafkami, okap taki włącza się przez uchylenie płyty obudowy – stąd jego nazwa;  
  • podszafkowe – montowane pod wiszącą szafką kuchenną; 
  • szufladowe – również montowane pod szafką wiszącą, wyposażone w wysuwaną płytę pochłaniającą.

Silnik - serce okapu kuchennego

Okapy kuchenne mogą być wyposażone w jeden lub dwa silniki. Ich moc wynosi od 18 do ponad 200 W. Te o dużej mocy są potrzebne, aby „wepchnąć” zużyte powietrze do przewodu wentylacyjnego. W okapach pracujących w systemie zamkniętym nie ma potrzeby instalowania silników o większej mocy. Czasem silnik można umieścić poza okapem, w kanale wentylacyjnym, dzięki czemu urządzenie pracuje ciszej. Większość spotykanych na rynku okapów kuchennych nie ma jednak takiej możliwości. Napędzany silnikiem wentylator zasysa powietrze spod okapu i tłoczy je do kanału (system otwarty) lub do układu filtrów (system zamknięty). Wentylator może zasysać powietrze jednostronnie (od spodu), dwustronnie (od spodu i z przodu), a w wersjach wyposażonych w dwa silniki – nawet czterostronnie (ze wszystkich stron), dzięki czemu zwiększa się wydajność okapu.

Zobacz również
Przeczytaj też:
Ceramiczne płyty grzejne - funkcjonalne i wygodne w obsłudze
Ceramiczne płyty grzejne - funkcjonalne i wygodne w obsłudze

Ceramiczna płyta grzejna jest wygodnym i nowoczesnym urządzeniem. Najnowsze modele charakteryzują się ...

zobacz więcej
WARTO PRZECZYTAĆ
Stylowa kuchnia w nowoczesnej oprawie: czego brakuje stylowym kuchniom?
Stylowe kuchnie mają swój niezaprzeczalny urok i czar. Białe meble kuchenne w stylu angielskim to ...
Biała kuchnia: elementy, armatura, wystrój?
Czystość w kuchni to podstawa dla zachowania zdrowia dobrego samopoczucia całej rodziny. Biała kuchnia daje ...
Niezbędnik rodzica, czyli blender Zelmera: z myślą o najmłodszych!
Sposób na niejadka? Owocowe koktajle i warzywne przeciery! Wieczorny relaks dla rodziców? Ulubiony, zimny koktajl ...
Mała garderoba i salon z kuchnią
Witam, bardzo proszę o pomoc w zmianie aranżacji mieszkania. Chcielibyśmy zmienić jego układ, a nie bardzo potrafimy sobie z tym poradzić....
Nina Korzec-Molenda Bezpłatne porady wnętrzarskie
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 12373 osoby
  • zobacz wszystkie wpisy
  • załóż bloga