Szkoda życia na nudne śniadania! Nowoczesne akcesoria do kuchni i sprawdzone przepisy

2024-01-16 11:04

Zgodnie z powiedzeniem: „Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi”, przygotujemy dziś najważniejszy posiłek dnia. Podsuwamy kilka sprawdzonych przepisów, rozwiązań oraz sprzętów ułatwiających prace w kuchni. Oto gadżety, z którymi przygotujesz wyjątkowe poranne posiłki

Według lekarzy i dietetyków, pierwszy posiłek najlepiej spożyć w ciągu godziny od przebudzenia (podwyższymy w ten sposób niski poziom glukozy, przyspieszymy przemianę materii i uchronimy żołądek przed stanami zapalnymi).

Śniadanie powinno być urozmaicone, składać się z produktów bogatych w witaminy, białka, tłuszcze, węglowodany proste – szybko zaspokajające głód oraz złożone – dostarczające energię na długo. Niestety rano brakuje nam czasu na celebrację posiłków.

By oszczędzić sobie niepotrzebnych nerwów, warto wspomóc się takimi akcesoriami kuchennymi i małym AGD jak opiekacze do chleba, jogurtownice, spieniacze mleka, timery do gotowania jajek, kiełkownice, separatory słoiczków w szufladach lub czajniki z sitkami na herbatę

Przepis na pyszny piętrowy tost z jajkiem sadzonym

Składniki (na 2 porcje): 4 kromki pieczywa (najlepiej pełnoziarnistego) lub 2 kawałki bagietki, 2 plastry sera żółtego, 2 plastry szynki parmeńskiej, 4 pomidory koktajlowe, 4 plastry ogórka kiszonego, 2 jajka, szczypta soli, świeże kiełki rzodkiewki, słonecznika itp.

Przygotowanie: Pieczywo przełóż żółtym serem, wędliną, przekrojonymi na pół pomidorkami i ogórkiem kiszonym. Zapiecz w urządzeniu do sandwichy. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu usmaż jajka sadzone, posól je do smaku. Gotowe przełóż na tosty. Posyp kiełkami.

 TOST Z JAJKIEM SADZONYM
Autor: Jonathan Pielmayer/unsplash.com

Jak przechowywać chleb, żeby nie spleśniał?

Pieczywo włożone do plastikowej reklamówki traci chrupką skórkę, nie ma czym „oddychać”, więc szybciej pleśnieje. Aby na dłużej zachowało świeżość, zainwestuj w chlebak, ale najlepiej chleb przechowasz w lnianym worku. Ekologicznie i estetycznie.

Ile gotować jajka na twardo? Jak gotować jajka na miękko?

Lubisz jajka, ale nigdy nie wiesz, jak je gotować, ile czasu wymaga ugotowanie jajka na twardo lub miękko? Wbrew pozorom ugotowanie idealnego jajka nie proste, dlatego warto sięgnąć po pomoc. Bardzo praktycznym jest wskaźnik, który wraz z upływem czasu zmienia kolor i wskazuje stopień ugotowania jajka.

Są też stojaki, ułatwiające gotowanie jajek. Nie dość, że zapobiegają ich pękaniu w garnku, to jeszcze chronią nas przed poparzeniem się (w trakcie wyjmowania jajek z wrzątku czy studzenia pod bieżącą wodą).

  • Jajko na miękko. Zagotuj odpowiednią ilość wody i delikatnie włóż jajko na łyżce. Gotuj 4-5 minut.
  • Jajko na półtwardo. Włóż jajko do zimnej wody i gotuj 3,5 - 4 minuty od momentu, aż woda zacznie wrzeć.
  • Jajko na twardo. Włóż jajko do zimnej wody i gotuj 8 minut od momentu, aż woda zacznie wrzeć.

Kiełki - jak uprawiać w domu?

Marzą Ci się świeże kiełki warzyw przez cały rok? Pozyskiwane z nasion, z dużym powodzeniem mogą być uprawiane domowymi metodami.

Dzięki miniszklarni do kiełków możesz mieć codziennie świeże kiełki rzodkiewki czy lucerny. Wystarczy umieścić nasiona w specjalnym pojemniku z wodą i odczekać tydzień. Kiełki możesz też uprawiać w kiełkownicy, na talerzu (jak rzeżuchę), lub w słoiku.

Największą popularnością cieszą się:

  • kiełki lucerny
  • kiełki rzeżuchy
  • kiełki brokułów
  • kiełki rzodkiewki
  • kiełki soczewicy
  • kiełki fasoli mung

Przepis na naleśniki z pomarańczami

Składniki (na 10–12 sztuk): ciasto – szkl. mleka, 2 jajka, szkl. mąki pszennej, 3/4 szkl. wody gazowanej, szczypta soli, szczypta cukru, 3 łyżki roztopionego masła; do podania – 2 pomarańcze, po 2 łyżki masła i miodu, twarożek, kandyzowana skóra pomarańczy.

Przygotowanie: Zmiksuj wszystkie składniki ciasta. Odstaw masę na kilka minut (by lekko zgęstniała). Ponownie ją przemieszaj. Na rozgrzanej patelni usmaż cienkie naleśniki. Pomarańcze obierz dokładnie ze skórki. Pokrój w plastry i podsmaż na maśle z miodem.

Gotowe naleśniki posmaruj twarożkiem, złóż w tzw. kopertę. Udekoruj łyżeczką twarożku, karmelizowaną pomarańczą i kandyzowaną skórką pomarańczy.

Naleśniki
Autor: Monika Grabkowska/unsplash.com

Żeliwna patelnia do gofrów

Smażenie naleśników i placków w kształcie serc jeszcze nigdy nie było takie proste. Wystarczy posłużyć się odpowiednią patelnią. Uśmiech na twarzy bliskich — gwarantowany.

Piękny dzbanek do herbaty

Nie od dziś wiemy, że herbata podana w eleganckiej filiżance, nalana z ładnego dzbanka smakuje lepiej. Do wyboru mamy m.in. dzbanki porcelanowe, dzbanki z podgrzewaczem, imbryki ceramiczne i szklane z zaparzaczem. Dobrze, gdy te ostatnie będą wykonane z borokrzemowego szkła, wykazującego się wytrzymałością na zarysowania, matowienie czy wysoką temperaturę.

Jak poprawnie parzyć herbatę? O smaku herbaty decyduje susz. Przydatnym akcesorium może okazać się waga, która pomoże odmierzyć odpowiednią gramaturę suszu.

  • Do parzenia czarnej herbaty woda powinna być niemal wrząca, czyli mieć temperaturę 95-98 stopni Celsjusza.
  • Czerwoną herbatę zalewamy wodą o temperaturze 90 stopni, a żółtej – 80 stopni.
  • Zielona herbata i bała są delikatne, dlatego zalewamy je wodą chłodniejszą – między 70 a 80 stopni Celsjusza..

Pamiętaj, herbaciane liście należy zawsze zalewać przegotowaną wodą, a nie jedynie podgrzaną do konkretnej temperatury. Przygotowując herbatę zieloną czy żółtą, musisz doprowadzić płyn do wrzenia, a potem ochłodzić – odczekując kilka minut lub przelewając go do zimnego naczynia.

Przepis na energetyczny koktajl

Składniki (na dwie porcje): szkl. świeżych lub mrożonych jagód (najlepiej bio), duże opakowanie (ok. 30 dag) jogurtu naturalnego, 300 ml świeżego mleka – opcjonalnie bez laktozy lub migdałowe, banan, 2 łyżki naturalnego miodu wymiennie z 1/4 szkl. soku ananasowego lub jabłkowego bez cukru.

Przygotowanie: Jagody opłucz i osusz (część odłóż do dekoracji koktajlu). Zmiksuj w blenderze z pozostałymi składnikami. Przelej do wysokich szklanek, posyp resztą jagód. Wypij zaraz po przyrządzeniu.

Koktajl
Autor: serwis prasowy kaboompics.com

Sposoby parzenia kawy

Nie wyobrażasz sobie poranka bez kawy? Jeżeli chcesz, by od rozkoszowania się pyszną kawą, dzielił cię jeden przycisk, wybierz ekspres do kawy. Najbardziej popularne, choć nie tanie, są ekspresy ciśnieniowe, które same mielą ziarna, dobierają parametry parzenia, spienią mleko, a potem automatycznie oczyszczą układ mleczny. Ciebie czeka tylko jedno – rozkoszowanie się kawą. Dobry ekspres powinien być wysokociśnieniowy i mieć szeroki zakres pracy, np. 15-19 barów.

Kawę zrobisz także we włoskiej kawiarce, czyli specjalnym trzyczęściowym czajniku. Do dolnego zbiornika wlewa się zimną wodę, na nim mocuje się pojemniczek-filtr z mieloną kawą i przykręca górny zbiornik. Ekspres stawia się na małym ogniu.

Kawę pod ciśnieniem zrobisz też we francuskiej prasie, czyli popularnym zaparzaczu. To bardzo wygodne rozwiązanie, gdy nie możesz skorzystać z płyty kuchennej, np. w pracy. Kawę wsyp się do naczynia, zalej wrzącą wodą, i po chwili, dociśnij tłok do kawy, aby oddzielić fusy od gotowego napoju.

Innym sposobem, również popularnym, jest drip. To najprostszy sposób parzenia kawy (poleca się zwłaszcza osobom pijącym americanę). Na dzbanku umieszczamy filtr. Wsypujemy do niego kilka łyżeczek kawy. Kawa do dripa powinna być jaśniej palona i dobrej jakości (jednorodna, nie mieszanka). Powoli zalewamy ją gorącą wodą (o temperaturze ok. 80ºC).

Pyszną kawę można parzyć też w tygielku. Do naczynia z gotująca się wodą wsypujemy kawę i czekamy, aż się zagotuje. Uwaga, aby wsypać kawę do tygielka, odstaw naczynie z ognia, inaczej wszystko wykipi.

Aby zaparzyć pyszny napar w tygielku, musisz zaopatrzyć się w bardzo drobno zmieloną kawę, dostępną w sklepie z artykułami z Bliskiego Wschodu lub Afryki Północnej. Z doświadczenia wiemy, że nawet najdrobniej zmielona kawa w domowym młynku, nie sprawdzi się.

Przepis na kawę z zimową nutą

Składniki (na dwie porcje): ok. 400 ml wody, 4 łyżeczki świeżo zmielonej kawy, pół łyżeczki przyprawy korzennej (kardamon, goździki, imbir, anyż, cynamon, cukier waniliowy) albo gotowej przyprawy do piernika, 100 ml mleka, do smaku – brązowy cukier albo naturalny miód.

Przygotowanie: Zagotuj w garnuszku wodę. Wsyp do wrzątku kawę i zamieszaj. Dodaj przyprawy. Gotuj całość na wolnym ogniu przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Przelej napar do filiżanek (możesz go przecedzić). Udekoruj spienionym mlekiem, ewentualnie posłódź.

Filiżanka z kawą
Autor: Nathan Dumlao/unsplash.com

Jak przechowywać chleb? Chlebak, woreczek lniany czy lodówka?

Trójkąt roboczy w kuchni. Webinar: Jak zaplanować niedużą łazienkę