Burak zwyczajny - Beta vulgaris

2022-05-18 14:43

Burak zwyczajny jest rośliną dwuletnią z rodziny komosowatych Chenopodiaceae. Znane obecnie odmiany buraka uprawnego pochodzą od buraka dzikiego (Beta maritima), który do dziś rośnie na Bliskim Wschodzie, między wybrzeżami Morza Śródziemnego i Czarnego, w okolicach Morza Kaspijskiego i w Indiach.

Spis treści

  1. Burak zwyczajny warzywo
  2. Liście buraka
  3. Korzeń buraka
  4. Burak uprawa

Burak zwyczajny warzywo

Burak jest jednym z najpopularniejszych warzyw uprawianych w Polsce. W pierwszym roku uprawy tworzy zgrubiałe, ciemnoczerwone (barwę nadają betacyjany), jadalne korzenie spichrzowe. W drugim roku uprawy pojawiają się pędy kwiatostanowe. Owoce buraka są zrośnięte po kilka w tzw. kłębek.

Liście buraka

Liście buraka ćwikłowego są zielono-czerwonawe, osadzone na długich, soczystych ogonkach. Młode liście, znane jako boćwina (botwina), są także jadalne.

Korzeń buraka

Kształt korzenia (wydłużony, kulisty, płaskokulisty), jego wielkość i intensywność barwy zależy od odmiany (na rynku dostępnych jest wiele odmian). Korzeń buraka jest zasadotwórczy, zawiera białko, cukry, sole mineralne, witaminy z grupy B, witaminę C. Ma znaczenie dietetyczne dzięki dużej zawartości błonnika (wpływa dodatnio na trawienie) oraz dzięki zawartości kwasu jabłkowego, cytrynowego, winnego i szczawiowego.

Burak uprawa

Buraki są wrażliwe na niedobór boru i magnezu, dlatego należy zasilać je nawozami zawierającymi te mikroelementy. Trzeba pamiętać o płodozmianie: nie uprawia się buraków w kolejnym roku po sobie i po szpinaku.

Burak zwyczajny ma duże wymagania świetlne i wodne, udaje się na każdej glebie odpowiedniej do uprawy warzyw. Uprawia się go z siewu do gruntu w miejsce stałe. Nasiona wysiewa się od początku kwietnia do połowy czerwca (nasiona kiełkują w temperaturze 8 st. C). Jeśli wysiane zostały za gęsto, to należy po wzejściu przerzedzić je. Okres wzrostu trwa 3–4 miesiące. Młode korzenie do wczesnego spożycia można wyrywać w miarę ich dorastania do odpowiedniej wielkości. Korzenie przeznaczone na użytek jesienny lub zimowy (do przechowywania) zbiera się we wrześniu i październiku. Podczas zbioru trzeba uważać, żeby nie okaleczyć korzeni, ponieważ uszkodzone tracą dużo soku i źle się przechowują. Przy zbiorze liście ukręca się.

Poznaj inne warzywa korzeniowe:

Stanowisko słoneczne
Roślina ozdobna z liści/igieł
Wilgotność gleby wilgotna
Wysokość 30 cm - 40 cm
Zimozielone Nie
Kategoria Warzywa
Podlewanie dużo
Barwa liści/igieł zielona
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE