Rzodkiewka - Raphanus sativus var.radicula

2022-04-24 14:35

Rzodkiewka to jedno z najpopularniejszych warzyw uprawianych w ogrodowych warzywnikach.

Rzodkiewka
Autor: Gettyimages Rzodkiewka

Spis treści:

Rzodkiewka - opis

Rzodkiewka jest rośliną jednoroczną o krótkim okresie wegetacji. Jej liście są lirowate, pokryte z obu stron włoskami. Prawie równocześnie z rozwojem liści zaczyna narastać zgrubienie łodygowo-korzeniowe, które stanowi część użytkową rośliny. W zależności od odmiany zgrubienie to ma kształt kulisty, owalny lub wydłużony i barwę czerwoną, białą, różową lub fioletową.

Rzodkiewka wykształca rozgałęziony pęd kwiatostanowy z kwiatami białoróżowymi lub białymi

Rzodkiewka - uprawa

Z uwagi na walory dietetyczne, szybkość wegetacji i łatwość uprawy, rzodkiewka jest powszechnie uprawiana w okresie wiosny i jesieni. Rzodkiewka ma nieduże potrzeby w stosunku do warunków wzrostu. Ze względu na krótki okres wzrostu można ją uprawiać kilka razy w ciągu roku (także w lecie), ale trzeba dobrać odpowiednią odmianę. Najlepsze efekty uzyskuje się uprawiając ją wiosną i jesienią.

Rzodkiewka - właściwości

Rzodkiewka zawiera duże ilości wody, niewiele białka i węglowodanów (głównie cukier), dużo witaminy C i witamin B1, B2, wapń, fosfor i żelazo. Specyficzny smak nadaje rzodkiewce olejek gorczyczny, zawierający siarkę, który działa pobudzająco na organy trawienia (zwłaszcza na produkcję żółci) i apetyt. Dlatego poleca się ją szczególnie osobom, które mają problemy trawienne i niskie łaknienie.

Stanowisko słoneczne
Wilgotność gleby średnio wilgotna
Wysokość do 20 cm
Zimozielone Nie
Kategoria Warzywa
Barwa kwiatów biała
Podlewanie średnio
Barwa liści/igieł zielona
Rzodkiewka - czy warto jeść rzodkiewkę?