Spis treści
Dlaczego warto postawić na cienkie blaty?
W minimalistycznych projektach kuchni coraz częściej sięga się po cienkie blaty. Takie o grubości około 13 mm optycznie wysmuklają meble i nadają im nowoczesnego charakteru. Sprawdzą się nie tylko przy zabudowie kuchennej, ale też jako powierzchnie stołów, wysp czy blatów roboczych w innych częściach domu.
Cienkie blaty, jeśli są odpowiednio wykonane, nie ustępują pod względem trwałości tradycyjnym, cięższym blatom, a jednocześnie są łatwiejsze w montażu i obróbce, co docenią zarówno projektanci, jak i stolarze.
i
Materiał i wytrzymałość – ponad wyglądem
Przy produkcji cienkich blatów kluczowe jest zastosowanie odpowiedniego rdzenia, który zapewni odporność na codzienne wyzwania. Materiały wilgocioodporne stosowane w budownictwie sprawdzają się doskonale w kuchniach, łazienkach, a nawet w pokojach dziecięcych, zapewniając odporność na wilgoć, wysoką temperaturę i zarysowania.
Dodatkowym atutem jest wykończenie obu stron blatu oraz obrzeża laminatem, co zapewnia jednolity efekt wizualny i eliminuje ryzyko pęknięć lub odprysków.
Dzięki temu blat można wykorzystać w różnych konfiguracjach – jako wyspę kuchenną, ściankę przyblatową czy fronty meblowe – zachowując spójny minimalizm całej aranżacji.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Blat kamienny do kuchni i do łazienki: właściwości, zalety, wady. Jakie są rodzaje blatów kamiennych?
i
Jaki kolor blatów do minimalistycznej kuchni?
Minimalistyczne wnętrza najlepiej komponują się z neutralnymi barwami – od bieli, przez szarości, po naturalne drewno i grafit.
Obecne technologie pozwalają jednak na osiągnięcie subtelnych wzorów: efektu marmuru, betonu, drewna czy lastryko, które dodają wnętrzu wyrazu, nie naruszając przy tym minimalistycznej koncepcji.
Dzięki różnorodnym dekorom możliwe jest zarówno zachowanie jednolitego tonu w kuchni, jak i subtelne wprowadzenie kontrastu. Minimalistyczna kuchnia zyskuje wtedy wrażenie głębi i lekkości bez nadmiernej dekoracyjności.