Przestronny apartament wypełniony bielą i drewnem. Nowoczesny styl w przytulnym wydaniu.

2022-05-19 13:35

Jasne i przestronne mieszkanie zostało zaprojektowane dla czteroosobowej rodziny. Właścicielom zależało zarówno na otwartej, wspólnej przestrzeni dziennej, jak i na wygospodarowaniu miejsca do pracy w domu. Aranżacja miała być spójna wizualnie i jednocześnie dostosowana do potrzeb wszystkich domowników. Wszystkie założenia udało się zrealizować – powstały komfortowe, nowoczesne i jednocześnie ciepłe wnętrza zapewniające komfort całej rodzinie.

Spis treści

  1. Wygodna przestrzeń dla czterech osób
  2. Styl nowoczesny i ciepłe akcenty
  3. Biel, drewno i beton w kuchni
  4. Dobre warunki do pracy w domowym gabinecie
  5. Strefa prywatna

Wygodna przestrzeń dla czterech osób

Inwestorzy powierzyli zaprojektowanie apartamentu pracowni TK Architekci – znali jej realizacje i całkowicie zaufali architektom. Dwupoziomowe mieszkanie ma imponujący metraż 175 m² (plus taras o powierzchni 50 m² na dachu), dlatego spełnienie oczekiwań właścicieli dotyczących funkcji nie stanowiło większego problemu. W mieszkaniu znalazły się strefa dzienna połączona z kuchnią, cztery pokoje, dwie łazienki, toaleta, spiżarnia, garderoba oraz pralnia. Aby niepotrzebnie nie przytłoczyć wnętrza, architekci zdecydowali się na kilka rozwiązań, które podkreślają rozległość apartamentu – jednym z nich było wyburzenie betonowych schodów i zastąpienie ich konstrukcją samonośną. Duże znaczenie mają także przeszklenia – oddzielające przestrzeń dzienną od gabinetu oraz w sypialni na antresoli nad salonem. Dzięki nim pomieszczenia przenikają się wzajemnie, są przestronne i doświetlone. W apartamencie nie zabrakło zaawansowanych technologii smart home, zapewniających domownikom maksimum komfortu.

Styl nowoczesny i ciepłe akcenty

W aranżacji rządzi neutralna biel połączona z naturalnym, jasnym drewnem, które zostało zastosowane zarówno na podłodze, jak i na ścianach, meblach, a nawet sufitach niektórych pomieszczeń. W otwartej przestrzeni dziennej granice strefy do relaksu wyznaczają meble tapicerowane – narożnik i sofa ustawione na dywanie, uzupełnione praktycznymi stolikami kawowymi i bujną, zieloną roślinnością. Ponieważ przestrzeń dzienna jest niemal w całości otoczona oknami, tradycyjnie powieszony na ścianie telewizor nie wchodził w grę. Pojawiło się więc nietypowe rozwiązanie – telewizor ustawiony niemal na środku na trójnogim stelażu. Strefa wypoczynku łączy się z jadalnią w postaci dużego stołu otoczonego różnymi krzesłami, nad którym wisi przyciągająca wzrok lampa Perch Branch marki Moooi. Tekstylne dodatki – lekkie zasłony, rozpraszające światło firany, ozdobione frędzlami poduszki czy postarzany dywan sprawiają, że wnętrze jest przytulne i zachęcające do relaksu. Z kolei złote akcenty dodają mu elegancji.

MOŻE CIĘ ZAINTERESOWAĆ:

Biel, drewno i beton w kuchni

W otwartej kuchni, podobnie jak w salonie, królują biel i drewno, tym razem jednak zestawione z chłodnym betonem. Minimalistyczna przestrzeń jest doskonale zagospodarowana. Dzięki ustawionej na środku, dużej wyspie nie brakuje zarówno powierzchni roboczej do przygotowywania posiłków, jak i miejsca do przechowywania. Cechą szczególną kuchni jest brak typowego okapu nad płytą grzewczą. Wykorzystana w projekcie płyta indukcyjna Miele ma wbudowaną funkcję pochłaniacza z odprowadzeniem pod podłogą wyciągniętego powietrza do odpowiedniego szachtu instalacyjnego. Dobre oświetlenie blatu zapewnia lampa z serii Lens Line polskiej marki AQForm, której minimalistyczna forma wpisuje się w stylistykę wnętrza.

Dobre warunki do pracy w domowym gabinecie

Obok salonu, za ciemnym przeszkleniem znajduje się gabinet gospodarzy. W tym pomieszczeniu pierwsze skrzypce gra drewno, którym wykończone są ściany i sufit. Ciemne dodatki sprawiają, że wnętrze – choć spójne z projektem całego apartamentu – ma zupełnie inny charakter. Panuje w nim atmosfera sprzyjająca pracy i skupieniu.

Strefa prywatna

Na piętrze apartamentu znajduje się tzw. sypialnia master – oaza właścicieli z otwartą, prywatną łazienką oraz pokoje i łazienka dla dzieci. We wszystkich pomieszczeniach konsekwentnie zostały użyte biel i drewno. Łazienka gospodarzy, w której zastosowano także beton i złote akcesoria, jest minimalistyczna, elegancka i bardzo komfortowa – znajdują się w niej wolno stojąca wanna, przestronny prysznic walk in oraz dwie umywalki. Łazienka dzieci, choć pojawia się w niej kolor, pasuje do stylu całego apartamentu. Utrzymana jest w bieli, różnych odcieniach szarości i beżu, nie zabrakło też drewna w postaci szafki, na której stoi szara umywalka o fantazyjnej formie. W pokojach dzieci króluje znana z pozostałych wnętrz kolorystyka, którą wzbogacono fototapetami i naklejkami ściennymi.

Zobacz nowoczesny i jednocześnie przytulny apartament dla czteroosobowej rodziny:

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE

NOWY NUMER

Przed Wami lipcowe wydanie M jak Mieszkanie . Zapraszamy gorąco do lektury, jednocześnie zdradzając 19 sposobów na uporanie się z upałem w domu.

Kup dostęp od 1 zł
M jak Mieszkanie - lipiec 2022