Luksusowo i z pomysłem! Elegancki apartament na warszawskim Mokotowie

2022-01-05 12:35

Eleganckie mieszkanie dla 5-osobowej rodziny zajmuje całą kondygnację w luksusowym apartamentowcu na warszawskim Mokotowie. O projekt i aranżację wnętrz inwestorzy poprosili projektantów z MOKOŁAJSKAstudio. Efekt? Apartament nie tylko spełnił oczekiwania właścicieli, ale również został nagrodzony w prestiżowym konkursie European Property Awards 2021.

Strefa dzienna - miejsce dla każdego

By zapewnić sobie maksymalny komfort i jak największą przestrzeń, inwestorzy postanowili kupić dwa lokale i połączyć je w jeden. W efekcie powstał przestronny, 283-metrowy apartament. Oprócz przestrzeni, właścicielom zależało także na spójności stylistycznej i stonowanych barwach, dlatego proste, eleganckie formy, szlachetne materiały i przyjemna dla oka, neutralna, ale urozmaicona kontrastami paleta barw pojawiają się konsekwentnie w każdym pomieszczeniu. 

W kolorystyce apartamentu dominują szarość i beż, a także kontrastująca z nimi czerń oraz motyw kamienia o wyraźnym żyłowaniu. W materiałach przeważa naturalny, bielony dąb – pojawia się zarówno w postaci francuskiej jodełki na podłodze, na frontach zabudów meblowych oraz w formie paneli i lamelek na ścianach i sufitach, zestawiony z płaszczyznami wykończonymi drewnem o czarnym wybarwieniu.

Obecnie w apartamencie mieszka pięć osób: rodzice i trójka dzieci. Mieszkanie zostało zaprojektowane tak, by pokoje dziecięce, gdy pociechy w przyszłości wyprowadzą się na studia lub do swoich mieszkań, mogły zostać przemienione na gabinety lub pokoje gościnne. Dlatego też ich wystrój już teraz wpisuje się w klimat i styl całego apartamentu. 

Warto również wspomnieć o układzie funkcjonalnym mieszkania. Zapewnia on prywatność wszystkim domownikom, ale daje też wspaniałe możliwości wspólnego spędzania czasu w przestronnej części dziennej. Do apartamentu wchodzi się z centralnie położonej klatki schodowej do wygodnego, przestronnego przedpokoju z dużym lustrem, praktyczną ławką oraz pojemną garderobą.

Obok swoją przestrzeń ma najstarsza córka inwestorów – znajduje się tu jej pokój, z którym sąsiaduje prywatna łazienka. Hol wejściowy prowadzi do dużej, otwartej przestrzeni dziennej o powierzchni ponad 60 m2. 

Przestronny salon, dzięki czterem dużym oknom na dwóch ścianach jest dobrze doświetlony i sprawia wrażenie jeszcze większego. Trzecia ściana w pokoju dziennym została natomiast przeznaczona na zaprojektowaną na wymiar zabudowę z telewizorem. Wspólny relaks domownikom i gościom zapewniają dwie wygodne sofy oraz fotel.

Natomiast delektowanie się posiłkami, pracę lub odrabianie lekcji umożliwia nowoczesny stół z ośmioma krzesłami, który stanął w strefie jadalnianej. W jadalni znajduje się również stylowa przeszklona witryna na zastawę stołową (również zaprojektowana na wymiar).

Kuchnia z funkcjonalną wyspą

Do kuchni można wejść zarówno z salonu, jak i z holu. W samym centrum kuchni znajduje się duża, funkcjonalna wyspa ze zlewozmywakiem i chowanymi gniazdkami elektrycznymi. Wyspa została wykonana z białego konglomeratu i doskonale sprawdza się nie tylko jako powierzchnia do przygotowywania posiłków, ale również codzienny stół, przy którym można zjeść szybkie śniadanie czy wypić poranną kawę.

Przy jednej ze ścian stanęła zabudowa meblowa sięgająca od podłogi do sufitu. W jednym z jej segmentów znajduje się blat z dostępem do gniazd elektrycznych na sprzęty typu czajnik czy ekspres do kawy. Dzięki drzwiom w systemie obrotowo-wysuwnym, które chowają się w przestrzeń między częściami zabudowy, blat może być w pełni otwarty lub zamknięty.

Pod drugą ze ścian znajduje się przestrzeń do gotowania – strefa robocza z płytą oraz zintegrowanym z nią okapem blatowym.

Strefa prywatna - sypialnia i pokoje dziecięce

W sypialni inwestorów doskonale widać kontrasty, na których uzyskaniu bardzo im zależało - ściana za wezgłowiem łóżka jest wykończona dwoma zupełnie innymi materiałami, zarówno pod względem faktury, jak i koloru czy wzoru. Jedna połowa to czarne, drewniane lamelki, druga - spiek z wyraźnym, kamiennym wzorem. W prywatnej łazience znajdującej się tuż przy sypialni projektantka również wykorzystała kontrasty. W ten sposób uzyskano wizualny podział na strefę umywalkową i strefę prysznica. 

W kolejnej części mieszkania, do której prowadzi korytarz od holu przy kuchni, znajdują się pomieszczenia, na którym właścicielom bardzo zależało – oddzielna, wygodna pralnia z odpowiednią ilością miejsca do suszenia i prasowania ubrań oraz przechowywania środków czystości itp., a także pokój fitness z bieżnią.

Dalej przechodzimy do przestrzeni młodszych dzieci – syn i córka gospodarzy mają tu swoje pokoje, pomiędzy którymi znajduje się wspólna łazienka. We wnętrzu, zamiast klasycznego duetu miska WC plus bidet, architekci z MIKOŁAJSKAstudio zastosowali toaletę myjącą ciało marki Geberit.

Zobacz inne projekty autorstwa pracowni MIKOŁAJSKAstudio na www.mikolajskastudio.pl

Zajrzyj do warszawskiego apartamentu:

MOŻE CIĘ ZAINTERESOWAĆ:

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE

NOWY NUMER

W maju w „M jak Mieszkanie” podajemy przepis na kuchnię – podsuwamy sprawdzone sposoby na zaaranżowanie funkcjonalnej i estetycznej strefy gotowania.

Kup dostęp od 1 zł
M jak Mieszkanie - Maj 2022