Płytki w kuchni najczęściej umieszczone są na ścianie nad ciągiem roboczym, w okolicy kuchni lub wokół zlewu. Poza funkcją dekoracyjną pełnią także rolę ochronną - przed zabrudzeniem i zachlapaniem. Nie wszystkie rodzaje płytek czyścimy jednak w ten sam sposób - przeczytaj nasze podpowiedzi, jak robić to właściwie.

Płytki w kuchni: jak je czyścić

Płytki w kuchni: ceramiczne szkliwione. Zaraz po położeniu warto zaimpregnować fugi. Codzienna pielęgnacja to zmywanie wodą z detergentem.

Płytki w kuchni: gresowe polerowane. Trzeba je zabezpieczyć specjalnym środkiem impregnującym, który nanosi się na całą powierzchnię, a po wyschnięciu poleruje. Zakonserwowany gres zmywa się wodą z detergentem.

Płytki w kuchni: gresowe naturalne. Nie wymagają impregnacji, bo proces wypalania zamyka mikropory i zabezpiecza powierzchnię płytek. Do czyszczenia używamy środków do powierzchni kamiennych.