Jak urządzić spiżarnię? Dobre sposoby na przechowywanie żywności

2023-03-03 11:24

Jedną ze stref funkcjonalnych w kuchni jest ta związana z przechowywaniem żywności. Warto też pamiętać, że domową spiżarnię można zaplanować nawet na niedużej powierzchni. Wydzielenie miejsca oraz dobra bieżąca organizacja to klucz do sukcesu. Sprawdź, jak urządzić spiżarnię!

Spiżarnia
Autor: Annie Spratt/unsplash.com

Spis treści

  1. Jak urządzić spiżarnię: odpowiednia temperatura
  2. Jak urządzić spiżarnię: higieniczne wnętrze
  3. Spiżarnia w domu, czyli uporządkowana przestrzeń
  4. Jak urządzić spiżarnię w wersji mini, czyli cargo?

Zastanawiasz się, jak urządzić spiżarnię? Dobra wiadomość jest taka, że nie jest to trudne przedsięwzięcie. W domowej spiżarni przechowywać można zarówno przetwory na zimę, jak i świeże owoce oraz warzywa, przyprawy, marynaty, a także takie produkty jak kasza czy mąka. Jednak aby to robić, najpierw należy odpowiednio przygotować przestrzeń przeznaczoną do przechowywania tego typu żywności. Jak zatem wygospodarować miejsce na spiżarnię w domu?

Jak urządzić spiżarnię: odpowiednia temperatura

10-15 stopni Celsjusza to idealna temperatura do przechowywania zapasów. Najlepiej więc urządzić spiżarnię w chłodnym pomieszczeniu, w północnej części domu. Jeśli nie masz takiej możliwości, wybierz miejsce z dala od wszelkich źródeł ciepła (kaloryferów czy piecyka). Zwolennicy mrożonek mogą wyposażyć spiżarkę w zamrażarkę lub lodówko-chłodziarkę. Warto wybrać model z akumulatorem zimna utrzymującym chłód nawet wtedy, gdy braknie zasilania.

Przeczytaj: Nowoczesne chłodziarko-zamrażarki: więcej świeżości >>>

 

Jak urządzić spiżarnię: higieniczne wnętrze

W spiżarni nietrudno o zabrudzenia. Ze względu na to podłogę, a nawet ściany pomieszczenia, w którym ma być spiżarnia, najlepiej jest wyłożyć łatwymi do utrzymania w czystości płytkami ceramicznymi lub kamieniem, które dodatkowo będą również chłodzić pomieszczenie. Jeśli wolimy ściany malowane, wybierzmy farbę lateksową, którą można myć. Półki w spiżarni z surowego drewna pomalujmy lakierem, bejcą lub farbą. W ten sposób uchronimy je przed absorbowaniem wilgoci i butwieniem. Jeśli w spiżarce jest okno, zabezpiecz je siatką przeciwko owadom i gryzoniom.

Zbyt duże nagromadzenie wilgoci w spiżarni może prowadzić do skraplania się pary wodnej, zawilgocenia żywności i rozwoju bakterii czy grzybów. Aby tego uniknąć, spiżarnię urządźmy w pomieszczeniu z oddzielnym kanałem wentylacyjnym. Możemy również zamontować w pomieszczeniu wentylator.

Gdy spiżarnia będzie już gotowa, pamiętajmy o tym, by co 1-2 tygodnie sprawdzać, czy żadne zapasy się nie psują. Pozbądźmy się rdzewiejących konserw i zajrzyjmy do sypkich produktów, by upewnić się, że nie zadomowił się w nich żaden intruz.

Przeczytaj również: Praktyczny projekt kuchni: wybieramy szafki do kuchni. Porady eksperta >>>

Spiżarnia w domu, czyli uporządkowana przestrzeń

Aby spiżarnia nie przeobraziła się w graciarnię, dobrze rozplanujmy przestrzeń. Najważniejszą rolę odgrywają półki – wieszane na ścianie lub będące częścią regału. Idealne półki w spiżarni są stabilne, wykonane z drewna lub metalu. Jeśli chodzi o ich wysokość, najwygodniejsze są te 20-30-centymetrowe. Warto mieć jednak kilka głębszych, na które odstawić będzie można na przykład rzadziej używane garnki. W utrzymaniu porządku na półkach pomogą zamykane pudełka i pojemniki (najlepiej prostokątne, różnej wielkości), wiklinowe kosze, puszki lub słoje. Przestrzeń najlepiej zorganizować według trzech kluczy – ciężaru, temperatury i przeznaczenia żywności. Na dole umieszczamy przetwory i przedmioty cięższe, wymagające chłodnego otoczenia – warzywa, owoce, kamionkowe garnki z kiszonkami. Wyższe „kondygnacje” rezerwujemy na lżejsze słoiki, butelki, konserwy i artykuły sypkie. Wysoko, z boku spiżarni, przymocować można reling lub zawiesić pojedyncze haczyki na zioła i warkocze czosnku czy papryki.

Jak urządzić spiżarnię w wersji mini, czyli cargo?

Taka spiżarnia, choć niewielka, ma duże możliwości. Wysuwana szafka cargo z systemem szuflad lub koszy jest niezawodna, gdy na małej powierzchni musisz zmieścić dużą liczbę przedmiotów różniących się rozmiarem, kształtem lub opakowaniem. Aby zapobiec przesuwaniu się produktów, wstaw do szuflad specjalne przegrody, kosze lub pojemniki. Duży wybór wyciągów cargo znajdziesz m.in. w ofercie firm: IKEA, Peka, Rejs, Nomet. W wysokim cargo kosze na produkty możesz zamontować na poziomie dopasowanym do potrzeb i w każdej chwili to zmienić. Półki-kosze wysuwamy z szafki całkowicie, więc ich zawartość widzimy jak na dłoni. Decydując się na takie rozwiązania, nie musimy nurkować w szafce w poszukiwaniu konkretnego produktu. Pociągamy za uchwyt i mała spiżarnia sama się wysuwa. Z kolei wysokie regały z półkami, które można zawieszać na dowolnej wysokości, pomieszczą mnóstwo zapasów, słoików z przetworami.

Zobacz również: Akcesoria kuchenne: sprytne sposoby przechowywania >>>

Elegancka i jasna kuchnia od WZ Studio
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE